Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Утилізаційна «клоака», або куди дівати відпрацьовані батарейки


Утилізаційна «клоака», або куди дівати відпрацьовані батарейки

Попри те, що свідомість людей давно прокинулася, реалії збору й утилізації (ред. — читай «переробки») батарейок в Україні не надто обнадійливі. Але це не заважає нам приймати до себе «на зберігання» десятки тонн цього відпрацьованого продукту з-за кордону.

Вже кілька років поспіль в Україні досить активно функціонують точки зі збору батарейок. Переважно цим займаються волонтери. А це прибічники якихось екологічних організацій та просто місцеві на рівні певних райончиків чи навіть просто під’їздів. Скриньки, куди люди можуть приносити відпрацьовані батарейки, як правило, зустрічаються у місцях, де дуже чисельний людинопотік: метро, торгові мережі, центри розваг тощо. Але нерідко небайдужі роблять такі «ящики для збору» просто з підручних засобів, наприклад, з великих ПЕТ-пляшок від води, підвішуючи ті біля сміттєвих баків у двориках.

Досить часто ще й коротко додають супроводжуючу інформацію про шкоду від таких відходів для природи, якщо раптом необдумано їх і досі хтось викидає просто у відро для сміття.
Звичайно, інтуїтивно ми всі розуміємо, що шкода якась від того є, але реальні масштаби, як правило, для більшості з нас часто є досить шокуючими: одна батарейка, зауважують фахівці, викинута у відро для сміття, отруює 400 літрів води і близько 20 квадратних метрів ґрунту.

— Люди зносять батарейки досить активно. Хтось вкидає у скриньку лише одну, а хтось, буває, зразу кілька, — розказує «Вістям» Юрій, мобільний експерт в одному зі спеціалізованих магазинів у центрі Борисполі. — Але іноді такий відпрацьований матеріал приносять вже у пакетиках до десятка. Видно, що деякі батарейки вже навіть починають окислюватись — як я розумію, часом люди і роками їх у себе складують.

— Зараз споживач став більш мислячим, — коментує Олександр Решетнік, співробітник компанії «Vodafone». — А тому батарейок на наших точках назбирується більше. На столичних навіть не скажу скільки в результаті виходить за рік, але дуже багато. А що стосується Борисполя, то минулого року, наприклад, з наших точок я вивіз аж 30 кілограмів. Цього року з вашого міста ми батарейки ще не забирали.

В Україні, як з’ясувалося, державної програми зі збору та утилізації батарейок ніколи не існувало. Більше того, кілька років тому вони раптом чомусь змінились і в класифікації. Тепер це не небезпечні відходи, а (що досить дивно і, мабуть, неабияк зручно для когось вгорі) побутові відходи.

Як дізнались «Вісті», у сам розпал «батарейчаної кампанії», років 5-6 тому, повідомлялося, що відпрацьовані батарейки, які збирали по всій країні небайдужі, перероблялися на єдиному тоді державному заводі «Аргентум» у Львові. (Проте є інформація, що їх насправді таких два, просто інший об’єкт засекречений). Але сьогодні «Аргентум» у напрямку переробки практично не працює, бо нікому продавати отриману сировину (активна маса, яку використовують у металургії). Раніше «продукт» збували донецьким партнерам, які її потребували, але через події в країні співпраця давно припинена.

Тим часом пункти зі збору батарейок функціонують. Їх нараховується десь півтори тисячі. Отриману відпрацьовану продукцію волонтери (і, як виявляється, далекоглядні підприємці ) зараз складують з надією на переробку. Активісти зауважують, що все одно такі тимчасові перевалочні пункти для батарейок є кращим варіантом, аніж загальні полігони зі сміттям. Пояснюють, таким чином жоден хімічний елемент із батарейок не потрапить у ґрунт і воду.

За даними Державної фіскальної служби України, волонтери збирають по кілька тонн батарейок щороку. Утім, як зауважують незалежні аналітики, це мізер порівняно з тим, що до нас ввозять з інших країн «на зберігання».

Валентина ОЛІЙНИК

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031