Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Навчання до липня, без ДПА, а ЗНО і зарплати вчителям будуть


26 березня в.о. міністра освіти і науки України Любомира Мандзій під час онлайн брифінгу розповіла про закінчення навчального року, роботу шкіл в період карантину та проведення ЗНО і вступної кампанії у 2020 році. 

«Вісті» надають головні тези виступу.

Про закінчення навчального року для учнів 1-10 класів

За найоптимістичнішим сценарієм карантин може закінчитися 24 квітня і навчальний процес зможе відновитися, — вважає Мандзій. За її словами, тоді в травні учні повернуться за парти, опрацюють та узагальнять матеріал дистанційного навчання; учителі діагностують ситуацію і підведуть підсумки. 

Якщо навіть карантин продовжать, навчальний рік закінчиться 1 липня, відповідно до Закону про освіту, виключення — випускні 11-ті класи. 

Якщо до червня не буде можливості повернутися до навчання, то у вересні учителі будуть доопрацювати з учнями матеріали попереднього класу. 

Терміни зарахування в заклади освіти можуть змінюватися, кожен навчальний заклад має право відкоригувати графік подачі документів. Про це буде відповідний наказ МОН. 

ДПА і олімпіад не буде. Пришкільних таборів теж

ДПА для учнів 4 та 9 класів скасовано. Якщо карантин буде подовжено, не відбудеться і 4 етап Всеукраїнських учнівських олімпіад. Неможливим цього року є і проведення пришкільних таборів.

Плани щодо 11-класників, ЗНО-2020 та вступної кампанії 

Для 11-го класу навчальний рік закінчиться тоді, коли вони отримають документ про освіту, склавши ЗНО, яке відбудеться за будь-яких обставин, його скасування неможливе. 

Наразі Український центр оцінювання освіти готує інформаційні відеоматеріали для випускників, що мають підготувати їх до процесу ЗНО. У середині квітня ці матеріали будуть на сайті центру оцінювання освіти. 

«Заплановане пробне ЗНО 4 і 11 квітня не відбудеться. Якщо за парти учні повернуться у травні, тоді ж і відбудеться пробне ЗНО, — повідомила в.о міністра. — Основна сесія ЗНО за такого перебігу розпочнеться 20-25 червня. Ті ж дати передбачені для проведення і пробного, і основного ЗНО, якщо карантин продовжатьще на 1 місяць, до початку літа», — заявила в.о міністра.

Якщо ж ситуація буде негативною, і карантин затягнеться більше, ніж на 2 місяці, МОН буде проводити і пробне, і основне ЗНО в липні або серпні відповідно, а вступна кампанія буде в жовтні. Відповідні зміни будуть внесені до правил прийому кожного вищого навчального закладу, розглядається варіант частково дистанційної вступної кампанії. 

Закінчення навчального року у вишах

Для студентів вишів невипускних років навчальний рік завершиться за планом. Екзаменаційно-залікові сесії пройдуть дистанційно або можуть бути перенесені на наступний навчальний рік. Дистанційно не можуть бути проведені єдиний державний кваліфікаційний іспит і атестація осіб, що здобувають докторські ступені, вони будуть відтерміновані.

Про зарплати вчителів 

«Усі вчителі мають отримати компенсацію за період карантину у розмірі середньомісячної заробітної плати, — пообіцяла в.о. міністра. — Міністерство реагуватиме на кожен випадок невиплати».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031