Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Ілля Луців: «Я вдячний Анатолію Федорчуку, але є запитання до його заступників»


Перед завершенням каденції депутат Бориспільської міської ради Ілля Луців від ПП «Об’єднання «Самопоміч» розповів «Вістям», що вдалося зробити на виборчому окрузі №13, поділився проблемами і планами на майбутнє.

«Луців-депутат підтримки мав менше, ніж отримає її Луців-активіст»

— Ілля Михайловичу, чи вдалося виконати програму, з якою йшли на вибори?

— Багато не обіцяв, але те, що планував, виконав. Першим пунктом програми було покращення матеріально-технічної бази лікарні й розбудова медичної сфери в Борисполі. На сесії піднімав питання будівництва амбулаторії на вул. Лютнева, а міський голова Анатолій Федорчук і депутати підтримали. Сьогодні маємо чудову амбулаторію. Придбали мамограф, бо від ранньої діагностики залежить оптимістичний прогноз лікування. А далі була помилка і депутатів, і моя особисто. Я не зумів переконати, що таке обладнання має працювати в лікарні, на вторинній ланці. Мамограф встановили в КНП «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги». Деякий час апарат працював, але наразі не працює, 5-10 обстежень на день недостатньо, щоб взяти на роботу рентгенолога. У результаті район закупив свій мамограф, вважаю це позитивом. Обладнання працює, жінки міста і району можуть обстежуватися. 

— Секретар міськради Ярослав Годунок переконував, що закупівля районом другого мамографа є злочином…

— Із приводу вартості мамографа скажу, що в нього інші технічні характеристики, тож ціна вища. У ситуації з мамографом вийшло не так, як планувалося, але в лікарні він є.

Придбали два сучасних УЗД-апарати. Один встановили в амбулаторії, другий – в лікарні.

Виділили кошти на придбання нового рентгенапарата, оскільки на існуючий, який теж придбали за кошти міської ради в 2016-ому, завелике навантаження, це має вирішити проблему.

— На сесіях ви порушували питання забезпечення кадрами лікарні, що зроблено в цьому напрямку?

— Проблема залишається, адже молодий спеціаліст, який приходить після вишу, не хоче працювати за 5-6 тис. грн, робити дотації з міського бюджету складно, бо на це потрібно десятки мільйонів (у закладі працює майже 700 осіб). Місту потрібен гуртожиток для медпрацівників. У 2016 році депутати підтримали мою ініціативу виділити 30 соток землі під будівництво житла медикам, ми з лікарями створили кооператив, завдяки цьому в місті залишилися працювати неонатологи, нейрохірург, ЛОР, гінекологи та терапевти.

— Що із задуманого не вдалося виконати?

— Планували закупити ангіограф. Вилікувати інфаркт міокарда можна за допомогою стентування. Для цього потрібно зробити коронографію. Спеціалісти є, стенти МОЗ обіцяє надавати безкоштовно. У нашій лікарні апарат може працювати цілодобово. Залишилося прийняти політичне рішення – виділити кошти і проголосувати. Але про це не йдеться, бо ми не можемо отримати у заступника міського голови Людмили Ковальової чіткої відповіді, скільки в міському бюджеті залишилося коштів. На останній сесії порушували це питання, але відповіді не отримали. Вважаю, ситуацію, коли профільний заступник із економічних питань приховує від депутатів фінансові показники, неприпустимою.

— Чому, на вашу думку, не вдалося побудувати терапевтичний корпус?

— Практично на кожній сесії з початку каденції піднімав це питання. Був виготовлений проект, виділено кошти, але приїхав Президент Зеленський і дав розпорядження тодішньому голові КОДА Бно-Айріяну розпочати будівництво нового корпусу. На жаль, очільник області вважав це недоцільним, йому була важлива красива картинка і він обрав варіант ремонту.

Із одного боку, я радію, що лікарня стає сучасною, з іншого – залишилися величезні проблеми. Наразі через ситуацію з коронавірусом лікарня обслуговує Бориспіль і район, м. Переяслав, Переяслав-Хмельницький район, м. Яготин і Яготинський район. Медперсонал працює у тісноті, плюс додався ремонт. Дякую меру і депутатам, що дали до дня медика премію працівникам лікарні, але ж 3 тис. грн не знімуть моральних і фізичних проблем, які виникають при роботі в таких умовах.

— Плануєте боротися за будівництво нового корпусу?

— Однозначно! У проекті були двомісні палати з душовою і туалетом, вентиляцією. Ми виділяли кошти на притулок для тварин, а в терапії люди лежали вп'ятьох в одній палаті.

— Що вдалося зробити для облаштування території вашого виборчого округу?

— Облаштовували ті проблемні ділянки, які озвучувала громада: асфальтувався мікрорайон Соцмістечко, вул. Січнева, вул. Момота, прибудинкова територія буд. Момота, 42, Лютнева, 4, 8, 10, 12, під'їзна дорога до ДНЗ «Росинка», розпочато благоустрій скверу між буд. вул. Момота, 42 та вул. Ватутіна, 99; також створювалися нові та відновлювалися старі лінії освітлення паркувальних майданчиків та прибудинкових територій на окрузі. Задля безпеки руху школярів побудовано тротуар від будинку Ватутіна, 99 до вул. Момота. Повністю замінено обладнання на двох дитячих майданчиках в садочках «Веселка» та «Росинка». Спільно з депутатами Євтушенком і Шабан ініціювали утеплення НВК ім. К.Могилка. Порушили питання будівництва нового дитячого майданчика на вул. Лютнева. Там буде міні-футбол, майданчик для дітей від 6 до 12 років, фітнес-комплекс для підлітків та дорослих. Документи на тендері, якщо ніхто не буде перешкоджати, то майданчик побачимо в серпні-вересні.

Для маленьких дітей відновлено два майданчики. Разом із фракцією «Самопоміч» ініціювали будівництво скверу на території Соцмістечка. Ділянка там велика, буде баскетбольний і дитмайданчики, це місце стане окрасою мікрорайону.

Також місту не вистачає приміщення ДЮСШ, тому разом із головою фракції «Наш Край» Ігорем Шалімовим на початку 2020 р. винесли на розгляд сесії розробку проекту спортивної зали для центру спортивного туризму, де займається 400 діток. Проект розробляється, сподіваюся, в 2021 буде реалізований.

Майданчик на вул. Лютневій.

— Чи відчуваєте підтримку з боку міськвиконкому?

— Я вдячний меру Анатолію Федорчуку, він нас підтримує, але є запитання до його заступників. Минулого року сесія проголосувала за виділення коштів на тротуар із високим бордюром на вул. Момота. Вартість робіт мала складати 2,4 млн грн. Тротуар вирішував проблему людей — безпечне з’єднання мікрорайону школи №5 із вул. Київський Шлях. Усі етапи згідно з законодавством було пройдено: зроблено проект, відбувся тендер. Частину тротуару було прокладено, але згодом роботи припинилися, замість тротуару з’явився відбійник, який створив проблеми для мешканців мікрорайону. Зараз перейти дорогу складно, треба перестрибувати через відбійник. Як виконком змінив проект і зробив перерозподіл коштів, мені незрозуміло. Отримати відповідь від першого заступника міського голови Миколи Корнійчука не можу; напевно, цим питанням має займатися прокуратура.

— Громада обурюється, що в місті пиляють здорові дерева. Ваше ставлення до цього?

— Якщо каштани будуть знищувати, будемо піднімати громаду. Коли зрізали каштани біля міськради, мене не було в місті. Однозначно, будемо боротися. Разом із активістом Дмитром Футорним ми створили петицію на сайті міської ради про заборону топінгу дерев, вона вийшла на сесію, депутати прийняли рішення заборонити обрізку живих дерев, але їх незаконно продовжують зрізати.

— Чи плануєте брати участь у виборах?

— Не можу сказати однозначно, не вирішив. Але буду боротися за вирішення тих питань, про які говорив. Адже ситуація з депутатством є такою: що б ти не робив, отримуєш шквал неконструктивної критики від опонентів, але здоров'я це не додає. Луців-депутат підтримки мав менше, ніж отримає її Луців-активіст. Нині я займаюся питаннями профспілки в лікарні; якщо політичні партії не можуть навести десь лад, то це мають робити самі люди. Вважаю, що все, що обіцяв, як депутат, зробив. Плани на майбутнє є, але як їх вирішувати – покаже час.

Чим я буду корисний громаді:

• ініціюю відкриття нових амбулаторій (зокрема, на вул. Момота);

• запроваджу електронну амбулаторну карту пацієнта (довідки будуть видаватися швидше);

• буду працювати над покращенням матеріально-технічної бази медичних закладів (ремонт терапевтичного та інфекційного відділень);

• буду сприяти збільшенню кількості рекреаційних зон (створення парку навколо Олесницького озера).

Оновлений майданчик у садочку «Веселка».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031