Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

EuroMill під час війни. Волонтерство, посівна, продовольча безпека, залучення нових пайщиків та вихід на європейський ринок


EuroMill під час війни.  Волонтерство, посівна, продовольча безпека, залучення нових пайщиків та вихід на європейський ринок

От вже другий рік як у країні йде війна. І зараз як ніколи у пам’яті спливають події минулорічної давності. Дивишся сьогодні на полиці магазинів у Борисполі — всього вдосталь. Але у березні 2022 року ситуація була дещо іншою — місто готувалося до можливої блокади. В столиці та на Правобережжі були вибухи, воєнні дії, через що багато підприємств закривалися. Адже фізично не могли працювати, тому що ворог був на порозі. В Борисполі рік тому потихеньку з полиць магазинів зникали продукти. Але були й ті виробники, хто забезпечив нам продовольчу безпеку. Серед таких і компанія ТМ EuroMill, яка виготовляє борошно. Нещодавно «Вісті» завітали на підприємство, щоб дізнатися про те, як компанії вдалося допомогти Бориспільському району витримати продовольчий колапс та працювати, незважаючи на війну.

Коли дивишся на млин, який перероблює борошно, на всю цю команду, яка щодня наполегливо працює, приходить усвідомлення — саме ці люди причетні до того, що Бориспільський район зміг пережити перші місяці війни та уникнув продовольчої катастрофи. У колективі працює близько 50 осіб. Пліч-о-пліч вони пройшли найтяжчі часи пандемії та початок війни. У них був свій фронт — тримали продовольчу безпеку Бориспільщини.

EuroMill під час війни.  Волонтерство, посівна, продовольча безпека, залучення нових пайщиків та вихід на європейський ринок

Досьє: Андрій Мазур народився в 1977 році в м. Бориспіль.
Закінчив Київський міжнародний університет цивільної авіації та Національну академію державного управління при Президентові України.
У 2006-2007 роках був директором ДП МА «Бориспіль». Був депутатом Бориспільської міської ради IV скликання (2002-2006 роки).
У 2007 році виконував обов'язки голови Бориспільської райдержадміністрації.
У 2009 році став головою Броварської РДА.
Наразі Андрій Мазур — засновник та власник ТМ EuroMill, очолює кілька підприємств — «Чайка Спецагро» вирощує зернові культури на Київщині та Чернігівщині, «Київський хлібопродукт» займається переробкою, а «Бориспільський хлібопродукт» — реалізацією продукції.

Перші місяці війни

«Коли почалася війна, всі були налякані. Не можна знайти людину, яка б не боялася війни. Але компанія працювала та забезпечувала продовольчу безпеку, — розповідає засновник та власник підприємства Андрій Мазур. — Ми прийняли рішення і в перші ж дні війни продовжили працювати. Було розуміння — потрібно зберегти колектив. Тому спочатку стабільно виплачували зарплатню, а потім її навіть збільшили. Ми підтримували моральний дух колективу. Убезпечили вікна, зробили світломаскувальний режим, щоб у вікнах не було видно світла під час темряви. Дбали про безпеку людей та продовжували працювати».

Всі пам’ятають, як рік тому поступово з’являвся дефіцит борошна, адже більшість млинів на Правобережжі, такі як «Київмлин» та млини у Броварах, Шевченковому, Білій Церкві та інші, не працювали. І майже єдині, хто продовжував продаж борошна, були виробники борошна торгової марки EuroMill. Інші млини не мали можливості працювати через воєнні дії поруч із ними.

«В перші дні війни та весь березень 2022 року було таке враження, що наш млин знала вся Бориспільщина і не тільки. Кожен день 100-200 осіб стояли в черзі за борошном. Це і легкові машини, і бабусі та дідусі, які йшли пішки через все місто кілька кілометрів з валізами-«кравчучками» до нас, щоб придбати борошно, — пригадує генеральний директор компанії «Бориспільський хлібопродукт» Оксана Шамрай. — Ми на ціні не спекулювали. Всі запаси зерна, які були, розпродували по адекватній ціні. Було розуміння, наскільки зараз важлива продовольча безпека. Великі монстри-підприємства не працювали через об’єктивні причини. Через це люди були налякані. Але ми дали їм можливість придбати борошно та не хвилюватися про відсутність їжі».

Як член виконавчого комітету та підприємець, Андрій Мазур вважає, що місто повинно жити за будь-яких умов: «Оскільки раніше свого часу я був головою Бориспільської районної адміністрації, а потім і головою Броварської РДА, маю чітке розуміння, як функціонує громада. Тому поспілкувався з міською владою та взяв на себе зобов’язання щодо продовольчої безпеки громади. По собівартості закупили борошно, яке й наразі знаходиться в резерві для міста на випадок надзвичайного стану».

EuroMill під час війни.  Волонтерство, посівна, продовольча безпека, залучення нових пайщиків та вихід на європейський ринок

Команда волонтерів

Крім основної роботи, колектив займається волонтерською діяльністю. «Коли почалася війна, ми зрозуміли, що потрібно військовим допомагати, тому для цього волонтерам ми безкоштовно роздали близько 100 тонн борошна. І самі возили на «передок», там є волонтери, які випікали військовим хліб. Навіть наша лабораторія з перевірки якості продукції ставала та випікала хліб для військових, — пригадує Андрій Мазур. — Звісно, ми допомагали не лише хлібом, а й військовим спорядженням. Дізнавалися, в чому є потреба у хлопців та купували це для бригади. Тоді 72 бригада боронила нашу землю. Вони сприяли нам і в обробітку землі, адже до поля потрібно було ще безпечно доїхати. Завдяки нашим військовим ми мали можливість в умовах війни провести посівну та зібрати урожай».

Посівна в надлюдських умовах

В травні минулого року підготували та провели посівну. Дуже важко було. Особливо на Чернігівщині. Там багато полів постраждало від вибухів. Військові змушені були очищати разом з нашими співробітниками поля від снарядів.

«Посівна в квітні-травні 2022 року була у нервово-нормальному режимі: в Дударкові на полях ми збирали касетні снаряди, а деякі поля на Чернігівщині у нас були заміновані. Саме тому близько 500 га на Чернігівщині ми не засіяли, оскільки вони були розбомблені. І зараз вони залишаються непридатними для сівби. Близько 1000 га все ж таки вдалося засіяти. Хоча були на полях воронки від снарядів, — розповідає Андрій Мазур. — Перший час, коли ворог тільки відійшов із Чернігівщини, було страшно споглядати ту місцевість. В деяких селах окупанти мирних людей розстрілювали прямо на дорозі. Ось так їдеш до поля, а серце кров’ю обливається від болю. Дивишся на ті розбиті ворожі танки з викраденими з чиїхось домівок килимами на дулах або на БТР зі старенькими пральними машинами всередині, і не розумієш, як можна так перетворитися на нелюда. І от їдеш дорогами Чернігівщини і не розумієш, як жити далі після побаченого. Тому рік тому потрібно було брати себе в руки і просто працювати. На побитих воронками полях валялися снаряди: все, що не розірвалося, хлопці разом з військовими прибирали, щоб мати можливість працювати на полі. Всі ці моменти дають можливість переосмислити і підхід до роботи, і до життєвих пріоритетів».

Психологічно було важко працювати на Чернігівщині. Але колектив впорався. Посівна відбулася, урожай зібрано. В порівнянні з іншими роками урожайність на Чернігівщині навіть краща, а на Бориспільщині маємо середню врожайність.

«Наразі підприємство знову готується до посівної. Є бажання, а головне — фінансова можливість збільшити земельний фонд для посівної. У нас ще є час придбати додаткові землі в Бориспільському районі. Тому всі пайщики можуть звернутися та заключити з нами договір оренди, — розповідає Оксана Шамрай. — Ми стабільна компанія, і навіть війна не зупинила роботу колективу, а керівництво виконує всі зобов’язання перед контрагентами та перед пайщиками. Більше того, до нового року всі пайщики отримали свою орендну плату. Багато хто з аграрних підприємств, на жаль, такої змоги не мав, але ми вистояли і нарощуємо свої оберти».

«В цьому році банки майже не кредитують, оскільки в країні невизначеність. І фермери стикнулися з проблемою — не вистачає оборотних коштів, щоб засіяти. Але ми змогли вибудувати роботу компанії таким чином, що в нас є можливість всі свої зобов’язання виконувати і перед пайщиками, і перед контрагентами. Тому додатково ще залучаємо пайщиків Бориспільського району.

У нас є своє агровиробництво, є своя переробка. І це нам надає переваги на ринку. Це дає стабільність та гарантії нашим партнерам. Коли ми знаємо, що є диверсифікація, це простіше. Тому рухаємося далі та пропонуємо пайщикам долучитися до нашої команди», — розповідає Андрій Мазур.

EuroMill під час війни.  Волонтерство, посівна, продовольча безпека, залучення нових пайщиків та вихід на європейський ринок

Агросектор потребує державної підтримки

Багато фермерів ще не адаптувалося до воєнних умов. Наразі сільгосппідприємствам дуже тяжко, хтось і збитки покаже. І собівартість продукції змінилася. До того ж затратна частина збільшується десь на 25%. Звісно, того прибутку, якого б хотілося, немає. За словами Андрія Мазура, перша проблема — зерно, як раніше, не вивозиться, змінилася логістика. Інша проблема — багато фермерських господарств працюють кредитними грошима.
«Можливо, перша воєнна посівна була легша за ту, на яку очікуємо цієї весни, але потрібно сіяти, і ми навіть фінансово готові додатково брати землю в оренду, щоб і пайщики мали можливість заробити на своїй землі, — зауважує Андрій Мазур. — Раніше фермери після того, як зібрали урожай, одразу продавали та отримували свій прибуток. А сьогодні врожай після збору потрібно ще десь й зберігати, а не у кожного для цього є місце та потужності. До того ж в когось кредити, лізинги. У нас таких проблем немає — маємо сховища.

Що стосується аграрного сектору, то наразі потрібна підтримка для сільгоспвиробників та переробників на рівні держави.

На посівну потрібно купити добрива, насіння — а це все гроші. Тому фермери мусять продавати по нижчій ціні, щоб зайти в посівну. А деякі трейдери при цьому спекулюють на цінах. До того ж і від держави аграріям суттєвої підтримки немає. А нам вона потрібна. На законодавчому рівні дотаціями потрібно підтримувати цей бізнес, як у Європі. Адже саме через підтримку держав європейська продукція коштує вдвічі дешевше, ніж вітчизняна. В нас цього немає, хоча саме агросектор годує державу».

EuroMill під час війни.  Волонтерство, посівна, продовольча безпека, залучення нових пайщиків та вихід на європейський ринок

Кінцева переробка продукту принесе кошти в державний бюджет

Андрій Мазур вважає, що агровиробникам, сільгосппідприємствам потрібно додатково зосередитися на кінцевій переробці свого продукту, а не просто експортувати сировину. У нас є база. Її просто потрібно покращити. І наше борошно навіть краще, ніж європейське. Що цікаво, саме українську пшеницю закуповує Туреччина, де млини розташовані майже в усіх провінціях, та переробляє на борошно. Загалом у Туреччині діє більше 550 млинів. Найбільше знаходиться в Газіантепі, Мерсіні, Коньї та Баликшехірі. Туреччина купує у нас пшеницю, переробляє на борошно і продає його у всю Азію. І свій попит задовольняють, і мають прибутки.

«Лише одне місто Конья має понад 70 млинів — це своєрідний індустріальний парк. Їдеш вулицею і бачиш поруч безліч млинів. І всім є робота. Поруч розташовані та працюють млини потужністю від 50 тонн на добу переробки і аж до 3000 тонн. Туреччина лише на українському зерні виготовляє близько 5 млн тонн борошна. І це все підтримується дотаціями на рівні їхньої держави, — розповідає Оксана Шамрай. — Наша компанія в перспективі планує побудувати в Борисполі ще один млин на 300 тонн на добу. Вже маємо й проект. Там буде елеватор на 30 тис. тонн».

Малий та середній бізнес — це основа будь-якої економіки. Держава не зможе без нього нормально існувати.

EuroMill під час війни.  Волонтерство, посівна, продовольча безпека, залучення нових пайщиків та вихід на європейський ринок

Плани та перспективи

«У нас молоде підприємство, проте перспективне. В рамках України ми маємо до 1% ринку. По регіону Київ, Київська область — це до 5% ринку борошна. EuroMill — це два сучасних млина, класичний український та унікальний австрійський, де ми робимо якісне борошно, — розповідає Оксана Шамрай. — В цьому році закупили обладнання, є торгова марка, під якою плануємо займатися фасуванням круп. Тому наразі додатково йде проектування заводу круп».

Борошно EuroMill було рік тому і наразі присутнє фактично у всіх національних мережах супермаркетів. Продукція має високу якість. Продовжується співпраця з великими підприємствами-партнерами, які виготовляють напівфабрикати, тому борошно ретельно перевіряється на якість та достойно конкурує.

Незважаючи на важкий військовий час, EuroMill почали відкривати для себе нові горизонти, зокрема, вийшли на європейський ринок, куди вже возять борошно.

Компанія орендує землі в Бориспільському районі та в Чернігівській області й вирощує сільськогосподарську продукцію. Це кукурудза, соняшник, пшениця, ріпак. Пшеницю переробляють на власному млині, а інші культури продають.

«В цьому році кукурудзу та соняшник ми відправили на експорт в Польщу та Румунію. Якби війни не було, можливо, ще й не виходили б на європейський ринок. Проте є жага розвиватися та бути конкурентними, тому не стоїмо на місці», — підсумовує розмову Андрій Мазур.

EuroMill під час війни.  Волонтерство, посівна, продовольча безпека, залучення нових пайщиків та вихід на європейський ринок

До теми: В опитуванні, яке пройшло в 2022 році та в якому прийняло участь 1678 респондентів, за 10-бальною шкалою споживачі оцінили борошно EuroMill на 9,8. Це дуже висока оцінка. Що стосується цінової політики, з шести торгових марок борошна, які у всіх на слуху, EuroMill має найнижчу ціну. Якість товару споживачі оцінили в 9,6 балів по 10-бальній шкалі.

Компанія була заснована в 2016 році у м. Бориспіль. Протягом двох років побудовано новий борошномельний комплекс, а також акредитована лабораторія, де відбувається контроль якості на всіх етапах вирощування зерна та виробництва борошна. Потужність переробки комплексу складає 80 т зерна пшениці за добу. На примлиновому елеваторі зберігається до 1200 т зерна. Підприємство пройшло сертифікацію HAСCP та ICO: 9001, що свідчить про надійність як виробника та гарантує якість борошна у відповідності до європейських стандартів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031