Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Шкільне «срібло» всеукраїнської ваги


Шкільне «срібло» всеукраїнської ваги

Марина Безсмертна, учениця 11 класу Кучаківської ЗОШ I-III ступенів імені гетьмана Івана Сулими, виборола ІІІ місце на ІV етапі Всеукраїнської предметної олімпіади з трудового навчання (обслуговуючі види праці), що відбувалася у Полтаві. Це знакова подія не лише для школи, а й для освітян району в цілому.

— Вважаю, що трудове навчання — один з найголовніших шкільних предметів, — розповідає Лариса Олександрівна Олешко, вчитель трудового навчання, яка підготувала переможницю. — Адже кожна дівчинка, в першу чергу, буде господинею і щодня виконуватиме ту чи іншу роботу по дому. А та частково була і на олімпіаді, зокрема, комплексна робота з шиття швейного виробу і творча робота з кулінарії (виготовлення цукерок і печива). Зрозуміло, щодня Марина такого не виготовлятиме, але навички має дуже хороші, адже ми з нею в цьому напрямку посилено працюємо фактично з 5 класу, а з 7 класу вона вже їздила з цього предмету і на олімпіади, причому за старші класи.
Про свою участь в освітньому заході такого рівня дівчина розповідає із захватом і не приховує, що хвилювалася, адже конкуренти, які з’їхались зі всієї України, були гідні. Школярка розповіла, що їхні конкурсні випробування складалися з кількох етапів: теоретичний тур та практичні випробування. Зокрема, учні позмагалися у пошитті та оздобленні виробів «Надай друге життя старим речам» та, дотримуючись тематики «Барви рідного краю», виготовляли солодощі, характерні для своєї місцевості. Як прокоментували в адміністрації Кучаківської ЗОШ, також є знаковим те, що їхня вихованка популяризувала рецепти саме кондитера-початківця з Борисполя.

— Якщо говорити про шиття, — коментує Марина, — то я виготовила сумку зі старих джинсів і сорочки (деякі шили фартухи, портфелі тощо)... Помилкою у багатьох цьогоріч було те, що у своїх виробах учасники головно орієнтувались на аксесуари. Судді ж хотіли бачити речі практичнішого призначення.

Стосовно кулінарного конкурсу. Оскільки тематика планувалася Великодня, то цукерки були у вигляді писаночок. А от першочергово імбирне печиво, аби справді відповідати традиціям у регіоні і при цьому слідувати чітким правилам-вимогам учнівського заходу, трансформувалося у геть іншу випічку.

— Так, — долучається до коментаря Лариса Олександрівна, — ми були змушені вилучити усі необхідні за попередньою рецептурою спеції: корицю, гвоздику. І оскільки, по суті, залишився тільки мед, то, змінивши його пропорції та наявність інших інгредієнтів, конкурсне імбирне печиво Марини стало більше медовим.
Як дізнавалися «Вісті», попри здібності в галузі кулінарії та у обслуговуючих видах праці в цілому, свій майбутній професійний фах дівчина із цією цариною не пов’язує. Каже, більше хоче розвиватися саме у філологічному напрямку, бо давно і серйозно цікавиться журналістикою та видавничою справою.

— Марина дуже старанна в навчанні взагалі, претендент на золоту медаль, — коментує Лариса Євгеніївна Кравцова, директор Кучаківської ЗОШ I-III ступенів імені гетьмана Івана Сулими. — Вона і справді більше спрямована саме на філологічний напрям; учениця є постійним призером мовного напрямку (олімпіади з української мови і літератури, світової літератури, конкурси імені Тараса Шевченка і Петра Яцика). Вона дуже глибоко відчуває слово.

— Ця учениця має особливі здібності, — розказує про свою вихованку Неля Андріївна Дмитренко, вчитель української мови та літератури. — За сорок років стажу, крім неї, в мене був лише один такий учень.... Так, талант до слова в неї є, але вона сама себе зробила — постійно і наполегливо, працюючи над собою. Її думка дуже вагома, а зерно-слово важке, значуще....

Кучаківська ЗОШ за кількістю призерів та переможців олімпіад впевнено займає другу позицію в районі. На районному етапі шкільних олімпіад тут 32 призових місця. На олімпіади в область з цієї сільської школи поїхало аж дев’ятеро учнів, шестеро з яких повернулися призерами (також один учень привіз IV місце, що теж є значним досягненням). Водночас один учень, як уже повідомлялося, зайняв призове третє місце на предметній олімпіаді всеукраїнського масштабу. Так, зрозуміло, не тільки цим визначається робота школи. Але це все одно хороший показник у плані якості тамтешньої освіти. Він вказує на те, що тут працюють фахівці, які несуть учням знання справді високого рівня.


Валентина ОЛІЙНИК, фото з особистого архіву Марини Безсмертної

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031