Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспільська громада: комунальна спадщина сіл


Після створення Бориспільської ОТГ до міста приєдналися 18 сіл у складі 6 сільських рад. Керівники комунальних служб міста, готуючись до спільної роботи, вивчали їх комунальну сферу. За інформацією про результати цієї роботи «Вісті» підготували короткий огляд досягнень і викликів, на яких має базуватися подальша співпраця. 

Бориспільська громада: комунальна спадщина сіл

Благоустрій — від вивезення сміття до викошування бур’янів

Взірцевим у всіх аспектах можна вважати село Іванків. Там створене комунальне підприємство «Іванківкомунсервіс». Сільською радою за кошти громади була придбана відповідна техніка. Централізовано здійснюється збір твердих побутових відходів, чищення снігу, косіння трави та ін. Усі об’єкти інфраструктури — школа, дитячий садок, стадіон — утримуються в належному стані.
Любарецьке КП Любарецької сільської ради та КП «Кучаків» Кучаківської сільської ради менш потужні, ніж в Іванкові, але вони є. У Рогозові, Глибокому та Сеньківці комунальні служби потрібно створювати. Загалом розглядаються різні варіанти організації надання комунальних послуг населенню. У тому числі, вивчається можливість розширити КП «Кучаків», щоб воно обслуговувало і територію Сеньківської сільської ради. Акцент ставиться на тому, що підприємство має базуватися на місці, щоб у ньому працювали місцеві жителі. Тоді старости сіл матимуть на кого покластися, особливо у випадку нестандартних чи надзвичайних ситуацій.
Щоб послугу з вивезення сміття могли надавати всім селам, необхідно купувати нові сміттєвози і для ВУКГ, і для комунальних служб по селах. Не можна залишати поза увагою і дачні кооперативи. Там також потрібно організовувати і контролювати вивезення сміття.
Попід парканами підприємств та приватних будинків викошувати бур’яни ніхто не збирається — ні в Борисполі, ні на території сіл. Натомість планується поширити повноваження відділу благоустрою на територію всієї громади.

Дороги та освітлення

За якістю доріг та вуличного освітлення знову попереду Іванків. У селі побудовано та відремонтовано дуже багато доріг. Борисполю навіть передали на зберігання всі проекти, за якими виконувалися роботи. По інших селах дороги ще робити й робити. Зокрема, у Сеньківці на центральній площі села, і де по середах розгортається торгівля, стан дорожнього покриття жахливий.
Вуличне освітлення також необхідно розвивати. Є села, у яких воно в зовсім занедбаному стані. Так, на території Сеньківської сільської ради штатного електрика немає взагалі, вуличне освітлення доглядати нікому. У 5-ти селах є 13 пунктів обліку електроенергії, які не мають технічних замків. Натомість у Рогозові та Кириївщині обслуговування на вищому рівні. Електрик — місцевий молодий чоловік, хороший спеціаліст. У нього кожен ящик на замку, він має технічну можливість самостійно замінювати лампи ліхтарів. Такий фахівець потрібен у кожному комунальному господарстві.

Водопостачання і водовідведення

Коли ще працювали радгоспи, по селах були побудовані водопроводи. Сьогодні вони практично знищені. Лише Іванківкомунсервіс надає послуги з водопостачання та водовідведення. В основному діє місцеве водопостачання. Так, у дитсадку с. Глибоке своя свердловина, у школі своя, біля житлових будинків теж. Централізованої каналізації у селах немає. Скрізь вигрібні ями, з яких потрібно відкачувати нечистоти. На жаль, до полів фільтрації ті стоки часто не довозять.
Під опіку Бориспільської ОТГ перейшли 5 підрозділів місцевої пожежної охорони, які повинні утримуватися за кошти об’єднаної громади (вони діяли у всіх сільських радах, окрім Любарецької).

Утримання кладовищ

У Борисполі є відповідна служба, яка займається захороненнями, надає послуги, у тому числі з копання могил, видає свідоцтва про поховання. Це все реєструється в книзі поховань. Можна знайти, в якому ряду де і хто похований. У селах кладовищами опікуються самі люди. Самі наймають копачів, обирають місце для могили, ховають. І якщо догляд за могилами завжди покладався на родичів, то створити умови, щоб на кладовищі підтримувався порядок — завдання влади. Тож і ця зона відповідальності розширилася.

Сулимівський парк

Це пам’ятник садово-паркового мистецтва. Тільки від справжнього парку там мало що залишилося, він перебуває у занедбаному стані. Щоб навести там порядок, потрібно створювати окреме підприємство. Видаляти поросль, вигрібати листя, гілля, сміття — це величезний шмат роботи.

Перспективи розвитку

Колись Нестерівка і Лозівка невеличкими селами увійшли до території міста Борисполя. Сьогодні це розвинені міські мікрорайони. Таке саме завдання ставить Бориспільська влада і щодо розвитку сіл, які увійшли до складу ОТГ. Гроші від податків фермерів та підприємств, розташованих у селах, повертатимуться, вкладатимуться у розвиток цих сіл. Насамперед це будуть інвестиції у соціальну сферу. Є напрацювання у колишніх голів сільських рад, виготовлена проектно-кошторисна документація на ремонти амбулаторій, будинків культури, дитячих садків…
Проаналізувати усі напрацювання сьогодні неможливо, бо передачу майна до Бориспільської ОТГ завершила тільки Рогозівська сільська рада. На найближчу сесію готує передачу документів Іванківська сільська рада.
Повну картину ситуації у всіх селах Бориспільської громади місцева влада матиме тільки тоді, коли буде завершено увесь процес передачі майна.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031