Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Шкільна форма: «однострій» чи засіб дисципліни?


Шкільна форма: «однострій» чи засіб дисципліни?

А що думають з приводу шкільної форми психологи?
— Вважаю, що шкільна форма потрібна, — розповідає Галина Тютюнник, коуч з питань здоров’я, практикуючий психолог центру «Кристал», — але не в такому варіанті, яка вона зараз, і не всюди.

Найчастіше звучать дві думки щодо необхідності шкільної форми. Перша: допомагає стирати соціальну нерівність. Насправді, це не так. Люди з меншим достатком купують неякісно пошитий одяг з дешевої тканини. Ті, хто має достаток вище середнього, намагаються придбати форму з дорогих тканин, стильно і якісно пошиту. Це одразу впадає в око.

Окрім шкільної форми, є ще купа дрібничок, аксесуарів, які видають платоспроможність батьків, а діти це дуже швидко «зчитують». Тож, на мою думку, функція соціального вирівнювання за допомогою шкільної форми не працює.

Друга найпоширеніша думка звучить так: шкільна форма необхідна для того, щоб діти не відволікалися на обговорення гардеробу одне одного. Проте діти завжди знайдуть, про що поговорити. Щоб вони не відволікалися від навчального процесу, він має бути цікавим, динамічним, дискусійним, з повагою до думок один одного. Питання зовсім не в одязі. Форма в навчальному процесі несе не функцію відволікання, а швидше функцію символізму ролі: одягнув її — ти учень. Всі функції психіки починають «підлаштовуватись» під цю роль.

Що таке шкільна форма по своїй суті? Це одяг ділового стилю, що характеризується простотою, строгістю, елегантністю, точністю ліній, стриманістю. Цьому стилю не властиве різноманіття відтінків, найбільш характерними є поєднання білого і чорного кольорів. Оскільки школи — це організації, у яких одночасно присутня велика кількість людей, чорний колір може пригнічувати, викликати зниження рівня емоційного самопочуття більше, ніж того потребує навчальний процес.

Для покращення емоційного сприйняття та «розбавлення» одноманіття можна використовувати й інші кольори ділового спектру.

Основним призначенням ділового стилю є зручність для роботи чи навчання і респектабельний зовнішній вигляд. Такий одяг також вказує на приналежність до певного соціального статусу «школяр».

Шкільна форма не має бути занадто уніфікованою. Адже одна модель не буде пасувати усім.
Окрім загальноосвітніх шкіл, існують гімназії, ліцеї, коледжі. Ці заклади вважаються статусними. І для батьків, і для дітей, які навчаються в них, статус є важливим, тому для них важлива шкільна форма, яка буде підкреслювати їхню приналежність до цього навчального закладу.

В школах допустимо буде просто дотримуватись ділового стилю. Для розвантаження і можливості проявити свою індивідуальність можна ввести за правило, наприклад, щоп’ятниці дозволяти одяг у кежуал-стилі або «у чому душа дитини забажає».

Для навчальних закладів, спеціалізація яких пов’язана із природничими науками, форма теж не потрібна. Розум таких дітей, зазвичай, зайнятий іншими думками. Їм важливо, щоб одяг був комфортним і безпечним.
В освітніх закладах, пов’язаних з творчим напрямком, шкільна форма буде зайвою: вона занадто обмежуватиме індивідуальність дитини.

Ольга ОГНЯНИК

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031