Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Притулок, де рятують диких тварин


Притулок для диких тварин у селі Чубинське на Бориспільщині знають не лише в Україні, а й за її межами. Він знаходиться на території кінноспортивного клубу «Магнат», власницею якого є Наталія Попова. Тварини, які пройшли через притулок, врятовані й освоюють нові безпечні території навіть у Румунії та Південній Африці.

Наталія Попова – власниця притулку, природозахисниця. Вона одна з небагатьох, чий вибір – щоденна важка праця заради старих, хворих, кинутих, осиротілих диких тварин. Її тепла вистачає всім, підхід до кожного підопічного знаходить легко. Наймолодших вигодовує з пляшечки, «стареньким» дає житло і гарантує достойне утримання або шукає «добрі руки».

Усе починалося з Яни

Левиця з’явилася у Наталії в жовтні 2018 року — хвора з давнім переломом хребта, озлоблена. Нині 17-річну тварину не впізнати: пишне хутро, королівська хода й довіра до хазяйки-рятівниці. Яна живе у привілейованих умовах: тепла хатинка, просторий вольєр з басейном, який будували всім миром — із допомогою волонтерів та за кошти небайдужих. 2 тис. доларів боргу за вольєр ще лишаються невиплаченими.

У інших мешканців притулку апартаменти скромніші, але комфортні для того, щоб ті дочекалися, доки для них знайдуть нове місце проживання.

Різношерсті сусіди

Леви, які «квартирували» у Наталії Попової, зараз у Південній Африці. Циркові ведмедиці Маша і Лора – у Румунії. Сумний Міша прекрасно почувається в Україні у ведмежому притулку «Домажир», що на Львівщині.

А скільки дрібніших тварин отримали допомогу у притулку і повернулися до повноцінного життя — порахувати важко. Недавно у природні умови випустили шістьох лисенят, які потрапили до притулку, залишившись без мами. Тваринок зуміли вигодувати так, щоб вони залишилися дикими і боялися людей. Серед врятованих і тепер вільних — бобри, борсуки, цибатий заєць, якому лікували травмовану ногу.

Зараз у великій ванні на підстилці заліковує рани їжачок, який тимчасово покинув природне середовище. Під опікою ще єнотовидна собака, дві сови, два соколи, дикий лебідь із травмованим крилом, якого волонтери привезли з Київського моря, літати птах уже не зможе.

Улюбленицею волонтерів та хазяйки є Ванілька — коник Пржевальського. За словами Наталії, щоб відросли його копитця, пошкоджені недавньою пожежею в лісі у Чорнобильській зоні, має пройти рік.

Чорнобура лисиця красується дорогою шубою.

Лисячі житла

Отримали новий вольєр лисиці. Рудий лис Петя — агресор, тому він у вольєрі в гордій самотності. По сусідству з ним — чорнобурка Шері та чорно-бурий лис Флафі. Свого часу Флафі прославився на телебаченні тим, що жив у «дбайливої» хазяйки та малював картини, які та продавала за кругленькі суми. А потім господарі віддали у ветклініку хвостатого на перетримку і не забрали. Лікар ветклініки зв’язалася з Наталією, яка прихистила «художника». 

Копитне царство

У притулку п’ять оленів: троє маленьких косуль, один олень-підліток і дорослий самець Льоша. Оленят потрібно годувати кожні дві години підготовленим козячим молочком. Найменші поки в одному вольєрі, дуже лякливі.

Смугасті киці

«Із пошуком постійного проживання для тигрів складно, — розповідає Наталія Попова. — У притулку чотири тигри: двох столичні волонтери врятували, циркова тигриця Кая та 9-місячна Тигруля потребують догляду та повноцінного харчування. У найменшого зламана лапка, яку прооперували й вставили спиці, тепер тигреня грається улюбленою іграшкою — залишками гумового м’яча». Співрозмовниця наголошує, що з дикими тваринами правила безпеки вкрай важливі, тому доглядає за ними сама.

Каже, на їжу для дорослих хижаків щомісяця витрачається майже 130 тис. грн.

9-місячна Тигруля завершила реабілітацію і повертається додому у приватний зоопарк.

Ведмеді на ПМЖ

Із клишоногих у притулку лише паралізована гімалайська ведмедиця. Їсть овочі, фрукти, кашу. М’яса та риби їй не можна, отримує риб’ячий жир. Вона паралізована і не рухається. Коли її привезли, тварина лежала з розчепіреними лапами. Зараз може піднятися на передніх лапах, згинати і розгинати задні, але ще не встає.

Скоро ведмежа компанія збільшиться. До Притулку для диких тварин  планує переїхати Ведмежий притулок WHITE ROCK Bear Shelter із Житомирщини, під опікою якого п’ять клишоногих.

«Господарі ведмежого притулку — такі ж природозахисники, як і я. Це фахові зоологи, які допомагають нам консультаціями. Тепер мені потрібно допомогти їм. Переїзд — моя пропозиція. Притулок на Житомирщині, а господарі проживають на Київщині. Доводиться платити орендну плату за землю. Утримання ведмедів буде дешевшим на 40 тис. грн, — розповідає Наталія. — На Житомирщині вольєри будував міжнародний фонд «Чотири лапи». Хто тоді думав про оформлення документів? А нині власник території вважає, що то його вольєри, і не віддає. Допомогти з будівництвом нових вольєрів узялася ГО UAnimals — гуманістичний рух за права тварин та найкрутіша зоозахисна організація в Україні. Вони оголосили збір коштів на вольєри. Також чималої суми потребує перевезення тварин. Роботи з будівництва вольєрів для ведмедів уже розпочалися».

Наталія жаліється, що українці іноді люблять для екзотики завести вдома маленьку дику тваринку. Але награвшись, не знають, що з нею робити та як позбутися, бо їй потрібне спецхарчування, догляд, лікування. Тому притулок у Чубинському стає рятівним також для чиїхось «улюбленців». Такі ігри з тваринами для їхніх колишніх господарів є безкарними. А Притулок для диких тварин  виживає за рахунок благодійників.

Для бажаючих долучитися до допомоги:

• Притулок для диких тварин

Карта ПриватБанку 4731 1856 1037 2341 — Попова Наталія Олегівна

(можна з приміткою, кому бажаєте допомогти)

• WHITE ROCK Bear Shelter

Приватбанк Р/р UA893052990000026001026703929 UAH ГРН

Одержувач: Збережи Дикість БО МБФ

Код ЄДРПОУ 41984523

АТ «Райффазен Банк Аваль»

№ UA743808050000000026004606011 UAH ГРН

UA723808050000000026007606063 USD

UA663808050000000026007606074 EUR

Благодійна організація «Міжнародний благодійний фонд «Збережи Дикість»

код ЄДРПОУ 41984523

Призначення платежу: благодійна допомога

Притулок, де рятують диких тваринПритулок, де рятують диких тваринПритулок, де рятують диких тваринПритулок, де рятують диких тваринПритулок, де рятують диких тваринПритулок, де рятують диких тварин

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

  1. Зорян Васильович Козоріз 2 листопада 2021 20:43
    • Не подобається
    • 0
    • Подобається
    До уваги Наталії Олегівни Попової: просимо з села Волиця на Фастівщині Київська область прийняти на реабілітацію великого красеня білого ЛЕБЕДЯ. Він з літа живе у нас на великому ставку. Не може чомусь літати. Тільки плаває. Бере корм (хліб, рибу) майже завжди з рук. Не може летіти у вирій на південь. Відпишіть нам чи можете Ви його взяти на зиму, бо він замерзне взимку. А птаха шкода, якщо замерзне. Наш тел.: 067-599-57-43. Подзвоніть нам. Будемо раді і вдячні чим зможемо.
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031