Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Міські перевезення: чи гарантуватиме новий конкурс низьку ціну квитка


19 вересня виконавчий комітет міської ради проголосував за розірвання договорів на перевезення пасажирів по чотирьох міських маршрутах: 3а, 3б, 4 та 7а. Причиною стало невиконання перевізниками своїх обов’язків — вони відмовились виконувати рейси на цих маршрутах за існуючим тарифом, вимагаючи підняття ціни проїзду з 10 до 15 гривень.

Від Лозівки відмовились всі перевізники

На маршрут №4 тимчасово вийшов інший перевізник, але він протримався лише тиждень, ще менше протримався його наступник. «На наше прохання тиждень їздив автобус ПрАТ «Атасс-Бориспіль», тиждень ФОП Кулик. Але і той, і той відмовились їздити на цьому маршруті далі. Причина — 6000 грн збитків за тиждень. Така ж історія і з маршрутом у район Лозівка», — пояснює заступник міського голови Віталій Горкун.

Зараз на маршрути готується новий конкурс. Міська влада планує зробити його максимально прозорим та охопити усіх потенційних перевізників.

«Ми почули думку людей, що місцеві перевізники знахабніли і навіть по ціні 10 грн знайдеться чимало бажаючих на ці маршрути. Добре, ми оголосимо конкурс. Причому максимально поширимо інформацію про нього не лише по Київській області, а й по інших регіонах України. Якщо прийдуть інші перевізники, а я на це дуже сподіваюсь, то добре, якщо ні — доведеться ухвалювати інші рішення», — зазначає Віталій Горкун.

Підвищення ціни чи оптимізація маршрутів?

Якщо бажаючих взяти участь у конкурсі не буде, доведеться шукати інший вихід із ситуації. Варіантів лише два. Один із них — оптимізація існуючих маршрутів. За словами Віталія Горкуна, він не покладає сподівань на цей варіант, адже відстань між центром і Лозівкою від того не зміниться, як і витрати пального.

Інший варіант — підняття тарифів. «Усі бачать, як піднялася ціна пального з початку війни. Ми через це навіть вимушені були підняти вартість послуги з вивезення сміття. Тому я вважаю, що в цій ситуації необхідно вимкнути популізм та зайнятися розрахунками, — зазначає Віталій Горкун. — Нас часто звинувачують в тому, що ми захищаємо перевізників, хоча ми лише намагаємось врегулювати ці послуги для населення. Наша мета — автобуси за графіком та належної якості. Але постає питання, де взяти перевізнику гроші на нові автобуси, якщо маршрути або збиткові, або працюють майже в нуль?»

Чи вирішить питання комунальний транспорт?

Часто можна почути, що місто має створити своє комунальне автотранспортне підприємство. Тоді, побутує думка, і ціни будуть невисокими. Це не відповідає дійсності, впевнений Віталій Горкун.

«Створення такого КП потребує великих разових витрат. По-перше, це неможливо під час війни. По-друге, якою буде ціна проїзду? Ми можемо поставити низьку необґрунтовану ціну чи взагалі зробити проїзд безкоштовним, але це буде популістське рішення. Нам доведеться дотувати це підприємство, а за рахунок чого? За рахунок розвитку громади, за рахунок нових доріг, садочків тощо», — підкреслює посадовець.

Подібна ситуація склалася із пільгами на перевезення. «Держава протягом років надавала чимало пільг різним категоріям, а де механізми фінансування цих пільг? Все скинули на місцеві бюджети. А це гроші, які могли бути спрямовані на розвиток громади. Загалом величезна кількість бюджетних коштів різних рівнів йде на різноманітні компенсації. Це неправильно», — вважає Віталій Горкун.

Тариф має бути обґрунтованим

На думку заступника міського голови, Борисполю міняти тариф доведеться, але він повинен бути обґрунтованим.

«Добре, якщо я помилюсь, і в нас невдовзі з’являться нові перевізники, які погодяться їздити по старому тарифу. Думаю, що скоріш за все, тариф доведеться піднімати. Тут справа не лише в збитковості перевезень. В ньому має бути закладена ще й складова на оновлення автобусного парку, адже техніка зношується. І якщо її не оновлювати, то з часом не буде на чому виїхати на маршрут. Місто стане», — зауважує Віталій Горкун.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031