Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспіль велосипедний: територія без правил


Бориспіль велосипедний: територія без правил

Протягом кількох попередніх років у Борисполі додалося велосипедистів. Перший поштовх дали карантинні обмеження, наступний — нинішні проблеми з пальним. От тільки дорожня інфраструктура міста як раніше, так і зараз такий вид транспорту не враховує. Та й правила дорожнього руху регламентують далеко не все.

Велосипедів побільшало

Маючи більш ніж 15-річний «стаж» пересування велосипедом вулицями Борисполя, я пройшла всі стадії прийняття двоколісного транспорту на дорогах. Спочатку багато водіїв дивилися на велосипед та його кермувальника лише як на перешкоду на дорозі. З часом, коли велосипедистів побільшало, водії поступово почали ставитися до них як до повноцінних учасників руху. Чи не найбільше додалося парку двоколісних протягом попереднього місяця. Майстер вело-СТО, куди я приїжджала зі своїм велосипедом на профілактичний догляд, розповів, що кілька тижнів тому й продажі велосипедів різко зросли, і на ремонт у черзі доводилося чекати. За його словами, кожен другий власник велосипеду, який купував або ремонтував транспортний засіб, розповідав, що давно хотів пересісти на двоколісний, а прийняти остаточне рішення на користь велосипеда допомогла паливна криза.

Бориспіль велосипедний: територія без правил

Без велодоріжок

Сьогодні велосипедний рух Борисполем нагадує броунівський: хто де хоче, там і їде. І якщо рухаючись проїжджою частиною, велосипедисти правил дотримуються, то на тротуарах суцільний хаос. Велосипедистам доводиться лавірувати між пішоходами, а ситуацію загострюють ще й електросамокати та гіроскутери.
Своєї законної території велосипедисти міста не мають. Велосипедними доріжками чи велосипедними смугами Бориспіль обділений — так склалося історично. Хоча потрібні вони містянам не так для намотування кіл і кілометрів, як для безпечного пересування Борисполем. Особливо ця проблема загострилася сьогодні, із зростанням велосипедного парку.
Звісно, в умовах воєнного стану будівництво велодоріжок не на часі. Але якщо бути відвертими, цим питанням не поспішали займатися і у мирний час, хоча запит від мешканців міста був завжди. Не оминали цю тему і журналісти «Вістей».

Бориспіль велосипедний: територія без правил

Велопарковки як прояв поваги

Ситуацію з місцями, де можна припаркувати велосипед, я сприймаю саме так. Коли біля великого торгового центру, такого як Аеромолл, встановлено велолопарковку з невеликою кількістю паркувальних місць, та ще й таку, до якої важко велосипед пристебнути, значить, заклад не зацікавлений у збільшенні кількості відвідувачів. Подібна проблема з велопарковкою і біля Фори, що навпроти міського парку. Мало того, що незручна та частково поламана, ще й небагато веломашин там поміститься.
У той же час, торговельний центр PARK TOWN не тільки виніс велопарковку з тісного закутку, а ще й замінив її на дві значно зручніші. Магазин АТБ у центрі Борисполя ще під час будівництва потурбувався про відвідувачів на велосипедах. Велопарковку на 10 транспортних засобів можна назвати зразковою. Але і її часто не вистачає. Виручають турнікети біля дороги чи зеленої зони, там питання велопарковки взагалі не виникає.
Про велосипедистів та їхнє місце на території міста «Вісті» поспілкувалися із посадовцями, які відповідають за благоустрій та безпеку у Борисполі.

Микола Корніяка: «Велодоріжки мають бути в Борисполі, і будуть»

Директор КП «ВУКГ» на зустріч із журналістом приїхав на електросамокаті.
«Те, що місто потребує облаштування велосипедної інфраструктури, навіть не викликає сумнівів, — зазначив співрозмовник. — Звичайно, сьогодні є інші пріоритети. Але велодоріжки теж мають бути, і вони будуть. Сьогодні багато людей перейшло на альтернативний вид транспорту. Щоб визначитися, на яких дорогах Борисполя можна виділити смугу для велосипедного транспорту, мають сказати своє слово професіонали. Маршрути руху велосипедистів мають охоплювати все місто. Щоб було безпечно і велосипедистам, для яких небезпеку може створювати автомобільний транспорт, і пішоходам поряд із велосипедистами.
Місто на сьогодні могло б побудувати відповідну інфраструктуру для велосипедистів. Є вулиці, на яких ширина дозволяє це зробити. Але не скрізь. Дуже багато вулиць, на яких при будівництві було порушено червоні межі. Те, що велодоріжки будуть, я переконаний. Здобудемо перемогу, і місто повернеться до цього питання. Зараз, в умовах проблем із наповнюваністю бюджету, не фінансується жодне капітальне будівництво. Втім, за будь-яких умов культура поводження велосипедистів має значення, так само, як і культура поводження пішоходів та водіїв. Це перше, про що повинен думати кожен учасник дорожнього руху».

Артур Шкроб: «Пішоходи і велосипедисти зараз не в пріоритеті»


«Як у Борисполі можуть доїхати, зокрема, до школи, діти від 7 до 14 років, якщо місто не має велосипедних доріжок? Адже по тротуару дозволено рухатися на велосипедах дітям до 7 років, а по дорогах — від 14 років?» — із цього питання розпочалася наша розмова.
Керівник батальйону патрульної поліції визнає: існує законодавча колізія. Дійсно, ні по тротуару, ні по дорожньому полотну діти від 7 до 14 років їздити не можуть. Для цього мають бути спеціально відведені місця (велосмуги або велодоріжки), яких у Борисполі немає. Ускладнює ситуацію на дорогах електротранспорт, який може розвивати швидкість до 70 км/год. Про нього у правилах дорожнього руху взагалі не згадується. Таким чином, у випадку порушення притягти до відповідальності чи вилучити транспорт неможливо.
«Зрозуміло, що у період з 24 лютого і до сьогодні пріоритетом для патрульної поліції пішоходи і велосипедисти не були, особливо під час активних бойових дій у Київській області. Щодо автовласників, то вони і без нас чітко розуміли, що військовий, рятувальний та медичний транспорт треба пропускати в першу чергу. Зараз Київська область поступово повертається до мирного життя. Більш насиченим стає трафік автомобілів, збільшується кількість велосипедистів, пішоходів. Цьому сприяють і настання літа та проблеми з пальним. Але першочерговість залишається: на першому місці все, що стосується війни, а вже потім робота інфраструктури міста. Чи є сьогодні нагальним питання велосипедистів, якщо лише за останні півтора місяці ми «виловили» понад 150 нетверезих водіїв? Створення велосипедної інфраструктури — це питання друге і третє. Крім того, воно потребує коштів, а зараз для них є більш важливе застосування.
На перспективу у міської влади є бачення будівництва велосипедної доріжки вздовж Київського Шляху, поступово вивчатимуться можливості для інших доріг. Але сьогодні все на паузі», — зазначає Артур Шкроб.

Віталій Горкун: «Більшість вулиць розширити неможливо, але на Київському Шляху велодоріжка буде»

Заступник міського голови розповідає, що влада ще торік анонсувала будівництво велодоріжок у рамках реконструкції другої частини Київського Шляху. За його словами, нині існує лише передпроектна пропозиція, відповідно до якої велодоріжки передбачені з обох боків проїжджої частини. Натомість зникне стихійна парковка для автомобілів біля входу в міський парк. Проектанти пропонують за рахунок широкого тротуару зробити паралельну парковку (щоб автомобілі стояли не «ялинкою», а паралельно руху транспорту). Від тротуару і проїжджої частини з обох боків велодоріжки планується відгородити рядами дерев, щоб у людей не було змоги порушувати правила дорожнього руху. Велодоріжки планується побудувати вздовж усього Київського Шляху, але там, де вулицю вже відремонтовано, виготовлятиметься окремий проект.
У відповідь на запитання «Чи проводився аналіз, на яких ще вулицях міста є можливість збудувати велодоріжки?» Віталій Горкун повідомив, що більшість вулиць розширити неможливо. Наприклад, вулиця Шевченка є магістральною, але велодоріжки там не збудуєш. Паркани стоять так, що навіть просто дорогу зробити ширшою неможливо.
«Я за велодоріжки! — наголосив посадовець. — Коли у нас будуть кошти, ми будемо реалізовувати велодоріжки скрізь, де це фізично можна зробити. Хочу запевнити, що центральна частина міста проектуватиметься вже з велодоріжками».

Бориспіль велосипедний: територія без правил

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031