Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Спадщина «Тиари»: засекречений аукціон та боротьба за право на житло


Спадщина «Тиари»: засекречений аукціон та боротьба за право на житло

Епопея із банкрутством та ліквідацією підприємства-забудовника «Тиара» наближається до завершення. Але, схоже, ліквідатори намагаються залишити за бортом інвесторів, які свого часу придбали у «Тиари» квадратні метри на Головатого, 71а у місті Борисполі.

22 травня 2017 року відбудеться аукціон з розпродажу майна підприємства-забудовника «Тиара», яке нині є банкрутом. У тому числі на продаж виставлено і об’єкт незавершеного будівництва на Головатого, 71а у місті Борисполі, який має обтяження — інвесторів, котрі купували у «Тиари» квадратні метри ще на стадії початку будівництва. Цей аукціон на етапі реєстрації був окутаний такою таємничістю, що це не на жарт насторожило інвесторів. Адже від результатів аукціону залежить доля оплачених ними приміщень, і станом на сьогодні вона залишається невизначеною.
Спадщина «Тиари»: засекречений аукціон та боротьба за право на житло

Щоб привернути до проблеми увагу громадськості та влади міста Борисполя, вкладники звернулися за підтримкою до ветеранів АТО з «Правого сектора» і 15 травня 2017 року розпочали безстрокову акцію на території забудови на вулиці Головатого, 71а. Вони оголосили, що житимуть там у наметах, доки їхні вимоги не будуть враховані.

Екскурс в історію
Коли у 2007—2008 роках люди вкладали кошти у будівництво на Головатого, 71а, яке зводив забудовник «Тиара», підприємство ще тримало марку. Були збудовані багатоповерхівки не лише у Борисполі. Тому люди і довірили підприємству свої кревні. 17 чоловік придбали там квадратні метри, коли будівництво ще тільки розпочиналося. Два інвестори оплачували кошти безпосередньо «Тиарі», а інші, як того вимагало законодавство, купували квадратні метри через фінансову компанію. У «Тиари» був укладений договір із фінансовою компанією «Житлоінвест-Гарант», яку очолює Світлана Танцюра. Кошти, сплачені вкладниками, проходили через фінансову компанію, але відразу перераховувалися на рахунки «Тиари».

Невдовзі після початку будівництва у «Тиари» розпочалися проблеми. Будинок на Головатого, 71а завмер на рівні фундаменту. І тривалий час ні сам об’єкт незавершеного будівництва, ні вкладники, які придбали у майбутній багатоповерхівці квадратні метри, не були оформлені документально. Після неодноразових переговорів із забудовником, який спочатку знаходився на стадії санації, потім на стадії банкрутства, Світлана Танцюра знайшла єдиний вихід, щоб захистити права інвесторів: на підставі договору про фінансування будівництва об’єкта суд прийняв рішення про те, що фінансова компанія «Житлоінвест-Гарант» має право бути власником об’єкта незавершеного будівництва.

Отримавши право власності, Світлана Вікторівна відразу проінформувала інвесторів, що цей об’єкт — їхня власність, і вона готова його добудувати, щоб люди отримали свої оплачені квадратні метри.

Як керівник фінансової компанії Світлана Танцюра, у присутності Бориспільського міського голови Анатолія Федорчука, пропонувала представнику «Тиари» передати право власності на об’єкт безкоштовно, разом з усіма оформленими документами. Але під офіційно оформлені гарантії, що усі інвестори отримають у будинку ті площі, які вони оплатили. Представники «Тиари» відмовилися, почали судитися.

Сім кіл пекла пройшла Світлана Вікторівна, доки оформила оренду землі під об’єктом незавершеного будівництва на Головатого, 71а. І місто із листопада 2014 року отримувало щомісячно до бюджету по 35 тис. грн, орендної плати. У цьому році сума оренди зросла, але оплата за землю надходить вчасно.

Будувати будинок місто так і не дозволило. Бориспільська архітектура, всупереч закону, не видала забудовнику містобудівні умови і обмеження на його зведення. Депутати скористалися приводом, що «Тиара» подала до суду, щоб відсудити фундамент.

Якби містобудівні умови було отримано, багатоповерхівка б уже стояла, а інвестори давно б отримали оплачені квадратні метри. Що ж до судових розглядів — то це був ризик забудовника. У випадку, коли будинок зведено, а судове рішення не на користь підприємця, який добудував багатоповерхівку, «Тиара» отримала б відшкодування за свій фундамент. Але люди б уже жили, а не тулилися по найманих квартирах.

На сьогодні усі інвестори, які довірилися забудовнику Світлані Танцюрі, мають угоди, що закріплюють їхнє право на свої квадратні метри у будинку на Головатого, 71а, якщо саме її будівельна компанія зводитиме цей будинок.
Щирість намірів забудовника підтверджує позитивний досвід добудови об’єкта незавершеного будівництва на Новій, 31а, який також залишився після «Тиари». Із 100 квартир у цьому будинку 83 були передані інвесторам. Будинок на Новій, 31а став першою ластівкою у Борисполі, коли забудовник забезпечив інвесторів квартирами, виконавши зобов’язання попередника-банкрута.

«Тиарі» таки вдалося дистанціюватися від інвесторів Головатого, 71а. Вона зуміла відсудити собі той об’єкт незавершеного будівництва. Бориспільські депутати, скориставшись ситуацією, у листопаді минулого року поспішили прийняти рішення про розірвання договору оренди із Світланою Танцюрою, хоча на це не було жодних юридичних підстав, адже майно собі відсудило підприємство-банкрут.

Таємничий аукціон
Зареєструватися на цей аукціон виявилося надзвичайно складно. Проводила його товарна біржа «Українська інвестиційна», зареєстрована десь у Львові. На сайті Міністерства юстиції, де розмістили оголошення про аукціон, була вказана київська адреса біржі: вул. Бориспільська, 19 і мобільний телефон, який чомусь постійно знаходився поза зоною. За зазначеною адресою розташований величезний завод, площею 25 га, де є цехи, дороги, гуртожиток, інші будівлі. Представникам підприємства Світлани Танцюри два дні довелося шукати, де ж саме знаходиться та біржа, щоб подати документи на участь в аукціоні.

У день, коли реєстрація на аукціон завершувалася, ситуацію вирішили проконтролювати інвестори за підтримки бійців-ветеранів АТО. Разом запросили і представника «Вістей». Блукати, на щастя, не довелося, бо вже мали підказки, але тупати довелося далеченько. Дорогою нашу делегацію наздогнав директор заводу. У розмові з ним з’ясувалося, що і він не знав, що на його території орендує приміщення така біржа.
Кабінет представника біржі, який проводив аукціон, знаходився на другому поверсі обшарпаної непримітної будівлі, у невеликій кімнатці без жодної вивіски ні на дверях, ні біля дверей.

Після завершення реєстрації на аукціон, представники інвесторів звернулися до представника біржі з проханням надати можливу інформацію про аукціон. З’ясувалося, що це був директор біржі Сергій Кравченко. Він повідомив, що на лот, який цікавив інвесторів, зареєструвалися три учасники. Але тільки один з них погодився, щоб його назвали інвесторам до початку торгів. Це була будівельна компанія, яку очолює Світлана Танцюра. Ще вдалося дізнатися, що аукціон проходитиме у цьому ж приміщенні, але в іншому кабінеті. Проте кабінету того так ніхто і не показав.

Щодо захисту інтересів інвесторів нічого позитивного пан Сергій сказати не зміг. Повідомив, що на першому місці для нього — відновлення платоспроможності боржника. До речі, у зобов’язаннях, зазначених у договорі, що підписуватиметься із покупцем об’єкта, інвестори не згадуються. Інформація про них є лише у примітках, які ні до чого не зобов’язують.

До речі, офіційний телефон біржі з’явився у мережі тільки наступного дня після того, як завершилася реєстрація на аукціон.

Оселилися у наметах
Не дивно, що людей насторожила ситуація з аукціоном. До того ж, трохи більше, ніж за тиждень до аукціону Бориспільська міська рада подала до суду на розірвання договору оренди на землю на Головатого, 71а. Бо розірвати договір оренди без згоди орендаря, тим більше добросовісного, можна тільки за рішенням суду. Час було обрано на диво «вдало».

З огляду на це, інвестори вирішили діяти. У понеділок, 15 травня, вони, разом із групою підтримки, організували перед Бориспільською міською радою пікет, де на плакатах були висвітлені проблеми та вимоги пікетувальників. Також листи з вимогами вони передали до міськвиконкому, секретарю міської ради Ярославу Годунку, особисто меру Борисполя Анатолію Федорчуку.

Щодо позову на розірвання договору оренди Анатолій Федорчук, до якого інвестори звернулися за роз’ясненнями, заявив, що не готовий це коментувати. Зате пообіцяв від імені міської ради звернутися до організаторів аукціону, щоб вони врахували права інвесторів.
Спадщина «Тиари»: засекречений аукціон та боротьба за право на житло

Після візитів до владних кабінетів міських чиновників пікетувальники перебазувалися на Головатого, 71а, зняли кілька секцій паркану, що обгороджував територію, розбили намет і оголосили, що житимуть у наметі до тих пір, доки їхні вимоги не будуть почуті та враховані. Про акцію було заздалегідь офіційно попереджено і міську владу, і правоохоронні органи.

Пильність чи спроба провокації?
Орендар землі — Світлана Танцюра — не заперечувала проти дій поселенців. Але знайшлися «доброзичливці», які поспішили звернутися до правоохоронців. Спочатку приїхала патрульна поліція, бо когось насторожило, що знімають паркан навколо будівництва. Щось не пригадую, щоб кого-небудь турбувала подібна ситуація біля будь-якого іншого будівництва. Патрульна поліція поїхала, вивчивши та описавши ситуацію у протоколі і не знайшовши жодних порушень. Через деякий час після того прибула ще й слідчо-оперативна група, бо їх хтось викликав через 102. Знову брали пояснення, писали протокол. Доки працювала слідчо-оперативна група, до пікетувальників приїхала і Світлана Вікторівна. Вона наголосила, що солідарна із людьми, які таким чином відстоюють своє право на житло. Світлана Танцюра зазначила, що на сьогодні вона зробила усе можливе, щоб мати змогу добудувати багатоповерхівку і віддати людям квадратні метри, але на рівні міської влади реальної підтримки не отримала.
Своїми болями ділилися і вкладники «Тиари», які же близько десяти років очікують на оплачені квадратні метри. Антоніна Галас показала «хатку-розвалюху», у якій її родина з малою дитиною проживала три роки. Нині вимушені наймати житло.
Спадщина «Тиари»: засекречений аукціон та боротьба за право на житло

Валентина Хохлова — мама інвестора Олексія Воронцова — 15 років працювала в Італії, щоб заробити кошти синові на квартиру.

Ірина КОСТЕНКО, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

  1. Інвестор 1 липня 2017 17:53
    • Не подобається
    • 0
    • Подобається
    Чому влада не захищає людей, які вклали свої гроші в будівництво житла, і їх потім обдурили? Невже всім людям треба бути юристами, щоб не попасти в будівельну халепу? Чому міська влада зовсім не захищає, а навпаки, звинувачує інвесторів, мовляв, куди ви дивились? У нас подібна ситуація. За наші гроши реконструювали гуртожиток під житловий дім. Всі внутрішні роботи ми робили самі. Вселилися з дозволу забудовника. Але забудовник не встиг ввести будинок в експлуатацію, тому що його признали банкрутом. І от міська влада (м. Дніпро) знаючи, що в цьому будинку вже 4 роки живуть інвестори, дає згоду на продаж нашого будинку з аукціону в рахунок погашення боргу забудовника перед податківцями. Про те, що наш будинок продали, ми узнали через півроку. Зараз міська рада повністю від нас відхрестилая, тому що ми не в їхній комунальній власності. А суд говорить, що будинок разом з усіма квартирами тепер належить новому власнику ! Ми живемо тут з 1999 року, тобто 19-й рік. Без прав власності. Міській владі на нас наплювати! А Київ НАС НЕ СЛЫШИТ - ...
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031