Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Керівник міської лікарні Василь Лисиця про можливості роботи в умовах відключень світла, поповнення «парку» сучасного обладнання та чому досі недоступні обстеження на ангіографі


Керівник міської лікарні Василь Лисиця про можливості роботи в умовах відключень світла, поповнення «парку» сучасного обладнання та чому досі недоступні обстеження на ангіографі

Медичний заклад, який зустрів війну з незавершеним ремонтом операційного блоку, сьогодні стабільно працює та поповнився новим обладнанням. Про його роботу «Вістям» розповів в.о. директора КНП «ББЛІЛ» Василь Лисиця.

Врятували багато життів

«Коли почалась війна, через незакінчений ремонт увесь операційний блок не працював. Залишалася робочою лише одна операційна — для ургентних (невідкладних) станів, — розповідає керівник підприємства. — Але ми скоординувалися з фірмою-підрядником, яка виконувала ремонтні роботи, та зробили максимум можливого, щоб запрацювали операційні та була можливість рятувати життя поранених військових. Додаткова операційна була організована у травмпункті, там робили екстрені оперативні втручання. Ще одну операційну на базі нашої лікарні обладнали на першому поверсі. Наразі її передали акушерам, де вони проводять кесареві розтини. Тепер це специфічна операційна, тут оперують тільки вагітних. Завдяки злагодженим діям було врятовано багато життів. Зараз усі операційні працюють, робота ведеться у звичайному режимі.

Багато робіт підприємство виконало за свої кошти. Через обмеження, встановлені Урядом, основна частина суми не оплачена досі», — розповідає Василь Лисиця.

Керівник міської лікарні Василь Лисиця про можливості роботи в умовах відключень світла, поповнення «парку» сучасного обладнання та чому досі недоступні обстеження на ангіографі

Киснем забезпечені, від блекаутів захищені

Завдяки співпраці міської, районної, обласної влади та департаменту охорони здоров’я лікарня отримала кисневу станцію, яка видає близько 300 літрів кисню на годину. Вона отримує кисень з повітря та за допомогою фільтрів і компресорів переробляє його на чистий кисень. Фактично працює як кисневий концентратор, тільки дуже потужний — він забезпечує близько 100 точок подачі кисню. Тож лікарня в плані кисню нині автономна. Але іноді доводиться докуповувати кисень, оскільки киснева система по лікарні змонтована ще не до кінця. Так, у операційному блоці досі не завершений ремонт кисневої системи. Там обладнано нову систему кондиціювання і очищення повітря, вона на сьогодні вже працює.

Керівник медичного закладу наголосив, що лікарня готова й до відключень електроенергії. Є генератори, створено запас палива. У липні підключили новий генератор, який надав лікарні департамент охорони здоров’я Київської обласної військової адміністрації. Разом із власним генератором вони забезпечують критичні потреби лікарні. Таким чином, усі об’єкти та всі відділення екстреної допомоги можуть працювати у повному обсязі та забезпечувати лікувальний корпус, опалення, роботу кухні, пральні, моргу. На сьогодні від відключень світла не захищена лише поліклініка, тому планується встановлення додаткового генератора. Замовлене обладнання мають встановити до кінця місяця.

Від використання деяких енергоємних приладів при переведенні лікарні на роботу на генераторах доведеться відмовитись — КТ та МРТ проводитись не буде.

Керівник міської лікарні Василь Лисиця про можливості роботи в умовах відключень світла, поповнення «парку» сучасного обладнання та чому досі недоступні обстеження на ангіографі

Новий рентген-апарат та ангіограф

«На місці старого флюорографа 4 місяці тому встановили новий цифровий флюорограф відкритого типу. Його можна використовувати і як звичайний рентген-апарат, — повідомив Василь Лисиця. — Крім того, департамент охорони здоров’я передав Борисполю портативний рентген-апарат FUJIFILM. Пристрій трохи більший за професійний фотоапарат, а в комплекті є ноутбук зі спеціальними програмами. За його допомогою можна робити якісні знімки у будь-якому місці лікарні. Не обов’язково хворого доставляти у рентген-кабінет. Заряду акумулятора вистачає на 40-50 циклів фотографій. Це дозволяло виходити з екстрених ситуацій під час блекаутів».

За словами Василя Лисиці, ангіограф, поставлений БЛІЛ 29 серпня минулого року, був введений в експлуатацію наприкінці листопада. Він пройшов тестові випробування та готовий до прийому пацієнтів, але лікарня не має права проводити такі обстеження. ББЛІЛ має ліцензію на використання приладів іонізуючого випромінювання, для використання ангіографа потрібен спеціальний дозвіл, який поки не вдалося отримати — засідання спеціальної державної комісії, що видає дозволи, через форс-мажорні обставини досі не відбулося. До речі, ангіограф має елемент живлення, тому якийсь час його можна використовувати без наявності електроенергії, його вистачить на близько 10 обстежень.

Поповнився «парк» приладів УЗД та ШВЛ

Керівник розповів, що у минулому році лікарня отримала ще два нових УЗД-апаратів експерт-рівня фірми General Electric з дуже широкими можливостями. Сьогодні вони працюють на повну потужність. Виконуються обстеження судин, органів черевної порожнини, судин верхніх та нижніх кінцівок. У діагностичному відділенні є гарні УЗД-апарати і для акушерів, і для УЗД щитоподібної залози, черевної порожнини, заочеревинного простору, малого тазу. Потреба в УЗД-апаратах в лікарні перекрита.

Завдяки допомозі від Австрії лікарня отримала дві станції ШВЛ експерт-класу для операційних. Ці станції працюють за новітніми технологіями, використовуючи севоран — сучасний газовий дихальний наркоз, який пацієнти дуже добре переносять.

Завідувач лабораторно-діагностичного відділення Анна Воробей розповіла журналісту, що зараз у відділенні можна зробити УЗД діагностику, рентгенологічне обстеження, оцінку зовнішнього дихання (спірометрію), ЕКГ. «Наші УЗД-апарати експерт-класу мають дуже чутливі датчики і велику роздільну здатність, — зазначила лікар. — Нещодавно ми почали робити доплерографію. Акушери-гінекологи використовують 3-D моделювання, що дозволяє побачити плід у тривимірному зображенні. Батьки отримують фото, на яких дитину можна побачити з різних боків і чітко визначити її стать».

Керівник міської лікарні Василь Лисиця про можливості роботи в умовах відключень світла, поповнення «парку» сучасного обладнання та чому досі недоступні обстеження на ангіографі

• Завідувач лабораторно-діагностичного відділення ББЛІЛ Анна Воробей.

Пологове відділення всім забезпечене

Був період, коли після початку ремонту старого пологового відділення тимчасовий прихисток для породіль облаштували на місці травматології. Тоді палат не вистачало і бориспільських мам відправляли народжувати у інші лікарні Київщини. Сьогодні ситуація змінилася. Василь Лисиця розповів, що пологове відділення знаходиться у будівлі, де раніше знаходилося інфекційне. Приміщення після капітального ремонту, тут тепло та затишно. Створені всі зручності для породіль, зокрема, з’явилася послуга партнерських пологів. У палатах знаходиться не більше 2-3 жінок. Торік було закуплено нове обладнання для акушерства і гінекології, у тому числі акушери-гінекологи отримали станцію для недоношених немовлят з кювезом.

Коли побудують новий корпус пологового відділення, тут працюватиме перинатальний центр.

Ковід поки відступив

Коментуючи ситуацію з ковідом, співрозмовник повідомив, що станом на середину січня у лікарні не перебувало жодного пацієнта з ковідом. Двоє останніх були виписані у п’ятницю напередодні Різдва. Останній штам, зафіксований в Україні, менш агресивний і тяжкий, ніж його попередники. Зазвичай люди переносять його в легкій формі, перебуваючи на амбулаторному лікуванні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031