Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Кругообіг води в Борисполі


Кругообіг води в Борисполі

Уряд анонсував, що мінімалка для українців «злетить» після Нового року до 3723 грн, а ціни на паливно-мастильні матеріали уже невпинно повзуть угору, не чекаючи свят, та й вартість продуктів харчування здавати високіцінові позиції не збирається.

Чи очікують бориспільців зміни у ціні на комунальні послуги, зокрема водопостачання та водовідведення, у 2018-у?
Кругообіг води в Борисполі

«Вісті» поцікавилися у директора КП «Бориспільводоканал» Олександра Гануша і тарифами, і стоками, і зарплатою на підприємстві.


Тариф. Підприємство працює за новими тарифними сітками, згідно із міжгалузевою угодою (угода Мінрегіонбуду та профспілкового комітету). Тому, кажуть на КП, про підняття тарифу поки не йдеться, але лякає прогноз високого курсу долара. За словами директора підприємства Олександра Гануша, Бориспільська міська рада має наміри взяти на себе зобов’язання сплачувати з бюджету ту частину тарифу, що має йти на погашення кредиту Світового банку, позику якого брало свого часу підприємство на реконструкцію. «Обіцяти, що тариф на воду не зміниться з нового року, не буду. Зате є інформація, що електроенергія виросте на 18-20 %. Сьогодні за кіловат електроенергії ми платимо 2,50 грн. Якщо збільшиться її вартість, то не виключено, що тарифи нашого підприємства теж зростуть. На 10 % зросла ціна на ГСМ лише за один місяць у того постачальника, який офіційно виграв тендер по системі «Прозоро», — коментує ситуацію керівник.
Відомо, що на сьогодні тариф, який погодила восени цього року НКРЕКП, а міська рада переглянула, — становить 23 грн 87 коп. за куб води і куб каналізаційних стоків. Вартість водопостачання — 13,65 грн. Діючий тариф у КП вважають невисоким, оскільки він не покриває повністю витрат підприємства, бо у ньому не закладено складова розвитку підприємства. Недавнє підвищення не вплинуло ні на збільшення, ні на зниження оплати населенням за отримані послуги, хоча субсидіювання населення позитивно подіяло на надходження фінансів у КП за надані послуги (бо боржникам субсидії не нараховувалися в опалювальний період).

Платня. «У комунальній сфері завжди були низькі зарплати. Зараз зарплата дещо піднялася й становить, у середньому, 6,5 тис. грн «брудними», — ділиться керівник.

Пеня. Додаткова доплата за прострочку в оплаті за отримані комунпослуги, що пропонує запровадити уряд, не лякає комунальників. Олександр Гануш вважає, що така ідея — це «кнут», стимул для споживача, але малоефективний. Лише 3,65 % від суми заборгованості — це максимальна пеня, що може бути нарахована.

Вигрібні ями. «Приватники, викопуючи вигрібні ями, вважають, чим більше стоки будуть дренуватися, тобто всмоктуватися у ґрунт, тим їм краще. Це хибна думка, — каже Олександр Гануш. — Згідно із санітарними нормами, стінки вигрібних ям повинні бути непроникними, щоб ґрунти і підземні води не забруднювалися. Так у всьому світі, крім України». Співрозмовник підтверджує, що на цю вимогу в країні ніхто не звертає увагу й не контролює, а раніше цим питанням опікувалася санстанція. «Спеціалісти закачували у нову яму воду й ставили маячки. Якщо через добу рівень води зменшувався на 3 %, то ніхто не дозволяв експлуатувати таку вигрібну яму. Сьогодні процес ніхто не контролює», — каже Гануш.
Як змінити ситуацію? «За кордоном приватники за власний кошт збираються усією вулицею, скажімо, й будують свою насосну станцію, перекачку, бо там усе контролюється, люди дбають про екологію», — розповідає пан Олександр.
Також нарікає, що багато бориспільців не хочуть платити за відкачування стоків, зливають нечистоти через шланги у сусідні ярки, канали чи вночі сусідам під паркан. «Вмикають насос, і він працює: 10 кубів стоків за годину, — розповідає Олександр Гануш. — Пройдіться, коли тепло, біля водного каналу, то побачите і шланги, і прокладені труби, і відчуєте сморід. А поліція не має права втручатися у приватну власність. Замкнене коло».

Джерело. Відомо, що вода у Борисполі добувається із підземних горизонтів Юрського (300 м) та Сеноманського (150 м) альвіальних періодів. У Борисполі 22 свердловини, з них шість — найглибших. Чим глибше знаходиться вода, тим більше у ній сірководню та вуглекислоти — це не впливає на якість води, але створює специфічний запах. Щоб позбутися його, Бориспіль має станцію знезалізнення, де отримана вода падає з висоти на фільтри знезалізнення й запах вивітрюється.
«Із водозабору водоканал подає ідеальну воду, адже Борисполю пощастило мати величезне родовище підземних вод. Забруднюється вода у старих трубопроводах, серед яких азбестоцементні, металеві, чавунні, яких у нас 108 км, — говорить Олександр Миколайович. — Тож стан водопровідних мереж у нас поганий, а видобуток води і її якість на порядок вищі, ніж у Америці. До речі, там знезаражують воду досі хлором, а Бориспіль — гіпохлоридом, що є безпечним для людини».
Спеціалісти КП визнають, щоб оновити усю мережу водопостачання, потрібні десятки мільйонів гривень, а найскладніше — доведеться порушити тротуари і дороги, бо часто комунікації знаходяться під ними. Тож така ідея на сьогодні є нездійсненною для міста.

За несплату — вимкнуть воду.
Нещодавно прийнятий новий Закон «Про житлово-комунальні послуги», який дозволяє відключати боржників від водопостачання, що раніше було заборонено. Тож, окрім судів та виконавчих служб, у КП «Бориспільводоканал» з’явився ще один важіль впливу на злісних неплатників — нова служба стягнення заборгованості, з якою «Бориспільводоканал» вже укладає угоду. За яку суму заборгованості відрізатимуть водопостачання — поки вирішується.

У новийрік без боргів!
Керівництво КП «Бориспільводоканал» просить споживачів платити вчасно за спожиті послуги. Станом на жовтень підприємство підрахувало кількість злісних неплатників. Так, 63 абоненти мають борг понад 20 тис. грн кожен. 76 містян — борги від 10 до 20 тис. грн. 299 споживачів — від 3 до 10 тис. грн несплати. Усього великих і малих боржників у КП — понад 10 тисяч бориспільців. А сума їхньої загальної забогованості складається у показник із шістьма нулями.

довгобуд
Потрібні очисні. Недобудовані очисні споруди стоять законсервовані. 270 млнгрн на них витратила держава за керівництва Януковича. «Там сучасного імпортного обладнання закуплено на 90 %­— воно мало бути законсервовано. Нещодавно їздили туди, то видно, що частина металопрофільного даху вже знята, вікна вибиті. Чи є там охоронці — невідомо. Це на сьогодні нічийний об’єкт, хоча й знаходиться на кордоні з полями фільтрації у межах міста. Замовником будівництва був Мінрегіонбуд. Доля таких потрібних місту очисних споруд наразі невідома. Офіційний Бориспіль постійно ініціює відновлення добудови цього об’єкта, але поки безрезультатно, нас не чують», — нарікає співрозмовник.

поля фільтрації
Кругообіг води в Борисполі

Карти. Міські стоки йдуть на поля фільтрації, що знаходяться майже поряд зі злітною смугою аеропорту «Бориспіль», так звані Мартусівські очисні споруди. Вони давно застарілі. «Щоб норми очищення стоків хоч якось дотримувалися, наше КП створило каскадний метод для цього із трьох карт, що займає загальну площу 64 га. Так, стоки скидаються на першу карту, де відстоюються, мул осідає, а вода частково випаровується й потім перетікає до другої карти, тоді третьої. Від 30 до 60 м — подушка із піску, що є природним очисником. Мул, що осів і загус, бульдозер вигортає в купи, де він під дією сонця, вітру, морозу висихає за рік чи півтора, нейтралізується, пресується й стає безпечним для екології», — пояснює Гануш.

каналізаційний колодязь
Кругообіг води в Борисполі

Скид стоків. «Бориспіль цивілізовано підходить до утилізації стоків із приватного сектору», — говорить Олександр Гануш. Так, за межею забудов, що на колишньому заводі «Прометей», є насосна станція №9, а поряд побудований колодязь прийому стоків із вигрібних ям приватного сектору. За словами співрозмовника, вивози обліковуються, там стоїть камера. Це одна на цілий Бориспіль міська «стічна яма».
«Колодязь оснащений решіткою, що затримує найбільший бруд. Від житлових будинків колодязь розташований за 300 м (це вул. Чернігівська), тоді як санітарна вимога — 90 м. Люди уже не скаржаться, як колись, бо машини зі стоками почали їздити не по Чернігівській, як раніше, а вулицею Шевченка, повз фармакологічний завод «Фармекс». Усі приватники, а таких більше 20, працюють з нашим підприємством за договорами, а КП чистить решітки колодязя від сміття, що потрапляє у стоки, вивозить його на полігон», — розповідає керівник.

це важливо!
Дуже дорога вода
У бюджет 2018 року, прийнятий Верховною Радою, закладено рентну плату за користування природними надрами. Тобто, пояснює Олександр Гануш, згідно із цим документом, ціна видобутку води зросла у чотири рази. Так, КП «Бориспільводоканал» сплачуватиме до держбюджету замість 340 тис. грн у 2018-у вже 1 млн 300 тис. грн. Перед підприємством постало питання: де брати ці кошти? Такі витрати повинні бути закладені у тарифікацію. Тож є прогнози, що тариф на воду зросте. Але у КП заспокоюють — не різко, а поступово, по мірі того, як ростиме мінімалка. Також у КП сподіваються, що будуть перемовини з міськрадою щодо вирішення цього питання.

До речі.
Заборгованість 2,5 млн доларів перед Світовим банком КП «Бориспільводоканал» має погасити до 2025 року. Сума завелика, якщо враховувати підняття курсу валюти.

Оксана ПАВЛОВА,
фото Іванни МАТВІЄНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031