Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Володимир Динько: «Бориспільський професійний ліцей «бурсою» не назвеш»


Колектив ДПТНЗ «Бориспільський професійний ліцей» зламав стереотипи щодо професійно-технічного закладу і вийшов на новий рівень діяльності: паралельно з державним фінансуванням відчутними є надходження коштів від здобувачів освіти.

Усі приміщення ліцею (навчальний корпус, майстерні, гуртожиток) відремонтовані, ліцей є власником цих та прилеглої територій; молодь має можливість отримати якісну професійну підготовку, велика увага приділяється формуванню особистості ліцеїстів.

Про все це — у розмові «Вістей» із директором ліцею Володимиром Диньком, який на посаді 16 років.

Директор ліцею Володимир Динько на посаді 16 років.

— Володимире Анатолійовичу, як живе ліцей сьогодні, чим можете похвалитися?

— Прийшовши на посаду директора ДПТНЗ «Бориспільський професійний ліцей» багато років тому, максимум зусиль я  спрямував на активізацію практичної діяльності учнів, яка тоді проходила мляво. Ми провели капітальні ремонтні роботи в усіх приміщеннях закладу. Маємо і зварювальників, і малярів, і столярів. Ліцей набув достойного вигляду, але ми не зупиняємося і продовжуємо роботу в цьому напрямку. Сьогодні ДПТНЗ «Бориспільський професійний ліцей» «бурсою» не назвеш.

— Є інформація, що у ліцеї військово-патріотичний розвиток здобувачів освіти та слухачів посідає одне з чільних місць у системі освітньо-виховної роботи.

— Мова, мабуть, про військово-патріотичний центр, який на базі закладу функціонує майже рік і має свій сервіс і потужну інформаційну базу про кожного загиблого участика АТО (ООС) із Київщини. Тобто, інформація про загиблих воїнів АТО (ООС) із міст і сіл Київщини, зібрана шляхом пошукової роботи, направляється до цього центру, де й зберігається. До пошукової роботи залучається молодь з усієї області.

Центр знаходиться в окремому приміщенні, що має кілька локацій. Це, зокрема, стіна пам’яті з фото загиблих воїнів АТО (ООС) області. Діє клуб військово-патріотичного спрямування «Боривітер», який має свої герб і статут.

Пишаємося, що на території закладу облаштовано зручний тир (звичайний і лазерний) і смугу перешкод. Організатором є Валерій Федорович Гудзь, який до того, як у березні 2014-го був призваний до лав ЗСУ, викладав військову підготовку у нашому закладі.

Члени клубу – переважно учні ліцею. Але вступити в нього можуть усі бажаючі. На території ДПТНЗ «Бориспільський професійний ліцей» часто відбуваються збори таких клубів і проводяться кількаденні змагання. Якщо учасників небагато, то на території закладу, якщо більше — з виїздом на полігон в с. Дівички. Учасники змагаються у метанні гранат, стрільбі з військової зброї, демонструють вишкіл із бойових технік, є тренувальні стрибки з парашутом тощо.

Військово-патріотичний розвиток посідає одне з чільних місць у системі освітньо-виховної роботи.

— Багато бажаючих вступити до цього клубу?

— Так, ще й відбір проводимо серед бажаючих. Не кожен може потрапити, бо потрібні фізична підготовка, елементарні знання історії рідного краю, патріотичні переконання, національна свідомість. Боривітрівці мають доступ до зброї, тому важливим фактором є психологічне здоров`я.

Клуб має насичений план роботи. Часто проводяться зустрічі з бойовими офіцерами, солдатами, які воювали на сході України. Після закінчення ліцею багато членів клубу «Боривітер» йдуть на контрактну службу.

— Як заклад пережив карантин і розпочав новий навчальний рік?

— У зв’язку з карантином проходження ліцеїстами виробничого навчання та виробничої практики ми замінили продовженням теоретичного навчання дистанційно. Зараз частина здобувачів освіти проходить виробничу практику на підприємствах, а тому в закладі менше скупчення людей. До початку навчального року при вході поставили дезінфікуючу рамку.

Ліцей має державний акт на землю та свідоцтво власності на будівлі.

— Як, окрім державного фінансування, заклад заробляє?

— Останні два роки Департамент освіти і науки КОДА фінансує ліцей. У попередні роки було скрутно. Гроші надходили на заробітну плану і комунальні послуги, все інше мали купувати і робити за зароблені кошти. Сьогодні у нас є свій рахунок, куди надходять кошти спеціального фонду за платні послуги, надані закладом. Крім безкоштовного навчання, ми надаємо й платні освітні послуги. Це здобуття другої професійної освіти, короткотермінові курси, курси водіння автотранспортних засобів, проходження виробничої практики ліцеїстами на підприємствах регіону, проживання для приїжджих та гостей міста на короткий термін у нашому гуртожитку. Ми співпрацюємо із Центром зайнятості, який направляє нам доросле незайняте населення для отримання другої професії. Соцслужба направляє до нас демобілізованих АТОвців, що хочуть отримати чи змінити професію.

— Був час, коли профтехосвіту хотіли передати у підпорядкування місцевих органів влади. Як зараз?

— Коли йшлося про передачу закладів, багато місцевих адміністрацій заговорили про те, що утримувати заклади ПТО вони не зможуть, а тому постало питання про їх закриття. Тому вирішили залишити заклади ПТО у підпорядкуванні області. Проте великим містам, як Київ і Харків, передали право управління закладами, але не майно. А ми один із небагатьох закладів, який має державний акт на землю та свідоцтво власності на будівлі.

— Зараз представники робітничих професій виїжджають за кордон на заробітки. Яким є запит у нас на таких спеціалістів?

— Давно є нестача представників робітничих професій. Попит підприємств на кваліфікованих робітників збільшився. Якщо раніше були затребувані фахівці з комп’ютерної справи, то тепер зварювальники, маляри, штукатури... Хочу зауважити: якщо хтось із випускників 9-х чи 11–х класів не визначився із продовженням навчання чи працевлаштування, запрошуємо їх до нашого ліцею. Цьогорічний набір здобувачів освіти продовжено до 01 листопада.

— Скоро вибори до місцевих рад. Вас не запрошували політичні сили до своїх лав?

— Ні, я не прихильник політичних ігрищ. Моя мета – покращити функціонування ліцею, створити умови для нового рівня розвитку.

Проводяться розважальні заходи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031