Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Продовження пенсійної реформи: Уряд Гройсмана підвищив пенсії для тих, хто отримував малу зарплату


26 червня Кабінет Міністрів України на своєму засіданні ухвалив рішення  про підвищення пенсій для людей, які мають великий стаж, але протягом всього робочого періоду отримували невеликі зарплати.

Підвищення пенсій відбудеться з 1 липня

Це стосується людей таких професій, як вчителі, санітарки, вихователі, колгоспники і т.д. Пенсії будуть перераховані з 1 липня. Жінки, які мають стаж понад 30 років, і чоловіки зі стажем більше 35 років, отримають підвищення пенсій. Відтепер мінімальна пенсія складе 1564 гривні, а максимальна – 15 640 гривень. 

«Ми приймаємо рішення, що 2,5 млн українців отримають підвищення і їхня пенсія становитиме не менше 2 тис. грн. З жовтня 2017 року – це вже 5-й перерахунок. Нам також вдалося відмінити оподаткування пенсій і зняти з порядку денного вимогу підвищення пенсійного віку, – сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. – Я розумію, що людям важко. І з першого дня перебування на посаді Глави Уряду питання виведення пенсійної системи на новий рівень – це щоденне питання моє і моїх колег».

Підвищення пенсій для тих, хто довго працював, але мав низьку оплату праці, – це черговий етап пенсійної реформи. Про його необхідність Володимир Гройсман говорив ще в січні 2018 року – під час робочої поїздки до Маріуполя.  Тоді, після проведення перерахунку для понад 10 млн пенсіонерів, а також після ухвалення рішення про підвищення пенсій військовим пенсіонерам, категорія працівників з невеликими пенсіями і великим стажем залишалася найбільш незахищеною.

«У Маріуполі я казав, що залишається завданням – підвищити пенсії тим, хто має великий стаж, але заробляв невеликі гроші. І це завдання мало бути виконане у 2019 році, – нагадав лідер партії «Українська стратегія Гройсмана» Володимир Гройсман. – Ми можемо сказати, що ми знайшли рішення, аби відновити справедливість».

Підвищення пенсій відбуватиметься автоматично

Прем’єр-міністр також зауважив, що запроваджена Урядом пенсійна реформа передбачає, що підвищення пенсій будуть автоматичними і залежатимуть від рівня інфляції та зарплатного показника.

З 1 березня 2019 року вперше відбувся автоматичний перерахунок пенсій. 8,9 млн. пенсіонерів отримали підвищення (в середньому 591,89 грн). Для перерахунку пенсій не потрібно було приймати окремих рішень Уряду чи парламенту. Урядова пенсійна реформа залишила підвищення пенсій поза політикою. Формула перерахунку незмінна та прозорою: вона враховує стаж, розмір зарплати, яку отримував пенсіонер, і рівень середньої зарплати по країні. А оскільки за останні три роки рівень середньої зарплати в Україні зріс вдвічі, рівень мінімальної – майже в три рази, то зріс і розмір пенсій.

Військові пенсіонери матимуть підвищення пенсій у кілька етапів

За час проведення реформи – з осені 2017 року – підвищення пенсій отримали всі категорії пенсіонерів, в тому числі військові пенсіонери. Зокрема, з 1 січня 2019 року відбувся черговий етап підвищення пенсій особам, які були звільнені з військової служби.

Розмір військової пенсії обчислюються у відсотках від відповідного військового грошового забезпечення. Грошове забезпечення військовослужбовців складається з посадового окладу, окладу за військове звання та вислуги років.

Так, з 1 січня 2018 року військовим пенсіонерам почали виплачувати 50% суми підвищення пенсії. З 1 січня і до 31 грудня 2019 року щомісячно виплачують 75% суми підвищення пенсії, а з 1 січня 2020 року буде виплачуватися 100% суми підвищення пенсії визначеної станом на 1 березня 2018 року.

За даними Пенсійного фонду України, підвищилася пенсія для 455 тис військових пенсіонерів. Їх пенсії зросли в середньому на 763,48 грн.

Уряд продовжує пенсійну реформу, головна мета якої відновлення соціальної справедливості. «Для нас найважливіше завдання – допомогти і підтримати пенсіонерів, які все життя відпрацювали, але мали невелику зарплату. Це ще один системний крок, який дозволяє не робити разових доплат, а проводити системні дії. Економіка працює, її треба розвивати, і все, що вона зароблятиме – будемо реінвестувати в добробут людей», – сказав Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України, лідер партії «Українська стратегія Гройсмана».

Довідка

З початку 2019 року середній розмір пенсії в Україні збільшився на 253,38 гривні. При цьому середня пенсія склала 2899, 04 гривні.

За даними ПФУ, на 1 квітня цього року в Україні проживало 11,4 мільйонів пенсіонерів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031