Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспіль «паркувальний»: хто, коли та за чий кошт створюватиме парковки біля багатоповерхівок та в центрі міста


Нещодавно відділ з контролю за благоустроєм розпочав штрафувати водіїв, які паркуються на зелених зонах Борисполя. На додачу до цього невдовзі мають почати роботу інспектори з паркування. 

Такі новини розділили містян на два протилежні табори: в той час, коли частина бориспільців повністю підтримує наміри влади навести лад у сфері паркування, інша виступає категорично проти. Чи планує міська влада розширити географію парковок, чи має на меті лише поповнення бюджету за рахунок штрафів, «Вісті» дізнавалися у заступника Бориспільського міського голови Віталія Горкуна.
— Як ви загалом оцінюєте ситуацію з паркуванням в місті?
— Це проблемне питання. І воно стосується не лише облаштування паркомісць, а й їх належного оформлення. До прикладу, візьмемо парковку біля «Сільпо» у центрі міста. За документами там тротуар, пішохідна зона. А у реальності там вже років 20 як парковка. Із цим треба розбиратися — або прибрати звідти машини, або впорядковувати документи та організовувати офіційну парковку, вирішувати, хто її повинен обслуговувати тощо. І таких прикладів у Борисполі безліч. Звісно, ми можемо і далі «плисти за течією» та нічого не змінювати. Але я вважаю, що час брати на себе відповідальність та наводити лад у цій сфері.
— Тобто підприємці теж повинні бути відповідальними та заздалегідь дбати про те, де будуть паркуватися клієнти?
— Так. Прикладом відповідального підходу бізнесу є ТЦ «Парктаун». На своїй земельній ділянці вони облаштували паркову, обслуговують її. Вона платна, але за умови наявності чеку із ТЦ — безкоштовна. Разом із тим, у центрі міста є багато неоформлених парковок. Часто люди із навколишніх сіл, які працюють у Києві, доїжджають до Борисполя, залишають машину на парковці та їдуть на роботу в столицю. Таким чином, машина залишається на парковці на весь день, а припаркуватися в центрі міста вдень майже неможливо. Це питання теж треба вирішувати — визначити місця довготривалих та короткотривалих парковок, впорядкувати їх роботу.
— Зараз відділ з контролю за благоустроєм штрафує людей, які паркують автомобілі в межах зеленої зони. Здебільшого це мешканці багатоповерхівок, які аргументують своє рішення відсутністю парковок біля будинку. Як вирішити це питання?
— Людям необхідно оформити прибудинкову територію і, відповідно, вирішувати, як її облаштовувати. Зараз якраз працює комісія з оформлення прибудинкових територій багатоквартирних будинків. Після оформлення вони можуть зробити там або зелену зону та сквер, вільні від авто, або ж виділити територію під парковку. Рішення за мешканцями будинку. Але паркуватися, де заманеться, не можна.
— За чий рахунок буде відбуватися облаштування парковки у такому випадку? Цей момент найбільше турбує людей.
— Давайте відходити від радянщини. Місто не може за власний кошт облаштувати парковку в кожному дворі. Тим більше, якщо земля буде оформлена як прибудинкова територія конкретного будинку з конкретними власниками. Людям досі важко зрозуміти, що саме вони, а не ЖЕКи чи міська влада, є власниками багатоповерхівок. І перекривати дах, міняти мережі чи облаштовувати прибудинкову територію вони мають самі. Чомусь мешканці приватного сектору не приходять до виконкому і не вимагають поміняти або встановити паркан чи полагодити дах. А вони так само, як і мешканці багатоповерхівок, платять податки, сплачують електроенергію, газ, вирішують інші поточні проблеми та питання.
— А якщо прибудинкової території замало для облаштування парковки? Наприклад, будинок на вул. Френкеля, 7.
— Ми вже отримали звернення від мешканців цього будинку з проханням дозволити облаштування парковки вздовж шкільного паркану. Це можливо. Необхідно лише оформити цю земельну ділянку за будинком. Зараз їх звернення в роботі, невдовзі вони отримають відповідь із чітким алгоритмом дій. До речі, територія у цього будинку є, проте там зроблена затишна зелена зона. Тому для автомобілів місця не залишилося.
— Вздовж вулиць Борисполя є чимало шиномонтажів, СТО, маленьких магазинів. Не біля кожного з них є парковка, тому люди, які туди приїжджають, теж змушені паркуватися на газонах. Такі питання теж будуть вирішуватися?
— Передусім необхідно розібратися, чи оформлені власники цих бізнесів як підприємці. Якщо це просто гараж «дяді Вані», який щось робить коло двору, як він буде звертатися до нас за дозволом? Якщо ж підприємець офіційно зареєстрований, він має звернутися до нас із проханням виділити земельну ділянку для облаштування парковки. Як бачите, тут питання треба вирішувати в комплексі.
— Як працюватиме новостворена інспекція з паркування?
— По перше, під час роботи інспектори будуть збирати дані про найбільш проблемні місця міста, де дійсно не вистачає паркомісць. Опираючись на цю статистику, можна буде планувати створення муніципальних парковок. До речі, гроші на їх створення буде заробляти якраз інспекція з паркування. Скоріш за все, міські парковки не будуть безкоштовними. Адже парковки, особливо вздовж проїжджої частини, це дохід у бюджет. На цьому заробляє вся Європа. Ми постійно говоримо, що прагнемо жити, як у Європі, але забуваємо, що Європа живе по правилах, які обов’язкові до виконання.
До цього в місті не розроблялася та не діяла жодна програма із облаштування паркомісць. Тому нарешті треба з чогось починати. У найближчий час грошей у бюджеті на організацію парковок не буде, тому найбільш прийнятним виходом буде заробити гроші на це самостійно. Ми вже зробили крок до цього — створили інспекцію з паркування. Робота інспекторів дасть змогу зробити другий крок — облаштувати за кошти від штрафів паркомісця.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031