Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспільська дитяча музична школа імені Лариси Остапенко Волонтерство та робота під час війни


Бориспільська  дитяча музична школа імені Лариси Остапенко Волонтерство та робота під час війни

Бориспільська  дитяча музична школа імені Лариси Остапенко Волонтерство та робота під час війни

• директор Надія Ганудельова

Закладам культури довелося підлаштовуватися до сучасних реалій військового часу. Проте вони працюють. «Вісті» завітали до Бориспільської дитячої музичної школи імені Лариси Остапенко, де поспілкувалися з колективом та директором закладу.

Школа сьогодні

«У музичній школі працює 61 педагогічний працівник. З приєднанням сіл додалися філії. Є заняття в селі Іванків, де викладають гітару та естрадний вокал, фортепіано. Є філія в Рогозові — викладають домру та гітару. В Кучакові є клас бандури, в Глибокому — клас фортепіано, гітари, — розповідає Надія Ганудельова, яка з 2013 року очолює музичну школу в Борисполі. — У місті ми не поміщаємося у будівлі музичної школи, тому орендуємо класи в ліцеї імені Юрія Головатого, в Бориспільському академічному ліцеї та «Перспективі». У ліцеї «Основа» раніше мали музичний клас. Також групові заняття були у нас в ліцеї «Лідер», проте наразі групових хорів немає через війну. Одночасно в школі може знаходитись 20 учнів. Батькам спокійніше, коли немає масового скупчення дітей. Ні хори, ні оркестри зараз тому не працюють».

Очільниця закладу зазначає, що для дітей зручно, коли музичні класи розташовані саме в навчальному закладі. Особливо це стосується молодших класів. Адже близько 12 години в них закінчується навчальний процес і вони вже можуть відвідувати музичні заняття. Також зручно, коли є друга зміна в ліцеях, тоді діти вранці можуть відвідувати й музичну школу. Наразі в Бориспільській дитячій музичній школі навчається 575 учнів. До війни було понад 600 дітей.

Бориспільська  дитяча музична школа імені Лариси Остапенко Волонтерство та робота під час війни

• викладач Майя Самойленко, концертмейстер Руслан Дениско, учениця Валерія Ісаєнко

За словами керівника управління культури і інформаційної політики Ольги Борисенко, Бориспільська дитяча музична школа імені Лариси Остапенко гідно зустріла й витримала виклики воєнного часу. Навчальний процес у закладі з початку вторгнення проходив у дистанційному режимі, потім, із початком нового навчального року, поступово перетворився на очно-дистанційний.

Війна на порозі

«24 лютого 2022 року всі прокинулися від вибухів. Мені син сказав, що почалася війна, проте я до останнього не хотіла в це вірити. Перша думка була після вибухів — чи вціліла музична школа. Страшні відчуття, — пригадує Надія Ганудельова. — На початку березня багато викладачів повиїжджали в села, за місто. Звісно, занять не було. А коли звільнили Київську область, ми прийняли рішення продовжувати роботу музичної школи в дистанційному форматі. Почали збирати інформацію, де знаходяться учні, хто з батьків планує продовжити навчання своїх дітей в музичній школі. І з 1 квітня вже розпочали роботу. А паралельно займалися волонтерською діяльністю, адже не хотіли стояти осторонь».

Бориспільська  дитяча музична школа імені Лариси Остапенко Волонтерство та робота під час війни

• наш технічний персонал — головні волонтери, наша рушійна сила

З квітня заклад розпочав навчання в дистанційному режимі. Зробили моніторинг учнів, хто куди виїхав. Багато дітей виїхало без своїх музичних інструментів. В цьому була певна складність. Такі діти підключались онлайн на уроки сольфеджіо та музичної літератури. Піаністам та скрипалям батьки якось знаходили синтезатори, а от з іншими інструментами складнувато було. Діти були дуже щасливі, коли батькам вдавалося взяти в Польщі чи в Німеччині, де вони вимушено проживали, в оренду музичні інструменти.

Батькам доводилося вирішувати — купувати дітям айфон чи акордеон. Адже навчання грі — не з дешевих задоволень. Звичайно, були й проблеми з оплатою у батьків через відсутність роботи. В березні 2022 року всіх звільнили від оплати, адже уроки в цей період не проводили. В квітні ті, хто не мали інструментів, оскільки виїхали, оплачували лише 50% вартості навчання.

«Багато дітей виїхало за кордон та взагалі покинуло заняття в музичній школі. Всі батьки опинилися в різних умовах. Дехто не знав, де буде завтра ночувати, чи буде їм що їсти навіть, — розповідає Надія Ганудельова. — Хто з батьків швидко облаштувався за кордоном, мав бажання якнайшвидше продовжити навчання своїх дітей в музичній школі онлайн. Багато дітей за кордоном сумують за рідним містом. Коли онлайн підключаються до занять, дехто плаче від того, що не має змоги бути в Борисполі. В Європі дуже дороге навчання в школах, проте деяким вдалося влаштуватися на навчання в музичну школу і в Європі. Але там заняття на інструменті було лише один раз на тиждень по 22 хвилини. А в нас урок для старших триває 45 хвилин, а для малечі 35 хв. Тому у батьків був шок за кордоном, оскільки дуже дорого коштувало так мало хвилин. До того ж за кордоном інший підхід до викладання сольфеджіо. Там співають не нотами, а латиницею. Там зворотній процес у навчанні — спочатку ти засвоюєш табулятуру, а лише потім вивчаєш, яка це нота та октава».

Бориспільська  дитяча музична школа імені Лариси Остапенко Волонтерство та робота під час війни

• концертмейстер Єлизавета Лягуш з Бахмута

У самому Борисполі спочатку було мало учнів. Багато виїхали в села, а там не було якісного зв’язку. Тому у цих дітей занять майже не було. Лише у вересні вони повноцінно розпочали займатися в музичній школі.

Набір до музичної школи

Був дуже важкий набір до музичної школи на 2022-2023 навчальний рік. Адже було вирішено робити змішаний формат навчання. Один урок очний у музичній школі, а другий — дистанційний. А для цього вдома в учня повинен бути музичний інструмент. А наразі придбати інструмент — це великі кошти.
Багато уроків зривається, адже якщо оголошена повітряна тривога, урок завершується і дитину віддають батькам. А в цьому є складність. Тому часто і в суботу, і в неділю, і на канікулах діти та викладачі виходять на заняття також. Оскільки потрібно підготуватися та скласти академічний іспит.
«У серпні ми займалися комплектацією дітей. Батьки дуже свідомо підійшли до навчання своїх дітей, придбали інструменти. Війна виявила пріоритети», — розповідає Надія Ганудельова.

Бориспільська  дитяча музична школа імені Лариси Остапенко Волонтерство та робота під час війни

• Сергій Сокур, викладач по класу естрадний спів, заслужений працівник культури України, учениця Ірина Тарновська 

Лауреати конкурсів

Через війну музичні конкурси відбуваються онлайн. Незважаючи на це, у 2022-2023 навчальному році музична школа має потужні результати — 9 лауреатів обласних конкурсів. Відділ духових інструментів — гран прі, відділ народних інструментів — баян, акордеон, в естрадному відділі ще підбивають підсумки. Академічний спів — перше місце у середній віковій категорії та кілька третіх місць.

«Це надпотужний конкурс, тому що майже всі школи в ньому приймають участь, тому конкуренція дуже висока, — розповідає Надія Ганудельова. — В цьому році перегляд був анонімний, тому ще більше неупереджений. Журі спрацювало фахово. Помилок у виконанні взагалі не мало бути — змагання йшло за чистоту інтонації, за артистизм.

Другий потужний конкурс — це Всеукраїнський конкурс «Класичний меридіан». На ньому наші учні з гри на балалайці взяли перше та друге місця».
Наразі всі конкурси проходять онлайн. Навіть вступна кампанія в коледжі та музичній академії триває в такому форматі.

Бориспільська  дитяча музична школа імені Лариси Остапенко Волонтерство та робота під час війни

• концертмейстер, викладач Ганна Весненко з Миколаєва

Молоді фахівці

Зараз час, коли дуже мало дітей йдуть на навчання у музичні виші, оскільки фахово потрібно прикладати багато зусиль та дуже довго навчатися. Чотири роки коледжу, а потім п’ять років консерваторії. Не всі батьки готові, щоб їхня дитина 9 років навчалась музичному фаху.

«На мою думку, в мистецтво повинні йти діти, які не мислять себе без нього, які більше нічого не вміють робити, крім цього, які лише цим і живуть. Інакше потім буде дуже велике розчарування.

В нас цей рік виховання молодих фахівців. Двоє наших випускників школи вже закінчили коледж, це бандуристки, які стали у нас викладачами. А ще приїхала дівчина з Бахмута — молодий концертмейстер. Набувають педагогічного досвіду, а ми їх підтримуємо в цьому. У нас контингент викладачів здебільшого поважного віку й вони вже не виступають, а лише займаються педагогічною діяльністю», — розповідає Надія Ганудельова.

Волонтери за покликом

«Важкі моменти — у колег на фронті діти, у декого поранені повернулися з фронту. У когось зять в полоні, немає зв’язку з ним. У когось дочка в Маріуполі довго не могла виїхати з окупації. Хтось дочекався рідних із полону. У всіх різна реакція на війну — хтось озлобився, хтось допомагає весь час, хтось каже, що немає війни. Проте ми не можемо бути осторонь цих процесів», — зауважує директорка.

Коли розпочалася війна, була потреба в одноразовому посуді для захисників та територіальної оборони. Спочатку працівники музичної школи за власні кошти купували, а потім люди, які живуть поруч, долучилися також до волонтерської ініціативи. Тому на території школи організували одну з міських локацій, де збирали все необхідне для захисників. Люди зносили і консервацію, і овочі. Потім почали купувати крупи, олію. Все закрутилося.

«Допомагали добробатам. Вони нас вчили, яка каша в скільки разів розварюється, щоб ми розуміли, на скільки порцій вистачить продуктів. Нас не залучали до приготування їжі, цим займалися працівники ліцеїв. Хоча інколи хотілося ось такого фізичного навантаження, щоб забути про війну, втомитися та не думати, що відбувається навколо таке велике лихо, — розповідає директор закладу. — Пригадую, як була гонитва за дріжджами для хліба, адже в березні минулого року їх взагалі не було в магазинах. Коли я відвозила сина до рідних на Закарпаття, там знайшла дріжджі — це для мене тоді було таке щастя. Я купила всі 100 пачок, які були в магазині. З них потім вже працівники реабілітаційної установи для інвалідів та дітей-інвалідів «Наш дім» пекли хліб на блокпости».

Влітку деяке затишшя було. А восени поновилася волонтерська активність. Знову збирали овочі, крупи, олію. Також долучалися до збору матеріалів для окопних свічок.

«Кожен повинен хоч щось робити для перемоги. Наприклад, наша скрипалька Ольга Мірошник з перших днів війни працює волонтером в «Перемозі», плете кікімори та сітки. То вона нас консультувала, як допомагати в цьому напрямку роботи. Тому завжди збираємо тканину та маємо зразки, як правильно нарізати потрібні їм стрічки для виготовлення сіток, — розповідає Надія Ганудельова. — Також є волонтери, які займаються пошиттям спеціальних подушок для тих, в кого поранені кінцівки. Збираємо тканину й для цього. Наразі йде збір для госпіталю. Хто має бажання та можливість, може приносити постільну білизну, рушники та чоловічі речі для госпіталю — нашим пораненим потрібні футболки, шкарпетки, спортивні штани.

Останнього разу всі речі відправили в госпіталь у Бахмут. Також зібрали великодні подарунки, які поїхали на схід країни до військових.

Наш технічний персонал — головні волонтери, наша рушійна сила. Вони люди поважного віку. Великі патріоти. Вони моторні, ініціативні. Школа постійно відчинена для волонтерського збору, й вони з усіма спілкуються. І картоплю з дому принесуть, і консервацію, ще й сусідів завжди агітують долучатися до допомоги. Постійно йде збір коштів, продуктів, тканини для сіток, взимку збирали матеріал для окопних свічок, наразі актуальна допомога для госпіталю. В музичній школі завжди є кошик для волонтерського збору».

«Бориспільська дитяча музична школа імені Лариси Остапенко з часу повномасштабного вторгнення невтомно допомагає нашим захисникам. Працівники закладу на чолі із директором Надією Ганудельовою постійно збирають продукти, одяг, матеріали для плетіння сіток, інші речі та усе необхідне нашим воїнам як на фронт, так і в госпіталь. Особливу увагу і вдячність колектив ДМШ приділяє нашим пораненим, адже вони як ніхто потребують підтримки. Варто відзначити, що всі збори школою проводяться напрочуд чітко й оперативно», — підсумувала Ольга Борисенко, начальник управління культури і інформаційної політики.

Бориспільська  дитяча музична школа імені Лариси Остапенко Волонтерство та робота під час війни

• Леонід Битченко, викладач по класу ксилофону

Плани та мрії

Зараз колектив музичної школи готується до дня пам’яті та примирення, в якому прийматиме участь хор старших та молодших класів. Понад тридцять дітей разом із церковним хором заспівають гімн України та молитву за Україну. 8 травня планується виступ на Книшовому меморіально-парковому комплексі. Наразі йдуть репетиції.
З нового 2023-2024 навчального року, у вересні планується поновити роботу хору, якщо в країні будуть більш-менш сприятливі умови для цього. А ще колектив мріє про велике приміщення, щоб якомога більше дітей мали змогу відвідувати музичну школу та розвивати свої здібності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031