Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Чи місце тваринам на вулицях Борисполя?


Чи місце тваринам на вулицях Борисполя?

Попри понад два роки роботи центру стерилізації та адопції безпритульних тварин їх кількість на вулицях Борисполя не зменшується — як і раніше, на вулицях можна побачити зграї або поодиноких собак, а у дворах багатоповерхівок — котів та кошенят. Вуличні тварини здебільшого стерилізовані і більше не можуть приводити на світ потомство. Поповнювати генофонд безхатченків активно допомагають мешканці приватного сектора, які не бажають стерилізувати своїх улюбленців, а результати самовигулів підкидають у двори багатоповерхівок, до сміттєвих майданчиків чи у лісопосадки. 

Що може вдіяти влада міста у такій ситуації та чи є з неї взагалі вихід? Свою думку з цього приводу «Вістям» озвучив в.о. керівника відділу з контролю за благоустроєм Василь Дорожкін.

Собак, за яких ніхто не відповідає, на вулицях бути не повинно

На запитання «Чи місце безпритульним тваринам на вулицях Борисполя?» посадовець без зволікань відповів: «Категорично ні» та пояснив свою позицію.
«Проблематикою безпритульних тварин я почав займатися з літа минулого року.

Тоді до нас звернулася жінка, яку вкусив собака на одному з ринків міста. Це спонукало мене завітати до міського центру стерилізації та адопції і спробувати розібратися, як ми можемо в подальшому звести до мінімуму вірогідність таких випадків. На жаль, відповідь, яку я отримав, була в стилі «вона сама винна, бо напевно спровокувала собаку». Може, й так, але це не має значення. Поясню на прикладі. Я емоційна людина, можу йти та розмахувати руками під час розмови. То собакам можна на мене кидатися? Я дуже люблю тварин, виріс із ними. Але собака — це звір. Вона може кидатися навіть на свого господаря, що вже говорити про сторонню людину. Я юрист за фахом, тому уважно вивчив усю документацію, що стосується Програми контролю утримання та розмноження домашніх і безпритульних тварин, прийняту Бориспільською міською радою у 2020 році. І виявив, що ЦСАТ має виловлювати всіх бродячих собак у місті і повертати на місце вилову лише під опіку людині, яка відповідатиме за тварину та якій можна буде пред’явити претензії, якщо щось станеться. Інакше відповідальність нестиме або міська рада — у випадку цивільного позову, або ЦСАТ — якщо це кримінальна справа. Собак, за яких ніхто не відповідає, на вулицях бути не повинно. В ідеалі ЦСАТ має залишати всіх виловлених безпритульних собак після стерилізації у себе. Бо собака на вулиці приречена на страждання. Якщо вона не загине від голоду й холоду, то знайде смерть під колесами автомобіля», — вважає Василь Дорожкін.

Відомо, що будівництво повноцінного притулку для тварин планувалося ще нині покійним міським головою Анатолієм Федорчуком. Поки притулок будувався, міська влада змінила думку — і замість притулку відкрила центр адопції та стерилізації. Чи вирішує він проблему безпритульних тварин. Вочевидь, ні.

«Як бачимо, роки показали, що однією стерилізацією проблему вирішити не вдається. Але її все одно треба вирішувати, бо закрити очі на безпритульних тварин уже не вдасться. Приватні притулки теж не допоможуть. У Борисполі є волонтери, що тримають по десять і більше тварин, є приватний притулок «Артемон». Я звертався до них із питанням, чи можуть вони приймати тварин, якщо ми виловимо на вулиці безпритульних. Там із розумінням поставились до прохання, але зазначили, що просто не зможуть прогодувати всіх тварин, та й місце для утримання обмежене.

Центр адопції має достатню територію, їм виділено й додаткову землю, можна робити вольєри. Знаю, якщо собак правильно підібрати по певних ознаках, щоб між ними не було конфліктів, то можна тримати до десяти осіб в одному великому вольєрі.

Зараз співробітники відділу благоустрою їздять по місту, фотографують місця скупчення собак, фіксують локацію та на кожен випадок оформлюють офіційний запит до ЦСАТ із вимогою забрати тварин до закладу», — розповідає керівник відділу з контролю за благоустроєм.

Чи місце тваринам на вулицях Борисполя?

Потрібна обов’язкова реєстрація всіх тварин у місті — і вуличних, і домашніх

Разом із тим, Василь Дорожкін визнає — навіть такі дії не вирішать повністю проблему безпритульних тварин. Адже головними «постачальниками» нових чотирилапих безхатьків є не вуличні, а домашні тварини, за яких несуть відповідальність їх господарі. І тут є певна проблема, адже міська влада так і не спромоглася зробити хоч якийсь крок у напрямку реєстрації та контролю домашніх тварин.

«Якщо відділ благоустрою може якось впливати на комунальне підприємство «ЦСАТ» і вимагати забрати до себе безпритульних собак, то на господарів домашніх тварин, які щороку викидають на вулиці приплід від своїх некастрованих тварин — ні. А з цим теж треба щось робити. Тому саме час починати виконувати й інші пункти прийнятої депутатами Програми контролю за утриманням та розмноженням тварин, в тому числі здійснювати реєстрацію домашніх тварин. Якщо люди не реєструють тварин добровільно – робити подворовий обхід.

Я розповім, як це відбувається у європейських країнах. Кожна собака, кожна кішка реєструється у відповідній міській службі. Якщо виявлять, що ти тримаєш дома тварину без реєстрації — заплатиш штраф 2000 євро. Якщо вигулюєш тварину без повідка — штраф від 400 євро. І т.д. і т.п. Лише такими жорсткими методами Європа змогла вирішити проблему. У результаті ні собак, ні котів на вулицях немає. Все це має поступово вводитися у нас. Так само має бути чітко виписаний механізм притягнення до відповідальності», — підсумовує посадовець.

Щоб забрати всіх собак із вулиць, потрібен притулок

Як ставляться до ідеї залишати всіх виловлених собак у Центрі стерилізації та адопції та чи існує для цього реальна можливість, «Вісті» запитали у директора КП «ЦСАТ» Валентина Пінчука.

«Скажу так, ідеї відділу благоустрою похвальні та хороші, але поки не передбачені нашою Програмою. По-перше, ми не можемо виконувати функції притулку, бо не є ним. Я вже повідомив відділ контролю за благоустроєм про це у відповідному офіційному листі. По-друге, через воєнний стан наше фінансування урізане майже вдвічі порівняно з минулим роком. Цих коштів ледве вистачає на стерилізацію безпритульних тварин та часткову оплату медикаментів. Іноді їх доводиться купувати за власні кошти. Так само за свій рахунок ми здійснюємо вакцинацію.

Для того, щоб дати дах над головою всім безпритульним собакам Борисполя, треба відкривати саме притулок. А як центр стерилізації та адопції ми виловлюємо тварин, стерилізуємо, вакцинуємо, а потім випускаємо та вулицю. Під опікою закладу залишаються лише ті собаки, що не можуть про себе подбати: сліпі, старі, травмовані, а також агресивні, які можуть завдати шкоди людям. Інших намагаємося прилаштувати, поки вони проходять реабілітацію після стерилізації або лікування. Фінансової змоги залишати всіх тварин у себе ми не маємо.

Зараз у нашому закладі 49 вольєрів для утримання собак. Інколи, якщо собаки виловлені в одному місці та не конфліктують між собою, в одному вольєрі може бути дві особини. Щодо можливості розширення, то теоретично вона є – виділена додаткова земля наразі на стадії оформлення. Але треба розуміти, що це поки голе поле – щоб щось будувати чи розширятися, необхідне фінансування», – прокоментував Валентин Пінчук.

Чи місце тваринам на вулицях Борисполя?

Виходу немає?

У вже далекому 2020-му році «Вісті» назвали революційною прийняту офіційним Борисполем Програму контролю утримання та розмноження домашніх і безпритульних тварин, адже до цього місто роками не мало жодної стратегії щодо контролю їх чисельності.

Крім стерилізації та адопції (прилаштування у родину) вона передбачала обов’язкову реєстрацію й ідентифікацію домашніх тварин та проведення просвітницької роботи із населенням, адже європейський досвід показує, що без створення єдиної бази даних власників тварин усі заходи з регулювання їх чисельності будуть даремними. Розробники міської програми врахували цей момент та передбачили запровадження міської системи реєстрації та ідентифікації тварин разом із системою збору й обліку статистичних даних, які будуть надаватися закладами ветеринарної медицини. Крім того, пропонувалося запровадити штрафи для тих власників, що уникають реєстрації тварин. Все це мало відбуватися одночасно з широкою медіа компанією — просвітницькими заходами у дошкільних та шкільних закладах освіти, соціальною рекламою, передачами на відповідну тему на міських радіо- та телеканалах, публікаціях у ЗМІ.

На жаль, амбітна програма вже третій рік (і останній, адже розрахована вона лише на три роки – з 2021 по 2023 рік) реалізується лише частково. Місто виділяє кошти на стерилізацію безпритульних тварин, але повністю ігнорує необхідність їх обов’язкової реєстрації та ідентифікації. Просвітницька робота теж «кульгає». Можна, як це вже стало «модним», у всьому звинуватити війну, а можна поглянути правді в вічі – приймаючи програму, її й не збиралися виконувати на повну. Про це свідчать навіть ті статті витрат за Програмою, які були передбачені до фінансування на 2021-й та 2022-й роки.

Для кого та для чого приймаються програми, які ніхто не збирається виконувати? А головне, чи довго будуть миритися з таким станом речей самі бориспільці?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031