Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Сергій та Марія Шмулі: для того, щоб бути волонтером, будь-який вік прекрасний


Сергій та Марія Шмулі:  для того, щоб бути волонтером, будь-який вік прекрасний

Під час війни кожен допомагає, як може — усім знайдеться робота під силу, яка пришвидшує перемогу. «Маєте бажання — ставайте волонтерами», — вважає 85-річна Марія Шмуля, мешканка Красного Лиману, якій довелося евакуюватися із зони бойових дій  та переїхати у Бориспільську громаду — в село Любарці, де вже проживав її брат.

Від Лиману до Любарців

Про Марію Шмулю «Вісті» довідалися випадково, від її 70-річного брата Сергія.

Сергій Шмуля родом із Красного Лиману — районного центру з населенням трохи більше 20 тис. мешканців у Донецькій області. Тут мешкала вся його велика родина, в якій він був наймолодшим.

Ще у 2004 році чоловік переїхав до Києва, а у 2014-му році, після подій на Майдані Незалежності, безпосереднім учасником яких він був, перебрався з сім’єю — дружиною, двома вже дорослими синами — у Бориспільський район, у село Любарці.

У 2022 році, коли почалася війна, з Лиману виїхали сестра та брат Сергія. У рідному місті залишилася лише найстарша сестра — 85-річна Марія. Коли Сергій дізнався, що сестра, яка вже погано чує та ледве ходить, залишилася самотня у квартирі, почав її розшукувати, щоб забрати до себе.

Електроенергії в Красному Лимані вже не було, тому мобільний зв’язок із сестрою теж було втрачено. Довелося звертатися за допомогою до місцевих волонтерів. Кілька разів вони приходили за адресою жінки, але безрезультатно — ніхто не відчиняв двері. Тому залучили правоохоронців. Щоб сестра зрозуміла, що від неї хочуть, Сергій записав для неї відеозвернення, яке продемонстрував їй поліцейський. Лише після цього Марія зібрала речі та у супроводі охорони виїхала до Дніпра, де вже чекав на неї брат. Дорога, хоч була і небезпечною та пролягала повз території, які постійно обстрілювалися, закінчилася вдало. Із травня минулого року Марія Шмуля теж проживає у Любарцях.

Сергій та Марія Шмулі:  для того, щоб бути волонтером, будь-який вік прекрасний

Сотні окопних свічок для визволителів

Співробітник молодшого сина Сергія вступив до лав ЗСУ та поїхав на фронт. Від нього довідалися, що військові потребують окопних свічок. Так родина знайшла свою «нішу» у волонтерстві — уся родина почала виготовляти окопні свічки. Мешканці Любарець допомагають із матеріалами — картоном та жестяними банками, а сини купують парафін та передають виготовлені родиною свічки військовим. Після проб та помилок знайшли найвдаліший варіант свічок, які дають світло, обігрів та можливість приготувати їжу.

«На сьогодні ми вже зробили 250 окопних свічок. Отримуємо вдячні відгуки від військових, тому дуже приємно, що ми можемо допомогти хоч чимось. Закликаю, робіть те, що можете, там, де ви є, незважаючи на вік та ваші можливості. Так ви долучитеся до перемоги над ворогом», — говорить Марія Шмуля.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031