Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспільводоканал: як не потонути в боргах


«Вісті» дізналися, як живе і працює КП ВКГ «Бориспільводоканал» в умовах воєнного стану, коли багато споживачів не мають змоги оплачувати комунальні послуги.

Бориспільський міський голова Володимир Борисенко у своїх відеозверненнях неодноразово наголошував, що у період, коли мешканцям міста критично не вистачає коштів, можна відтермінувати оплату комунальних послуг. За це не нараховуватимуть пені і штрафи. Не пригадую, щоб приватним споживачам у Борисполі нараховували пеню, але хочу звернути увагу, що ніхто не обіцяв нашим мешканцям списання боргів. Платити доведеться. Та найбільше хвилює питання, як водоканал виживає у таких умовах?
Директор підприємства Олександр Гануш наголошує: «Якщо я сьогодні не заплачу за електроенергію, то мені завтра її відключать і місто залишиться без води. Людям потрібно платити за воду хоча б частинами. Щоб ми могли розраховуватися за матеріали, електроенергію, за реагенти… А ще ми маємо виплачувати зарплату працівникам. Вони як працювали, як подавали воду до війни, так і сьогодні виконують свою роботу. Подача води у Борисполі не припинялася ні вдень, ні вночі, навіть у період максимальної військової загрози. А ще ми платимо середню заробітну плату людям, які пішли захищати Україну. Держава не дає на це жодної копійки відшкодування. Цю статтю витрат підприємство фінансує з власних коштів. Єдине, на чому вдається зекономити, це те, що інженерно-технічних працівників перевели на неповний робочий день. На виробництві ж витримується цілодобовий процес подачі води та відведення каналізаційних стоків».
Про фінансовий стан Бориспільводоканалу розповіла начальник планового відділу Олександра Литвиненко.
Вона повідомила, сьогодні не працює багато підприємств, не приймають дітей школи і дитсадки, багато людей виїхало з міста. Відповідно, реалізація води зменшилася на 40-42% та на 40% упали прибутки. Але підприємство все одно зобов’язане цілодобово подавати воду: працюють водозабори, каналізаційно-насосні станції, нараховуються зарплати. Жодного відшкодування ні місто, ні держава дати не можуть. Найімовірніше, ці питання вирішуватимуться уже після перемоги. А щоб утриматися на плаву до цього часу, КП ВКГ «Бориспільводоканал» звертається до споживачів із проханням оплачувати рахунки за водопостачання і водовідведення. Станом на сьогодні споживачі заборгували підприємству 19 млн грн. Нинішні нарахування складають 4 млн грн на місяць (раніше було до 7,5 млн грн). Якщо мешканці почнуть сплачувати борги, підприємство зможе протриматися ще кілька місяців.
До теми. Кредит Світового банку не сплачений
Олександр Гануш повідомив, що до 15 квітня підприємство не змогло здійснити платіж по кредиту Світового банку. Необхідно було сплатити 161 тис. доларів по курсу НБУ, що складає близько 5 млн грн. У мирний час за таку затримку підприємству б заблокували рахунки, та враховуючи воєнний стан і відсутність коштів, за несвоєчасну сплату кредиту пені і стягнення не нараховуватимуть. Але рано чи пізно платити кредит все одно доведеться. Поки Бориспільводоканал може сподіватися тільки на дисциплінованість споживачів у оплаті рахунків та погашенні боргів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031