Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Розмаїття бориспільських зупинок: бережіть те, що ми маємо


Розмаїття бориспільських зупинок: бережіть те, що ми маємо

Щодня більшість із нас, вирушаючи у справах по місту чи виїжджаючи за його межі, очікує автобус на спеціально облаштованому місці. «Вісті» вирішили провести невеличку екскурсію зупинками, встановленими вздовж доріг.

Зупинки громадського транспорту встановлюються не лише для зручності пасажирів і перевізників, як вважає більшість із нас. Вони є своєрідною візиткою міста, по якій уважний спостерігач розповість і про рівень культури містян, і про роботу міського відділу благоустрою, і навіть про ставлення влади до міста і його мешканців. Проте у сьогоднішній публікації ми не будемо розглядати ці питання, а лише наведемо кілька прикладів бориспільських зупинок, які ми зустрічаємо на вулицях нашого міста.

Уздовж вулиці Київський Шлях
Зупинка «Міський парк».
Розмаїття бориспільських зупинок: бережіть те, що ми маємо

Саме тут, через дорогу від міського парку, у будь-яку пору року зупиняється найбільша кількість місцевих маршруток . Кілька тижнів тому сюди від перехрестя вулиць Київський Шлях та Старокиївська перенесли дошку оголошень і урну для сміття.
До речі, такий самий дизайн (з кованим візерунком та місцем під герб чи малюнок) мають зупинки: «Соцмістечко», «Польова», «Бежівка».

Зупинка «Ринок» виконана у тому ж дизайні, що і «Володимирська», але пофарбована у зелено-жовто-голубі кольори. Вона надійна і міцна. Подібних зупинок у нас чимало. Але, на жаль, до Дня міста її до пуття не прибрали, хоча її стан кращий, ніж, наприклад, зупинка аналогічного дизайну (але без кованого візерунку) на вулиці Польова.

Зупинка «Соцмістечко» розташована у напрямку до центра міста. Комунальники оновили її ще до Дня міста: зняли наліплені оголошення, відремонтували лавочку і пофарбували її у жовто-блакитний колір, а у центрі кованого візерунку встановили герб Борисполя. Аналогічну зупинку на протилежному боці дороги обіцяють реставрувати наступного року.

Розмаїття бориспільських зупинок: бережіть те, що ми маємо

Як і попередні зупинки, конструкції «Соцмістечка» по обидва боки центральної вулиці облаштовані ще задовго до незалежності України. Зупинки радянських часів є традиційними для Борисполя. Усі вони зроблені із міцного бетону і встановлені ще у 80-ті роки. Звичним є великий дах, лавочки по обидва боки, які роз’єднує кована переділка-візерунок із прямокутним «віконцем», що у купі робить їх затишними.
Було б дуже добре усі ці зупинки реставрувати та встановити уздовж Київського Шляху. Тоді вони були б не лише окрасою нашого міста, а дійсно стали однією із
візитівок Борисполя.

Вулиця Головатого
Розташована ця зупинка недалеко від пам’ятника князю Володимиру Мономаху — біля перетину вулиць Головатого, Голубівка та Маяковського. Сьогодні взірцем у нашому місті, мабуть, є саме вона. Нещодавно її реконструювали, перенесли трішки далі від дороги, обклали новенькою бруківкою. Зазвичай, її ще не встигли обклеїти оголошеннями безвідповідальних горе-підприємців. Зупинка зручна і має охайний вигляд.
До речі, роботи із реконструкції та облаштування проводилися за рахунок забудовника розташованого поруч таунхаусу. Ще менше двох місяців тому «Володимирська» мала майже занедбаний вигляд.
Розмаїття бориспільських зупинок: бережіть те, що ми маємо


Перехрестя вулиць Котляревського та Польова
Розмаїття бориспільських зупинок: бережіть те, що ми маємо

Ця невеличка зупинка, яку називають «Магазин на Польовій», розташована на перетині трьох бориспільських районів: Перемога, Дубечанський та Центральний. Біля неї зупиняються автобуси №3б, 4, 6 та 9. Усі вони їдуть дорогою повз центральну лікарню. Місцеві мешканці розповідають, що встановили її років із п’ять тому. Як бачимо на фото, було б доречним змінити відерця з-під фарби (що є сміттям) на цивілізовану урну.

Вулиця Привокзальна
Розмаїття бориспільських зупинок: бережіть те, що ми маємо

Таких оригінальних зупинок як на «Нафтобазі» по місту нам більше не зустрічалося . Повз них пролягає більше десятка маршрутів місцевих автобусів. Хоча конструкції занедбані, проте мають дуже цікавий дизайн — чимось схожі на маленьку хатинку. Тут можна і спокійно очікувати маршрутку, і сховатися від вітру, дощу чи снігу. Зрозуміло, що зносити таку зупинку немає сенсу, а ось відновити їх потрібно.

Уздовж вулиці Володимира Момота

Зупинка «АТАСС-Бориспіль». Певно, її встановлено за усіма нормами. Оскільки це кінцева зупинка кількох міських автобусів, тут є щит із розкладом руху, який вкрай потрібен пасажирам. Окрім гарного дизайну, зупинка має дві урни для сміття і дві дошки оголошень. Одна усередині конструкції (вона включена у проект дизайну), а друга — поруч. І в черговий раз дивують рівень культури та інтелекту бориспільців, яким і двох дощок оголошення замало: вони вперто ліплять свої папірці на стіни конструкції.
Розмаїття бориспільських зупинок: бережіть те, що ми маємо

До речі, зупинки аналогічного дизайну встановлені у різних куточках нашого міста, наприклад, на вулицях Сергія Камінського, Запорізькій, Данила Амеліна, Бежівці та ін.

Зупинка «Володимира Момота». Найновіша зупинка, яку встановили у червні цього року неподалік перехрестя вулиць Володимира Момота і Старокиївської, — через дорогу від «Фори». Місту вона обійшлася у 35 тисяч гривень. Зупинку такого ж дизайну, але встановлену роки зо два тому, ми можемо побачити і на вулиці Старокиївська.
Зовнішній вигляд нової зупинки приваблює око і дизайном, і зручністю. Чудові ковані елементи прикрашають конструкцію. А головне — вона ще не обліплена папірцями, як багато міських зупинок. Хоча, на жаль, обклеювати її стіни таки почали.
Розмаїття бориспільських зупинок: бережіть те, що ми маємо

Попри гарний вигляд, за словами заступника директора КП «ВУКГ» Володимира Аврамчука, ця зупинка може послугувати місту недовго через ненадійність матеріалу, із якого вона виготовлена. Її метал украй тонкий і на ньому добре помітно навіть найменші пошкодження. Прикладом тому «Старокиївська», на якій уже немає одного із кованих елементів, без зайвих зусиль відпиляний кимось із мешканців. Тому скільки прослужить ця зупинка Борисполю залежить не тільки від працівників КП «ВУКГ», але і від бориспільців.
• • •
Сьогодні у Борисполі нараховується 80 зупинок, до складу яких також входять павільйони (невеличкі зупинки, з’єднані з магазинчиками, про які сьогодні ми не розповідали). Зрозуміло, що більшість бориспільських зупинок є дуже старими. Та все ж сміливо можна сказати, що зараз вони у кращому стані, ніж десять років тому. А вся інфраструктура бориспільських зупинок формувалась упродовж майже 40 років. Перші облаштовані місця для очікування міського транспорту з’явилися на вулиці Київський Шлях ще до літніх Олімпійських ігор 1980 року. І майже усі ці найстаріші зупинки розташовані вздовж центральної вулиці.

Ставлення до радянських зупинок у містян різне. Одні емоційно висловлюються, що їх треба знести, бо вони «із минулого». Інші навпаки вважають, що якраз їх треба залишити. «Вісті» більше підтримують останніх. І не тільки тому, що вони якісні, затишні та комфортні. Саме ці зупинки додають особливого стилю нашій головній вулиці. Навіть хочеться запропонувати КП «ВУКГ» радянську зупинку, що на вулиці Польовій, перенести на Київський Шлях, наприклад, замість занедбаного страхіття «Орбіти», біля якої культурній людині знаходитись просто огидно.

Усі громадські зупинки Борисполя перебувають на балансі КП «ВУКГ». Працівники господарства несуть відповідальність за належний вигляд: ремонтують, прибирають, миють, зривають наклеєні оголошення та встановлюють нові зупинки там, де вони необхідні. Заступник директора КП «ВУКГ» Володимир Аврамчук говорить, що наступного року на ремонт зупинок по місту буде виділено більше коштів. Жодна, навіть найстаріша, зупинка у місті не підлягає повній заміні, лише реконструкції. Тому сподіваємось, що їх усіх оновлять, і вони матимуть гарний зовнішній вигляд.

Від містян також потрібна допомога у збереженні зупинок. «Єдине про що ми просимо: не ламайте те, що у вас є, підтримуйте у чистоті та бережіть місто!», — просить бориспільців Володимир Іванович.


Тетяна ХОДЧЕНКО, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031