Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Археологи в Борисполі: викопали кладку 17 ст.


Днями під час ремонту теплових мереж на території загальноосвітньої школи № 1 (вул. Героїв Небесної Сотні, 1) робітниками були знайдені фрагменти старої цегляної кладки та шматки кераміки, металу. Ту місцину музейники називають Дитинцем (так називалися укріплені частини міст у княжу добу).

Про знахідку повідомили працівників Бориспільського державного історичного музею, які оглянули місце ремонтних робіт та вилучили кілька кілограмів знайденого. Чи будуть припинятися ремонтні роботи та які подальші наміри музейників?

За словами наукового співробітника музею Тетяни Гойди, знайдена частина кладки чи фундаменту вірогідно належить зруйнованій Михайлівській церкві. Історичні дослідження свідчать, що у 17 ст. на території нинішньої школи стояла церква, яку демонтували орієнтовно у 1933-1934 рр. Є свідчення, що із залишків будматеріалів від церкви частково будувалися школа та будинок культури, який пізніше згорів.

«Шматок фундаменту церкви було виявлено років 10 тому, під час ремонту підвалу школи орендарями, — розповідає Гойда. — Кладка була міцною, важко було зрізати, щоб зрівняти стіну. Знайдений нещодавно фрагмент фундаменту може належати як церкві, так і іншим її прибудовам — дзвіниці, божниці тощо. Це потребує вивчення».

7 серпня до місця знахідки приїхали археологи з Києва, вони заново розкопали траншею, зробили заміри, а знайдені зразки взяли з собою для аналізу. Попередньо частину знахідок вони датували 12 ст., іншу — 17-18 ст.

«Уся територія від нинішньої школи до базару та вулиці Небесної Сотні, де нині збудований і не введений в експлуатацію офісний центр, а поряд закладено фундамент іншої адмінбудівлі, є історично цінною для міста, — наголошує Тетяна Гойда. — Музеєм і раніше здійснювалися розкопки на цій місцевості із залученням археологів Київського обласного центру охорони і наукових досліджень пам’яток культурної спадщини».

Музейники нарікають, що раніше всі роботи, тим паче на Дитинці, проводилися за погодженням із археологами, бо це історична місцевість.

«Земляні та інші роботи там здійснюються безборонно через відсутність офіційного охоронного статусу місцевості. Є свідчення істориків і дослідників, що саме тут знаходився Дитинець, але у їхніх роботах немає точних вказівок щодо його меж. Мають повторно проводитися дослідження, які б окреслили межі Дитинця як історичної території для отримання охоронного статусу. Це наша мета, — говорить Ярослав Костін, заступник директора музею з наукової роботи. — На це потрібні кошти, і 95 тис. грн, виділених владою на ці роботи в поточному році, недостатньо».

За його словами, у другій половині серпня цього року плануються розкопки на території стадіону біля школи №1, там працюватимуть археологи й історики. Про це є домовленість із Центром охорони культурної спадщини.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031