Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Як перейти на індивідуальне опалення, яка справжня вартість тепла від генераторів, чому опалювальний сезон завершиться раніше — на питання читачів відповідає директор КП ТМ «Бориспільтепломережа»


Як перейти на індивідуальне опалення, яка справжня вартість тепла від генераторів, чому опалювальний сезон завершиться раніше — на питання читачів відповідає директор  КП ТМ «Бориспільтепломережа»

«Вісті» уважно слідкують за реакціями на свої публікації та питаннями, що порушують читачі. Нещодавно читач щотижневика Сергій Пасічник озвучив цілий перелік питань, що стосуються роботи КП ТМ «Бориспільтепломережа», зокрема, про можливість переходу на індивідуальне опалення у Борисполі, стан розрахунків зі споживачами, роботу з боржниками тощо. Як і обіцяли, питання ми адресували керівнику підприємства Маріанні Желєзко.

— Чому КП ТМ «Бориспільтепломережа» не надає дозвіл на від’єднання від централізованого теплопостачання під’їздами чи стояками, а лише будинками?
— При будівництві житлових будинків усі інженерні комунікації прокладаються відповідно до проекту, в тому числі облаштування системи теплопостачання, водопостачання, каналізації тощо. Будь-які втручання в теплові мережі будівлі є порушенням системи теплопостачання. Відключення від тепла частини будинку або окремих квартир може нанести шкоду не тільки системі теплопостачання будинку, але й іншим інженерним системам. Умови втручання в централізовану систему постачання — не примха тепломережі, вони визначені на законодавчому рівні. Так, Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року пунктом 7 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» передбачено: «У багатоквартирних будинках, у яких на день набрання чинності цим Законом не менш як половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води, власники квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж (систем), не зобов’язані, але мають право виключно за власним рішенням у встановленому порядку відокремити (відключити) від них свою квартиру чи нежитлове приміщення та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні». У свою чергу, 27 серпня 2019 р. було видано наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України «Про затвердження Порядку відключення споживачів від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води», який теж не надає можливості відключення від централізованого опалення частини будинку або окремих квартир, лише всього будинку. Таким чином, для переведення будинку з централізованої системи опалення на індивідуальне необхідно, щоб цього захотіли всі мешканці будинку. Крім того, такий крок вимагає рішення сертифікованого проектанта.

На мою думку, централізована система опалення більш вигідна для споживачів, адже витрати на обслуговування менші. Індивідуальну систему опалення ще до кінця не вивчено. Людям, які у квартирах мають індивідуальні котли опалення (у Борисполі зведено чимало таких багатоповерхівок), доведеться витрачати кошти на їх обслуговування, на заміну обладнання. Це також необхідно розуміти.

Зараз централізована система теплопостачання міста потребує модернізації. Це стосується не лише зовнішніх мереж, але й внутрішньобудинкових. Бориспільтепломережа планує вирішувати ці питання спільно із новою керуючою компанією «Мій дім — Бориспіль».

До речі: Від депутата Бориспільської міської ради Миколи Корнійчука, який раніше обіймав посаду заступника міського голови, «Вісті» довідалися, що у Борисполі поки був лише один випадок відключення будинків від централізованого теплопостачання. Микола Корнійчук розповів, що кілька років тому місту довелося відмовитися від нерентабельної котельні на вул. Броварській, і шість двоповерхових багатоквартирних будинків довелося перевести на індивідуальне опалення. Людям, які не мали коштів на встановлення котлів, міська рада допомогла із придбанням електрообігрівачів.

— Яка реальна вартість опалення за умови використання на котельнях генераторів?
— У скільки місту обійшлося опалення з використанням генераторів, можна буде підрахувати після завершення опалювального сезону. Під час стабілізаційних відключень на паливо для генераторів, встановлених на котельнях, на добу витрачалося 120 тис. грн. Поки для порівняння можу навести дані щодо вартості електроенергії для потреб тепломережі: якщо вартість одного кВт від ДТЕК для тепломережі становить 5,52 грн, то від генератора ця сума складає 13,3 грн. Це не настільки велика сума, ми готувалися до гіршого. Інколи генератори на котельнях якийсь час продовжують працювати навіть після увімкнення світла. Справа в тому, що оператори котелень немають права підключати і відключати генератори. Це роблять спеціальні бригади, які по черзі об’їжджають котельні. А на це потрібен час.

— Чи вдалося зменшити заборгованість споживачів?
— Як і в минулому році, рівень проплати за надані послуги становить близько 82%. У гривнях це 53 млн 536 тис. грн. На жаль, є тенденція збільшення заборгованості. Баланс вдається утримувати за рахунок тих споживачів, які не сплачували за тепло в попередні періоди і щодо яких вже є рішення суду про примусове стягнення заборгованості. Особливо погашенню боргів сприяло блокування платіжних карток та ситуації, коли боржники збиралися виїжджати за кодон, але не могли цього зробити через незакрите виконавче провадження.

— Чи є можливість постійного, а не сезонного працевлаштування операторів котелень?
— Узяти на постійну роботу працівників котелень Бориспільтепломережа не має можливості. Якби подавали гарячу воду, робота була б протягом усього року. Але послуга гарячого водопостачання у Борисполі вже не надається. Від неї відмовилися через нерентабельність.

— Коли тепломережа планує завершити опалювальний сезон?
— На державному рівні вже прийняте рішення про закінчення в цьому році опалювального сезону 31 березня. У квітні тепломережа тепло вже не подаватиме. Саме до 31 березня визначена пільгова вартість газу, який надається для обігріву населення та бюджетних установ. Торік багато міст України закінчили опалювальний сезон до 1 квітня. Але у Борисполі були ліміти на газ ще і в квітні, тому в нічний час тепло на багатоповерхові будинки подавалося до 8 квітня.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031