Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

«Солодкі діти» під захистом влади


Бориспіль — єдине місто в Україні, у якому діти-діабетики майже на 100% забезпечені всім необхідним. Першу скрипку у вирішенні всіх нагальних питань таких дітей відіграє громадська організація «ДІА-БОРИСПІЛЬ», яка напередодні Дня Святого Миколая відзначала першу річницю з дня створення. 

Цей день міг би пройти в форматі свята для дітей і батьків, але карантин виставляє свої вимоги. Батьки дітей, яких об’єднала підступна недуга, зібралися в залі міської ради, щоб відзначити досягнення співпраці ГО «ДІА-БОРИСПІЛЬ» із міською владою, обговорити найближчі завдання та визначити пріоритети. У засіданні брали участь секретар Бориспільської міської ради Владислав Байчас, заступник міського голови Людмила Пасенко, депутати Бориспільської міської ради Ігор Шалімов та В’ячеслав Деркач.

Для Владислава Байчаса це було перше знайомство зблизька і з організацією, і з її проблемами та досягненнями.

Пряма мова Владислава Байчаса:

«Діабет — це страшна хвороба, нікому такого не побажаєш. Особливо боляче, коли це стосується дітей. Ми зібралися, щоб вислухати представників організації та визначитися, чим зможе допомогти влада». 

Співзасновниця організації Ніна Нестеренко

«Хочемо подякувати за допомогу, за голки-шприци, за якісний інсулін, який ми кожного місяця отримуємо безперебійно. В багатьох областях із цим бувають дуже великі проблеми. У нас багато ідей і задумів, але втіленню їх усіх у життя перешкодив карантин». 

Тетяна Юр, голова громадської організації «ДІА-БОРИСПІЛЬ»:

«На жаль, дитячий діабет сьогодні прогресує. На кінець 2019 року в Борисполі було 18 дітей із діабетом. У цьому році вже 34 (із них троє проживають у селах Бориспільської громади). 

У минулому році ми запровадили в школах лекції по цукровому діабету: навчали вчителів, як поводитися у разі небезпеки для дитини, як надавати допомогу. Пояснювали, що таке цукровий діабет і чим такі діти відрізняються від інших школярів. Лекції припинили читати через карантин. Виникла ідея записати відеолекцію для шкіл, а також розповсюдити спеціальний посібник та підготувати для кожного вчителя короткі пам’ятки з алгоритмом дій. Ми неприбуткова організація, тому сподіваємося на допомогу міської влади. 

Театру «Березіль» запропонували підготувати виставу про цукровий діабет, яка б допомогла краще зрозуміти цю хворобу і дітям, і їх батькам. Адже багато дітей, не маючи таких знань, ображають хворих однокласників. Школярам необхідно пояснювати, що діабет — це не соромно».                        Крім того, ГО«ДІА-БОРИСПІЛЬ» готується взяти участь у Всеукраїнському конкурсі від фонду інвалідів, переможець якого отримає 500 тис. грн на розвиток громадської організації і проведення своїх заходів. Розраховуємо на рекомендаційні листи від міської ради. Якщо організації вдасться виграти конкурс, можна буде оплатити оренду приміщення для зібрань, проведення майстер-класів, щоб навчити дітей розраховувати, скільки можна з’їсти вуглеводів і як тримати цукор у нормі». 

Обговорення теми приміщення підсумував Ігор Шалімов. 

Пряма мова Ігоря Шалімова:

«Коли трапляється подібна ситуація з дитиною, батьки не знають, що робити. Не знають, що таке помпи, що таке сенсори. Тому дуже важливо проводити навчання, насамперед — для батьків. Ми будемо підшукувати приміщення, а на сьогодні пропоную зробити капітальний ремонт (заклавши на це відповідні кошти) у приміщенні, де знаходиться фонд «Діабетик» і використовувати його спільно. Крім того, для проведення спільних навчань батьків і дітей можна використовувати громадський простір, створений у місті, наприклад бібліотеку чи будинок культури. Такі зустрічі для дітей заміняють психологів. Вони самі собі психологи: старші вчать молодших, підказують, навчають».

Пряма мова Людмили Пасенко:

«Програма підтримки дітей, хворих на цукровий діабет, буде продовжена у наступному році. Вона пройшла комісію з питань освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту, пройшла бюджетну комісію, на черзі регламентна. Депутати на сесії питання підтримають. Цифри, які передбачені програмою, лягли в основу бюджету на 2021 рік. На наступний рік, крім традиційних шприців, голок, тест-смужок, ми заклали кошти на придбання глюкагену — препарату, який у стані гіпоглікемії врятує життя дитини». 

Відкриттям для учасників зібрання була інформація про те, що жодна дитина з діабетом не відвідує дитячий садок. Людмила Пасенко запевнила: якщо дитині видали довідку, що вона може відвідувати дошкільний заклад, перешкод бути не повинно. Загалом у такій ситуації потрібен індивідуальний підхід до кожного вихованця ДНЗ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031