Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Іванків: хто очистить брудну воду та скільки це коштуватиме?


Іванків:  хто очистить брудну воду  та скільки це коштуватиме?

Рішенням липневої сесії Бориспільської міської ради під опіку КП ВКГ «Бориспільводоканал» переходить водопостачання сіл Іванків, Кучаків та Лебедин Бориспільської міської територіальної громади. Сьогодні триває підготовка до приєднання, тому працівники водоканалу та керівники, які опікуються житлово-комунальним господарством, поїхали до сіл, щоб зустрітися з людьми.

Іванків — господарство, за яким не доглядали

11 серпня «Вісті» побували на одній із таких зустрічей — у селі Іванків.
Директор Бориспільводоканалу Олександр Гануш зазначив, що підприємству з 1 вересня передають водонапірну башту, свердловину та магістральні мережі. Але проблемами водопостачання Іванкова вони займаються вже сьогодні. Нещодавно силами підприємства було відновлено ділянку водопроводу довжиною 50 метрів, щоб відновити водопостачання дитячого садка. Витрати на ці роботи — близько 35 тис. грн — мають компенсуватися з міського бюджету. Стан господарства, яке отримав водоканал, не витримує критики. Біля водонапірної башти та свердловини височіють бур’яни. А це зона суворого санітарного режиму, куди стороннім вхід заборонено. І сама башта, і магістральні мережі у жахливому стані. У Іванкові 1,6 кілометри мереж. За тиждень до цього працівники Бориспільводоканалу заварили місця протікання у водонапірній башті, провели хлорування, промили мережі.
На зустріч до жителів села приїхали: заступник Бориспільського міського голови Віталій Горкун, начальник головного управління житлово-комунального господарства Микола Корніяка, директор КП «Бориспільводоканал» Олександр Гануш, його заступник Володимир Христинець, начальник абонентського відділу підприємства Лариса Дернова.
Під час зустрічі мешканці Іванкова скаржилися на якість води. За словами людей, вода руда, її навіть як технічну важко використовувати. У багатьох на другому поверсі не запалюється газові колонки, подейкують, що у системі було навмисне зменшено тиск, щоб труби не рвалися. «Вода, яку водою назвати не можливо. 4 фільтри ледве рятують», — повідомила одна із присутніх. У багатьох дворах багатоквартирних будинків люди поробили собі колонки, щоб була вода для приготування їжі.

Хто винен та що робити?

Із ситуацією, яка склалася, ознайомив присутніх Віталій Горкун: «У селі є водонапірна башта, є мережі, які прокладені багато років тому і через які подається вода до багатоквартирних будинків. Тариф на водопостачання і водовідведення у селі Іванків складає 24 грн 10 коп. Цих коштів не вистачало навіть на компенсацію витрат на електроенергію та зарплату працівникам, а тим більше, на утримання та обслуговування мереж, тому вони й не обслуговувалися багато років. КП «Іванківкомунсервіс» було збитковим». Для порівняння — у Борисполі куб води коштує 40 грн 08 коп., але до цієї суми входять амортизаційні витрати на утримання мереж. Та за словами Олександра Гануша, нинішній тариф уже не відповідає реальним витратам.

Вода Іванкова в цифрах

Основні цифри повідомив Володимир Христинець: «Востаннє тариф в Іванкові приймався у 2018 році. Фахівці підрахували: якби Іванківкомунсервіс відповідно до діючих законодавчих актів розрахував вартість тарифу, він складав би зараз 66 грн 61 коп. за куб води і каналізації. У Борисполі та селах, які обслуговує Бориспільводоканал, діє тариф 40 грн 08 коп., причому вода повинна бути знезаражена і відповідати Державним санітарним нормам і правилам (Держсанпіну).
Відповідно до правових актів, вода, що не відповідає нормам, має бути дешевшою на 20%, тобто коштувати 33 грн 40 коп. Щоб поліпшити якість води, минулого тижня проводилося хлорування і дезінфекція водонапірної башти та мереж», — повідомив керівник.

Іванків:  хто очистить брудну воду  та скільки це коштуватиме?

Перспективи упираються в гроші

Володимир Христинець також розповів про плани Бориспільської міської влади щодо вирішення проблем із забезпеченням мешканців якісною питною водою. Він повідомив, що у цьому році для поліпшення якості води пропонується у деяких селах Бориспільської міської громади зробити павільйони питної води. Будуть встановлені бювети з доочисткою води. Але це — якщо депутати виділять кошти.
Щодо Іванкова, то тут минулого літа разом із фахівцями було обстежено стан водоканалізаційного господарства села. Головне управління ЖКГ заключило договори з проектною організацією, було розроблене техніко-економічне обґрунтування для покращення якості води та надання послуг. Цими документами передбачене резервне водопостачання свердловини. Буріння резервної свердловини, будівництво фільтрувальної та насосної станції будуть першою чергою реконструкції, на яку потрібно близько 25 млн грн. Для водовідведення, для якого Іванків сьогодні використовує свої поля фільтрації, пропонується реконструкція КНС і будівництво очисних споруд. Це коштуватиме близько 20 млн грн.
Щоб мати кошти на таку реконструкцію, Бориспільська міська влада звернулася до Європейського банку реконструкції та розвитку, який виділяє 8 млн євро на проекти на території України. Заявку відправили і сподіваються, що проект пройде конкурс і отримає фінансування.

Як платити, щоб не переплачувати?

Рекомендація з цього приводу від начальника абонентського відділу Лариси Дернової однозначна: встановлювати лічильники. Але на обслуговування прийматимуться тільки ті лічильники, у яких не вийшов термін повірки. Якщо лічильники встановлені до серпня 2018 року, то на абонентський облік їх поставлять тільки після повірки або заміни. Чим старіший лічильник, тим більша імовірність, що він повірку не пройде. Заміна лічильника проводиться за рахунок споживача. Повірити або замінити лічильники потрібно до 1 вересня. З 1 вересня воду вже потрібно сплачувати водоканалу. Лічильники можна встановити чи замінити самостійно, щоб водоканал тільки опломбував, а можна замовити послугу у водоканалі. До вартості послуги входить і вартість лічильника. Для тих, кому важко оплатити послугу відразу, можлива розстрочка платежу до 6 місяців.
Лариса Дернова також звернула увагу, що, крім оплати за використану воду, нараховується ще й абонентська плата у сумі 20 грн 40 коп. на кожного абонента. Ця цифра є сталою величиною, не залежить від кількості мешканців та кількості використаних кубів.
У випадку, якщо лічильник не повірений або його немає, нарахування проводитимуться за нормами споживання. А там враховуються і кількість мешканців, і наявність зручностей, якщо це приватний будинок, і величина земельної ділянки. Тож лічильник — це оптимально.

Чистіть і латайте труби в будинках самостійно

Аналіз якості води проводить Бориспільський міжрайонний відділ лабораторних досліджень (санстанція). Бориспільводоканал оплачує ці послуги, але на висновки не впливає. На сьогодні відомо, що санепідемстанція провела аналіз якості води у Іванкові після проведення хлорування і очистки мереж і визнала, що вона вже відповідає санітарним нормам. На жаль, іванківські споживачі могли цього і не помітити. Олександр Гануш наголосив, що проблеми можуть виникати через внутрішньобудинкові мережі. «Ми відповідаємо за якість води у магістральних мережах. Водоканал внутрішньобудинковими мережами не займається. Це проблема співвласників. Зараз існують технології, які дозволяють промити і внутрішньобудинкові мережі. Так само радив би співвласникам найняти майстра самостійно або звернутися до управляючої компанії, якщо вони з такою укладали договір, перевірити стан труб на предмет протікання. З часом на кожен будинок буде встановлено загальнобудинковий лічильник. Якщо через протікання труб у багатоквартирному будинку витрати на будинок будуть більшими, ніж сума по квартирах, різницю розподілятимуть між мешканцями.
Такі роботи вже проводяться у Борисполі. Тут необхідно встановити 189 лічильників. На сесії місто змогло виділити лише 4,2 млн грн, яких за нинішніми цінами вистачить лише на 90 лічильників.

Кучаків та Лебедин зміна водопостачальника не зацікавила

Про візит до Кучакова та Лебедина «Вістям» розповів Олександр Гануш. Він повідомив, що у Кучакові на зібрання прийшло чоловік 10, у Лебедині — близько 20. Це із 530 споживачів загалом. Тоді як у Іванкові із 190 абонентів зібралося близько півсотні. Зате тепер у абонентському відділі телефон гарячий від дзвінків із Лебедина і Кучакова.
Якість води у цих селах особливих нарікань не викликала. У Лебедині свердловину промили, але не хлорували. За висновками лабораторії, вона відповідає Державним санітарним нормам і правилам. Вартість води зросте і в цих селах: від 25 грн 80 коп. до 40 грн 08 коп.

Довідково: КП «Комунальне господарство «Іванківкомунсервіс» та КП «Комунальне господарство «Кучаків» у своїх громадах опікувалися питаннями благоустрою, водопостачання і водовідведення. Начальник головного управління комунального господарства Бориспільської міської ради Микола Корніяка повідомив «Вістям», що функцію благоустрою ці підприємства вже передали ВУКГ Борисполя. Уже з липня благоустороєм у Іванкові, Кучакові та Лебедині займається КП «ВУКГ».
26 липня 2022 року рішенням Бориспільської міської ради підприємства реорганізовано шляхом приєднання до КП ВКГ «Бориспільводоканал». Таким чином, з 1 вересня за водопостачання Іванкова, Кучакова та Лебедина відповідатиме Бориспільське КП.

Іванків:  хто очистить брудну воду  та скільки це коштуватиме?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

  1. 1 26 серпня 2022 21:55
    • Не подобається
    • 0
    • Подобається
    яка притомна людина взагалі подумає що ці люди знайдуть такі гроші?!
    навіщо місцева влада навмисно руйнує комунальну інфраструктуру?!
    навмисно?!
    що значить "ремонтувати труби самостійно"?! що ще "самостійно робити"?!
    вже країна "самостійно" захищається!
    що за маячня?!
    чи це навмисне запрошення асвабадітєлєй"....
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031