Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Тонкощі виплати пільг і субсидій на Бориспільщині


Жителі Борисполя, які мають право на пільги і субсидії, скаржаться, що протягом жовтня-листопада не отримали кошти. «Вісті» звернулися за роз’ясненнями до відповідних служб.

В управлінні соціального захисту Бориспільської міської ради  коментар отримати не вдалося.

Пояснити ситуацію погодилася начальник управління соціального захисту населення Бориспільської РДА Інна Мисловська.

«Жителі району виплати отримують»

— Певна складність ситуації пов’язана зі змінами у системі наданні пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Із 1 жовтня 2019 року діє новий механізм виплати. Пільги надаються у грошовій готівковій або безготівковій формі. У зв’язку з монетизацією сума пільг в платіжках не значиться. Отримувачам надходять смс, де розписано, за які послуги і яку суму вони отримують, скільки повинні доплатити. Усім пільговикам автоматично відкритий рахунок в Ощадбанку.

Ми нараховуємо пільгу відповідно до діючих норм, складу сім’ї і сукупного доходу. Інформацію передаємо в Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соцполітики, звідки ці дані і кошти на оплату пільг надходять до Ощадбанку.

Кожному пільговику Ощадбанком присвоюється індивідуальний єдиний банківський код (ЄБК). Часто непорозуміння у пільговиків виникають тому, що вони не бачать суму в смс, або не знають про нові правила. Тому отримувачі пільг, які в документах не вказали номер телефона, матимуть проблеми, інформаційно-обчислювальний центр повертає справу як помилкову. За останніх два місяці таких справ у нас було майже 400.

Співробітники управління соцзахисту (а їх всього четверо) працювали без вихідних, обдзвонювали сільради, з’ясовували всі деталі. Помилки ми виправили, основна частина жителів району пільги отримала. У смс вони це зможуть побачити.

Не отримали коштів поки пільговики, які не повністю надали дані або надали їх із запізненням, а також ті, кому Ощадбанк не присвоїв ЄБК.

Крім того, нова програма знаходиться в процесі розробки, тому іноді трапляються помилки.

«Затримок із субсидіями немає»

— Із жовтня 2019 року Постановою Кабінету Міністрів №878 внесені зміни до порядку призначення житлових субсидій. Відтепер будинкам сімейного типу дозволено надавати субсидію на площу понад 200 кв м.

Також на призначення субсидії не впливають: наявність причепа, навіть якщо з дати його випуску не минуло 5 років; наявність транспортних засобів, придбаних батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу; несплата військовослужбовцями ЄСВ; прострочена заборгованість домогосподарств з оплати ЖКГ, строк позовної давності якої минув.

Отримувати субсидію можна в готівковій або безготівковій формі. Пенсіонерам, які отримують пенсію через Укрпошту, кошти приносить Укрпошта, інші люди отримують субсидію в Ощадбанку. За заявою отримувача (до 15 жовтня 2019 року) можна було перевестися на отримання субсидії та пільг в будь-якому визначеному банку. Практично всі банки, які є в Борисполі, мають право здійснювати такі дії.

За жовтень-листопад я не знаю випадків, щоб у Бориспільскому районі не отримали субсидії (крім комісійних справ).

Є випадки, коли людина отримує пільгу значно меншу, ніж могла б бути субсидія. Тоді ця особа звертається до нас на комісію, подає відповідні документи, і ми призначаємо субсидію. Це потребує часу.

«Дані про доходи мають бути достовірними»

Найчастіші помилки в документах – люди в дані про доходи не включають своїх дружин або чоловіків, не вказують, що придбали будинок, авто.

За словами Інни Мисловської, приховати зміни і доходи неможливо. «Міністерство фінансів робить верифікацію – відправляє запити в усі інстанції і результат надсилає Управлінню соцзахисту. Якщо є приховані доходи, субсидія знімається, а її отримувачам відправляють лист з вимогою повернути гроші. Більшість людей робить це добровільно, з інших стягують кошти через суд», — пояснює керівник.

«Потрібні кадри»

Начальник районного управління соцзахисту розповіла, що з кадрами наразі є проблема.

«Нашим співробітникам важко працювати. Навантаження величезне. Крім пільговиків і субсидіантів, в нас є ще по дві з половиною тисяч учасників АТО і внутрішньо переміщених осіб, яким також потрібно надавати послуги. На комісії звертається багато людей. Останні два місяці ми працювали без вихідних і свят. У відділі звернень – лише чотири працівника. У відділі виплат – немає жодного. Люди звільняються, адже робота напружена і складна, а зарплата мінімальна. Премії наші співробітники отримують лише від районної ради, від держави – ні. Ми відправили заявку в службу зайнятості щодо вакансій, але поки що ніхто не звертався. Навіть зараз, коли в РДА відбувається скорочення, черги на працевлаштування до нас не стоять», — повідомила Інна Мисловська.

При Міністерстві соцполітики створено сайт, куди можна повідомити про осіб, що отримують субсидії, але приховують доходи. Відповідні служби перевіряють ці звернення і в разі підтвердження знімають субсидію.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031