Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Євроремонт для «Європи»: кінотеатр очікує на реконструкцію та орендаря


Євроремонт для «Європи»: кінотеатр очікує на реконструкцію та орендаря
Приміщення бориспільського кінотеатру «Європа» давно без вивіски із пафосною назвою і недавно без орендаря. Будівлю у центрі міста — на вул. Київський Шлях, 71 — очікують кардинальні зміни. Які саме і коли, дізнавалися «Вісті».
13 березня офіційний Бориспіль виграв апеляційний позов на рішення Київського окружного адмінсуду про розірвання договору оренди приміщення кінотеатру, що подавав орендар — місцевий підприємець Валерій Гордієнко.
Євроремонт для «Європи»: кінотеатр очікує на реконструкцію та орендаря
«Вісті» оцінили стан звільненого після орендаря приміщення. Перший поверх: фойє виглядає пристойно, туалет, що у підвальному приміщенні, відгороджено та, схоже, зачинено, він без електрики, а, судячи із різкого запаху каналізації в кінотеатрі, мережа водовідведення давно вийшла із ладу і потребує оновлення; у глядацькій залі зі стін та стелі повністю знято обшивку, вивезено усі меблі. Другий поверх до цього використовувався для потреб творчих колективів. Фасад будівлі теж не витримує критики. Стан кінотеатру в цілому суперечить поняттю «культурний об’єкт», адже будівля псує і так не бездоганний архітектурний центр Борисполя, не виконує функціонального призначення, хоча розташована по сусідству із Алеєю мистецтв та Міським парком культури та відпочинку.
Євроремонт для «Європи»: кінотеатр очікує на реконструкцію та орендаря
Плани щодо кінотеатру
1 квітня звільнене Гордієнком приміщення кінотеатру оглянула делегація міської влади на чолі із міським головою Анатолієм Федорчуком, за участю його заступників, представників управлінь ЖКГ та культури, молоді і спорту, щоб намітити спільний план дій стосовно подальшої долі «Європи». Того ж дня було підписано акт прийому-передачі приміщення у розпорядження міста. Тож наскільки функціональним буде кінотеатр завтра — залежить від прийнятих владою господарських рішень вже
сьогодні.
Євроремонт для «Європи»: кінотеатр очікує на реконструкцію та орендаря
«Приміщення потребує реконструкції: оновлення як всередині, так і зовні, —коментує побачене Микола Корнійчук, перший заступник міського голови. — Але в цілому воно знаходиться у нормальному технічному стані».

За його словами, у планах влади зберегти основне призначення будівлі — кінотеатр; про приблизні суми витрат на оновлення приміщення не йшлося.
«Один великий глядацький зал тут не потрібен, краще зробити два маленьких на 70-80 місць — тоді буде наповнюваність. Має бути встановлене сучасне обладнання», — говорить Корнійчук.

Євроремонт для «Європи»: кінотеатр очікує на реконструкцію та орендаря
За його словами, міською владою планується передати приміщення в довготривалу оренду, щоб орендар за власний кошт привів його до ладу, зробив прибутковим і зручним. Корнійчук підтвердив «Вістям», що міською владою буде проведено конкурс на право оренди. Таку ж інформацію озвучував минулого тижня на нараді і міський голова, який підкреслив, що пріоритетною є співпраця із однією із мереж кінотеатрів — із тих, що працюють в Київській області. Повідомлялося, що право оренди визначатиметься через систему «Прозоро».
Євроремонт для «Європи»: кінотеатр очікує на реконструкцію та орендаря
На запитання «Вістей», чи прописуватимуться владою договірні умови та обмеження для нового орендаря і якими вони будуть, щоб не допустити у майбутньому судових тяжб, як у випадку із Гордієнком, Корнійчук деталізувати відмовився, мовляв, поки зарано про це говорити. Про інші плани влади стосовно кінотеатру дізнатися не вдалося, Микола Петрович був небагатослівним.
Планували добудову
Нагадаємо, що у листопаді 2018 року у міській владі не відкидався варіант розширення та надбудови кінотеатру і перетворення будівлі у мистецький центр із картинами на першому поверсі, та територією для занять на другому. Кінотеатр, наголошувалося, виконуватиме свої функції. Міська влада хотіла розглядала варіант реалізації спільного проекту — державно-приватного партнерства, щоб з міського бюджету не вкладалися кошти на реконструкцію, але за рахунок бізнесу місто поліпшило б стан майна та отримало б зиск від його експлуатації. Тоді розглядалися і проекти від місцевих зодчих. На заваді до втілення ескізних планів були ларьки поряд із «Європою», із власниками яких влада не знаходила спільну мову, та суди із орендарем.
Чи актуальний сьогодні варіант добудови та організація громадського простору біля «Європи», поки не повідомляється.

Району не відповіли
«Вістям» стало відомо, що місяць тому — 1 березня 2019 року — на ім’я міського голови Анатолія Федорчука головою Бориспільської райради Владиславом Байчасом був адресований лист про розгляд «можливості передачі цілісного майнового комплексу кінотеатр «Європа» у спільну власність територіальних сіл Бориспільського району» із гарантією використання приміщення за цільовим призначенням, щоб мати базовий заклад культури. За словами голови райради, це міг би бути районний Будинок культури, який би відповідав усім сучасним вимогам. Але, за його твердженням, офіційної відповіді від міськради до райради впродовж місяця не надійшло з невідомих причин.
Натомість Микола Корнійчук повідомив «Вістям», що передавати кінотеатр у власність на будь-яких умовах не планується, будівля лишиться комунальною власністю міста. Також Корнійчук нагадав, район відмовив передавати у власність міста приміщення колишньої дитячої поліклініки, що на вул. Гоголя, 2.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031