Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Підприємців змусять боротися зі стихійкою?

Фото Сергій Марченко

В’яла боротьба зі стихійною торгівлею у Борисполі доводить — або методи її недієві, або братися серйозно ніхто не хоче. Чому так — в черговий з з'ясували «Вісті».

Під кодовою назвою «нужденні бабусі»

Поступово вулиця Київський Шлях перетворилася на торгові ряди, а торговці під кодовою назвою «нужденні бабусі» почуваються цілком впевнено. Насправді бабусь, якуі продають власну городину, там одиниці, більшість — люди працездатного віку, які торгують з розмахом, як на оптовому ринку.

Дерева уздовж вулиці, висаджені працівниками зеленого господарства КП «ВУКГ», теж страждають. Лавочки поряд завалені товаром: ящиками з овочами, фруктами, рибою, рулонами шпалер. Відпочивають на них торговці.

Це фактично узаконений стихійний ринок, але без дотримання правил торгівлі та вимог закону. Згідно із Кодексом України про адміністративні правопорушення торгівля з рук у невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої та є чітким порушенням
закону.

Галасу багато, результату — нуль

Цю сценку боротьби із беззаконням журналіст «Вістей» побачила випадково, повертаючись з покупками з супермаркету «Сільпо».

«Чого ви до нас докопалися?» — кричала жінка біля ящиків з квітами. Її підтримували два чоловіка, один з яких був напідпитку.

Як з’ясувалося, співробітники відділу контролю за благоустроєм переконували торговців припинити торгівлю. Інша жінка, яка представилася активісткою, почала нецензурно ображати працівників благоустрою і погрожувала поліцією, а потім зникла.

Господар точки заявив, що зателефонує впливовим людям. І справді, незабаром головному спеціалісту відділу Юрію Ликову зателефонували. Хто це був і чого хотів, пан Юрій розповідати не захотів. Поки чекали поліцію, жінка-продавець дістала корвалол, почала хапатися за серце і падати на ящики. Але підійшли покупці, тож її чоловік почав відпускати товар і рахувати гроші — і дружині полегшало.

Завершилася історія тим, що поліція склала адмінпротокол і попросила прибрати товар.

Драм-сцену спостерігали інші продавці. Більшість з них спокійно торгували, вдаючи, що це їх не стосується. Стихійний ринок як працював, так і залишився працювати. Хтось із торговців сказав: «Якби нам облаштували місце на вході в ринок «Центральний», ми б перейшли туди».

На рівні розмов

«Особи, на яких склали адмінпротокол — із Воронькова, така ситуація була з торговцями з Баришівки. Коли наші хлопці складають протоколи, то їм чинять супротив, на це йде кілька годин. На засіданнях міськвиконкому обговорювалося, як побороти стихійку. Варіанти були, але на словах усі підтримують, але остаточне рішення не приймається. Зараз на тротуарі від ринку торгують понад 40 осіб, від зупинки ще чоловік 20. Бабусь там не більше п'яти осіб. Решта — перекупники з Троєщини. У дворі Укрпошти стоять мікроавтобуси з товаром для реалізації», — розповів керівник відділу контролю за благоустроєм Рустам Хамракулов.

За словами Хамракулова, є варіанти подолати торги на тротуарі: за бюджетні гроші чи приватні найняти приватну охоронну фірму; посередині тротуару поставити довгу клумбу; огородити відрізок тротуару на певний час під виглядом реконструкції.

«Можна за бюджетні гроші найняти приватну охоронну фірму. Ще пропозиція: вздовж тротуару вулиці Київський Шлях є торгові площі у підприємців Струкова, Грони, Сича та Левітаса. Вони могли б найняти охоронців з метою не допустити торгівлі на тротуарі. Але чи погодяться?», — міркує Рустам Хамракулов.

Отже, пропозицій багато, але вони лише декларації про наміри. Відмовки чиновників про неможливість подолати стихійне лихо, яке самі й допустили, непереконливі. Адже влада міста має всі важелі впливу на порушників: закон України про незаконну торгівлю; поліцію та відділ контролю за благоустроєм; допомогу ГФ «Сектор безпеки».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031