Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

«Вікно життя»: погляд зблизька


«Вікно життя»: погляд зблизька

Для тих породіль, які із різних причин не можуть дбати про новонародженого, обладнані «Вікна життя» у районних лікарнях, Бориспільська ЦРЛ не виняток. Про «Вікно життя» дізнавалися «Вісті».

Восени 2011 року в Борисполі було відкрито «Вікно життя» біля жіночої консультації на території лікарні. За ці роки до вікна було покладено семеро діток — сім людських життів врятовано. Щодо відомостей про те, як склалися подальші долі цих діток після відмови рідних матерів, інформація закрита і не розголошується.

«Раніше були випадки, коли дітей лишали біля смітника. Добре пам’ятаю день, коли дитину залишили у колясці прямо на центральному ринку. Інший випадок стався пізно ввечері, коли жінка покинула немовля під дверима пологового. Якби тоді санітарка не пішла виносити сміття, за ніч дитину могли б розтерзати собаки», — згадує минуле Марія Кирилюк, заступник головного лікаря по дитинству та пологовій допомозі Бориспільської ЦРЛ.
Жінка багато років веде справи відмовних дітей. Говорить, що ситуації бувають різні: одні ще у пологовому свідомо відмовляються від новонароджених через брак коштів, складні життєві обставини. «Доводиться говорити із горе-матусями «душею», і це допомагає. А буває так, що мати навідріз відмовляється від маляти, тоді переконання не діють. Дитина, яку поклали у «Вікно» чи знайшли на вулиці, вважається нічийною. Із таким немовлям складніше працювати і документи на нього зібрати непросто», — ділиться лікарка.

Принципи роботи «Вікна»
Якщо породілля прийняла рішення відмовитися від дитини, але не бажає це розголошувати, називатися, вона може принести малюка до «Вікна життя», і дитина потрапить до рук лікарів.
Відкрити вікно можна лише із зовнішнього боку. Воно розташоване в окремій від усіх невеличкій кімнаті, так званому боксі. Обладнане «вікно» звуковою сигналізацією, яка відразу після його відкриття спрацьовує, сповіщуючи медперсонал про наявність дитини.

Жінка має змогу спокійно піти із місця події, доки медсестра прийде до кімнати за малям.
Дитину відразу оглядає черговий лікар-неонатолог, який може за тими чи іншими ознаками установити приблизний вік дитини. Упродовж доби лікарі повідомляють про немовля у поліцію та службу в справах дітей. Це робиться через необхідність оформлення акту про те, що держава бере на себе повну відповідальність за дитину. Якщо із малюком усе гаразд і ніякої інфекції чи порушень немає, дитину перенаправляють у дитяче відділення. Тут малюк перебуває певний час до зібрання пакету необхідних документів. Далі його передають до дитбудинку чи на усиновлення. За правилами, упродовж двох місяців відмовних дітей ніхто не всиновлює, навіть якщо є бажаючі. На той випадок, якщо мама передумає та повернеться за малям. А немовлят, батьки яких не встановлені, яких поклали до «Вікна життя», відразу ж всиновлюють. Цим опікується служба у справах дітей.

Корективи Кабміну
Проблема, що постала перед працівниками служби у справах дітей, має свої «але». «До 2014 року довідки про встановлення віку нічийної дитини видавалися лікарями на місцях, у Борисполі це робили фахівці місцевої ЦРЛ. Без цієї довідки дитину неможливо зареєструвати як громадянина України, а ,отже, і всиновити», — розповідає «Вістям» Ірина Величко, начальник служби у справах дітей Бориспільської міської ради.
За її словами, із липня 2017 року постановою Кабінету Міністрів України внесено корективи у законодавство. Відтепер для встановлення віку дитини та подальшої її реєстрації, вона має пройти три комісії: педагогічно-медико-психологічну (ПМПК), стоматологічну та фізіологічну. Для втілення в життя цієї вимоги дитину потрібно везти у Білу Церкву до стоматолога, а у Боярку для проходження фізіолога. А комісія ПМПК взагалі вже давно скасована.
Мало того, що це далека дорога і подолати її із немовлям не так і просто, так у Кабміні не врахували наступного — де взяти машину, бензин і хто має їхати із дитиною.

Ірина Величко вважає, що ускладнена процедура тільки затягує час для реєстрації дитини.
«Ми направили спільного листа із міським головою до Міністерства соціальної політики, до МОЗ та Міністерства освіти та науки України із проханням внести зміни у роботу таких комісій та передати на місця їхні повноваження», — повідомляє Ірина Петрівна.

• Черга за новонародженими. Вдалося дізнатися, наразі у місті Бориспіль у черзі на усиновлення новонародженої дитини перебуває 10 молодих сімей. Ці люди бажають виховувати всиновлене маля з пелюшок.

Тетяна ХОДЧЕНКО, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031