Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Як у Борисполі працює програма співфінансування ремонту багатоповерхівок


Обвал будинку в Дрогобичі підняв у суспільстві актуальну тему аварійного житла. У кожному місті України є ветхі будинки, які вичерпали свій термін експлуатації. Житловий фонд Борисполя не є винятком.

Без вимог

Україна стежить за розслідуванням причин, які призвели до трагедії в Дрогобичі. Серед версій є одна — яка тягне за собою законодавчу проблему: перепланування приміщення на першому поверсі.

Раніше, коли відбувалося перепланування на першому поверсі, потрібен був проект, дозволи. Головною умовою проекту була заборона втручання у несучі стіни.

«Нині законодавець не вимагає і не передбачає надання дозволу на роботи із перепланування органами місцевого самоврядування. Це мінус. Демократія повинна мати межі. А коли демократія втручається у конструктивні елементи будинків, це приводить до небажаних наслідків», — говорить перший заступник Бориспільського міського голови Микола Корнійчук.

Нюанси законодавства

Сьогодні відносини у житлово-комунальній сфері регулюються двома законами України: «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках» та «Про житлово-комунальні послуги». Нововведення полягають у тому, що саме мешканці багатоквартирного будинку, а не ЖЕКи, є його власниками, можуть створити ОСББ, обрати управляючу компанію. Нібито нічого особливого. Але...

Головна зміна полягає в тому, що тепер в переліку послуг, які надають управляючі компанії, немає капітального ремонту, лише поточний.

Тобто власники будинку мають піклуватися про покращення умов проживання у будинку, про утеплення, економію. У законі сказано, що проведення, у разі необхідності, капремонту спільного майна — обов'язок співвласників.

Капітальний ремонт: як зробити?

У Борисполі чимало старих будинків, з яких складаються цілі мікрорайони. Це Соцмістечко, УМБ-17, будинки по вул. Скіфська (колишня Мануїльського). Як можна зробити капремонт у старих і, можливо, аварійних будинках?

Законом передбачена можливість співфінансування таких робіт із місцевими бюджетами. Згідно із цим законом, в Борисполі розроблена та затверджена програма співфінансування. Вона прийнята 29 травня 2018 року, а 29 червня 2019 року до неї внесені зміни.

Встановлені розміри співфінансування у відсоткоовому значенні залежно від віку будинку.

  • До 20 років — 60% бюджет, 40% мешканці
  • Від 20 до 30 років — 80% бюджет, 20% мешканці
  • Від 30 до 40 років — 85% бюджет, 15% мешканці
  • Від 40 до 50 років — 90% бюджет, 10% мешканці
  • Понад 50 — 95% бюджет, 15% мешканці

Єдиний вид робіт, співфінансування якого не залежить від віку будинку — заміна ліфтів, оскільки термін експлуатації обладнання 25 років. Тут відсоток співфінансування затверджений на рівні 95% на 5%.

Для того, аби взяти участь у програмі співфінансування, мешканцям необхідно виготовити проект за власні кошти, після чого він має бути затверджений міською радою.

Головні моменти, на які звертають увагу у міськвиконкомі при затвердженні співфінансування, це ремонт даху та інженерних мереж (аби не руйнувалися конструктивні елементи будівлі через потрапляння води).

Хто перший, той встиг

На сьогодні міською радою виділені кошти на співфінансування чотирьох будинків. Першим до програми долучився будинок на вул. Завокзальна, 7А. ОСББ будинку замовило проект капремонту та надало його в міську раду.

«Я радий, що люди виважено підійшли до цього питання. Там є активні мешканці, вони створили ОСББ. Ми працювали два роки», — каже депутат округу Олег Романов.

Щодо співфінансування на ремонт будинку із міського бюджету виділено 1 млн 341 тис. грн. Зараз проходить тендер на виконання цих робіт у системі Прозоро.

Також виділено 825 тис. грн на ремонт будинку на вул. Броварська, 16; 1 млн 19 тис. грн для будинку на вул. Камінського, 13 та 437 тис. грн на вул. Головатого, 6.

Але програма співфінансування не є панацеєю. По-перше — кошти в міському бюджеті обмежені. У 2019 році на співфінансування виділено 5,5 млн грн. На наступні два роки попередньо зарезервовано по 6,5 млн грн. Тобто охопити всі будинки, якім необхідні роботи, за цією програмою неможливо.

Програма відселення

Програма реконструкції «ветхого житлового фонду» — ще одна можливість уникнути надзвичайних випадків. Вона існує давно, але майже не діє в Україні.

Вона передбачає будівництво нових будинків, куди будуть переселятися мешканців старих домівок, а на місці старого житла будуватимуть далі. Схема начебто приваблива для інвестора, але будівельні компанії не йдуть. Причина — законодавство чітко не регулює, скільки житла повинні отримувати ті, кого відселяють.
«Компанія КПМК-2 будувала за цією програмою будинок на вул. Бабкіна, 12. Туди були відселені люди з будинків на вул. Скіфській і 32 родини отримали нове житло. Два будинки було знесено і закладено фундамент для нового будинку. Але проблема виникла через мешканців наступних будинків, які прописали родичів та почали вимагати по дві, три квартири у новобудовах. Звісно, інвестор на таке не піде», — пояснив перший заступник міського голови Микола Корнійчук.
Микола Петрович згадує, що до початку російської агресії проти України бориспільці їздили у місто Домодєдово. Там, каже, програма відселення діє, бо законом чітко визначено, що власник має право отримати рівно стільки квадратних метрів у новому будинку, скільки в нього було до цього і не має значення, скільки людей було прописано.

Підсумки невтішні. Центральні органи влади дали зрозуміти — багатоквартирні будинки — це власність мешканців. Місцева влада може допомогти, але її ресурс обмежений. Допомогти може законодавче врегулювання проблемних моментів. Уся ситуація ілюструє відоме прислів'я: порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031