Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Кримінальну відповідальність за підпали опалого листя та стерні посилять


В Україні посилять кримінальну відповідальність за підпали опалого листя та стерні. Відповідний законопроект № 7212-1 схвалила у першому читанні ВРУ. Документом вносяться зміни до Кримінального кодексу України та Кодексу про адміністративні правопорушення.

Зокрема, пропонується розширити перелік дій, за які буде передбачено кримінальну відповідальність та посилити її в умовах воєнного стану.

Так, згідно з законопроектом, в умовах воєнного чи надзвичайного стану правопорушникам може загрожувати позбавлення волі на строк від 5 до 10 років — за умисне знищення або пошкодження вогнем чи іншим способом лісу, зелених насаджень, стерні, луків, пасовищ, степової, водно-болотної чи іншої рослинності, її залишків та опалого листя на землях будь-якої категорії, якщо це спричинило істотну шкоду довкіллю.

У мирний час за ці ж самі дії строк обмеження чи позбавлення волі становитиме від 2 до 5 років. За відповідну шкоду, завдану на територіях природно-заповідного фонду, передбачать позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Також у Кримінальному кодексі окремо встановлять відповідальність за знищення або пошкодження лісу і лісових насаджень внаслідок недотримання правил пожежної безпеки, якщо це спричинило істотну шкоду довкіллю. Покарання передбачать у вигляді виправних робіт на строк до 2 років або обмеження волі на строк від 1 до 3 років.

За ці ж дії у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, або якщо вони викликали тяжкі наслідки для довкілля, правопорушникам загрожує позбавленням волі на строк від 1 до 3 років.

Вчинення правопорушень в умовах воєнного або надзвичайного стану, або якщо вони призвели до загибелі людини, масової загибелі тварин чи виникнення інших особливо тяжких наслідків, каратиметься позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Нагадаємо, щороку у природних екосистемах виникає велика кількість пожеж через підпал опалого листя та стерні. Це завдає значної шкоди довкіллю: забруднює повітря та ґрунти канцерогенними шкідливими речовинами, забирає життя у тварин та руйнує середовище їх існування, знищує велику кількість видів рослин та ґрунтове біорізноманіття.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031