Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

УЗД в районі та місті: є відмінності


У Бориспільському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги можна зробити УЗД. Обстеження безкоштовне, але за умови направлення від сімейного лікаря. Без паперової тяганини можна обійтися в районній КНП «БЛІЛ», проте на платній основі.

Бориспіль

У амбулаторії загальної практики — сімейної медицини №1 на вулиці Лютнева, 12 можна зробити ультразвукову діагностику. Багатофункціональний апарат фірми TOSHIBA може робити УЗД кількох напрямків: черевна порожнина (печінка, жовчний міхур, підшлункова, селезінка), щитовидна залоза, сечовидільна система (сечовий міхур, простата, нирки), а також дозволяє проводити обстеження поверхневих тканин та молочної залози. Вартість обладнання — 1 млн 950 тис грн із міського бюджету. Можливість встановлення апарату УЗД на первинному рівні медицини з’явилася разом із ліцензією на цей вид діагностики.

Пройти УЗД може кожен, хто підписав декларацію із лікарем міської первинки, за направленням. Натомість направлення від лікарів районної первинки тут не приймають. Проводить діагностику лікар УЗД Ілля Луців. За його словами, міській первинці невигідно оплачувати зарплату спеціалісту даного направлення, оскільки медична субвенція не виділяється на первинну ланку. Тож скільки ще працюватиме УЗ-діагностика міської первинки, невідомо. «За день я проводжу 6-7 обстежень, але бажаючих більше. Вважаю, що через два-три місяці ажіотаж знизиться і черги зникнуть», — каже Луців, коментуючи, що говорити про те, що одного апарату УЗД для міста замало — неправильно.

За його словами, найпопулярнішим наразі є УЗД черевної порожнини та щитовидної залози. Попит на дані обстеження існує, в реєстратурі амбулаторії «Вістям» повідомили, що найближчою вільною датою у черзі на обстеження є 13 травня.

Зробити УЗД за гроші в міському центрі первинної допомоги не можна, лікарі наголошують, що подібні пропозиції вбачають прояв корупції.

Район

Зробити УЗД можна і в КНП «БЛІЛ». Головний лікар БЛІЛ Олександр Щур не назвав точну кількість одиниць такого обладнання, припустивши, що їх чотири чи п’ять. Сказав, що кожен із апаратів має своє призначення.

Зробити УЗД в БЛІЛ можна як платно, так і безкоштовно, щоправда, для безоплатного обстеження доведеться чекати в черзі. За словами Іллі Луціва, котрий проводить УЗ-діагностику, найближчою вільною датою є 10 травня. Направлення від лікаря потрібно обов’язково, проте від районної чи міської первинки — немає значення, бо місто перераховує медичну субвенція у БЛІЛ.

«У лікарні УЗД працює цілодобово 24 на 7, адже даний медзаклад має домовленість із лікарями і за потреби ті в будь-який час приїдуть на роботу за викликом», — розповідає Луців та пояснює, що це лише в екстрених ситуаціях.

Якщо пацієнт не має направлення, чи бажає зробити обстеження без черги, то платить в касу БЛІЛ —  вартість діагностики залежить від її специфіки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031