Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Загальні, кластерні, надкластерні заклади охорони здоров’я: що нового передбачає черговий етап медичної реформи


Загальні, кластерні, надкластерні заклади охорони здоров’я: що нового передбачає черговий етап медичної реформи

28 лютого 2023 р. Кабінетом Міністрів України була видана постанова №174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я». Згідно з цією постановою до 1 травня 2023 року обласні державні або військові адміністрації повинні розробити та подати для погодження МОЗ пропозиції та проекти планів розвитку госпітальних округів. «Вісті» з’ясовували, що зміниться для Бориспільського району і які напрацювання у цьому питанні керівництва Бориспільської громади.  

Оптимізувати роботу і ресурси

Питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я прокоментували заступник Бориспільського міського голови Євгеній Грона та начальник відділу охорони здоров’я Бориспільської міської ради Людмила Пасенко.

Євгеній Грона, насамперед, пояснив, чому виникла необхідність зробити градацію на загальні, кластерні і надкластерні заклади. «На сьогодні багато лікарень, які знаходяться на одній території, виконують однакову функцію, — зазначив керівник. — Медичні пакети попідписували, фахівців для надання відповідних послуг на роботу взяли, платять їм заробітну плату, а фактично немає стільки звернень від пацієнтів, щоб покрити витрати на утримання медичного закладу і його персоналу. Виникла необхідність оптимізувати видатки. Тому було прийнято рішення, що будуватиметься спроможна мережа і надаватимуться тільки ті послуги, на які є достатній попит».

Євгеній Грона також повідомив, що у відповідь на запит Департаменту охорони здоров’я Київської області, від виконавчого комітету Бориспільської міської ради було направлено лист, у якому, зокрема, йдеться: «З метою забезпечення територіальної доступності та якісної медичної і реабілітаційної допомоги населенню Бориспільської громади просимо визначити у складі спроможної мережі Київської області кластерним закладом охорони здоров’я Бориспільську багатопрофільну лікарню інтенсивного лікування, а надавачем медичних послуг, які надає первинна медична допомога, Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги».

ББЛІЛ критеріям відповідає. Майже

У свою чергу Людмила Пасенко проінформувала, що ББЛІЛ уже включена як кластер у пропозицію Київської обласної військової адміністрації про формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я в Київській області, яку вони будуть подавати до Міністерства охорони здоров’я, і перелічила обов’язкові критерії, яким вона вже відповідає.

• ББЛІЛ є фінансово спроможною — на заробітну плату лікарів повинно спрямовуватися не більше 85% коштів, з тих, що надходять до лікарні. Ця вимога у нас витримується.
• Повинна бути потужна матеріально-технічна база.
• Обов’язково має бути програма підтримки і розвитку закладу охорони здоров’я. Така програма у Борисполі діє уже багато років.
• Надважливою є територіальна доступність.
• Заклад повинен бути розташований у адміністративному центрі району.
• Лікарня надає якісні медичні послуги. Сьогодні послуги надаються по 18 пакетах програми державних гарантій медичного обслуговування населення на 2023 рік.

Є два напрямки медичного обслуговування, над впровадженням яких ще потрібно працювати — це трансфузіологія (переливання крові) та надання послуги з реабілітації, які є обов’язковими для медичного закладу кластерного рівня.

Проблеми реабілітації

Начальник відділу охорони здоров’я пояснила, що над питанням стосовно трансфузіології сьогодні робота ведеться. Лікарня забезпечує рівний та своєчасний доступ пацієнтів до якісних та безпечних компонентів донорської крові в необхідній кількості. І сьогодні працює над створенням лікарняного банку крові.

А проблеми з медичною реабілітацією повністю вирішити сьогодні неможливо. У ББЛІЛ частково реабілітація здійснюється по таких медичних пакетах, як «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда», «Медична допомога при гострому мозковому інсульті». У цих пакетах, крім оперативного втручання, лікувального процесу, є і реабілітаційний процес. І умови для такої реабілітації створено. Зокрема, у відділенні неврології встановлені спеціальні поручні, хворим проводять заходи ранньої реабілітації. Інакше НСЗУ не підписала б договори по цих пакетах. Але класичної реабілітації для дітей, для дорослих у рамках задач, які сьогодні держава ставить перед місцевою владою, перед закладами охорони здоров’я, у нас немає. Ці завдання продиктовані військовими діями, які відбуваються в Україні, до цих нових викликів ми ще не зовсім готові. І пакет на таку реабілітацію наша лікарня поки що підписати не може. Йдеться про медичну реабілітацію, під час якої людей навчають заново ходити, здійснюють догляд — проводять певні процедури, готують до протезування.

Коли площі замало

«Навіть якщо ми б мали кошти на придбання реабілітаційного обладнання (а воно дуже дороговартісне), насамперед, потрібне приміщення, для якого необхідно забезпечити інклюзивну доступність, — наголосила Людмила Пасенко. — Відповідно до вимог пакету з реабілітації потрібно мати два реабілітаційних зали і щонайменше 20 ліжкомісць. Потрібно набрати окремий штат — має бути 21 фахівець зі спеціальною підготовкою. У нашій країні сьогодні дуже великий дефіцит на лікарів реабілітологів, фізіотерапевтів. Для заключення договору на пакет «Реабілітація» необхідно реально створити всі необхідні для цього умови, щоб не довелося після перевірки повертати кошти державі. На жаль, ми не встигли збудувати новий пологовий корпус, і сьогодні він потіснив інфекційне відділення. Крім того, для нас було дуже важливо відкрити нове відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії для того, щоб заключити договір по пакету по наданню медичної допомоги по гострому інфаркту міокарда, встановлення ангіографа, тож саме цьому була приділена особлива увага. Прийде час, і проблема площ для відкриття реабілітаційного відділення буде вирішуватися. План розвитку лікарні дається на три роки. У мирний час зміняться вимоги до фінансування. І ми знову зможемо будувати, реконструювати і капітально ремонтувати».

Реабілітація на рівні області

Євгеній Грона зазначив, що Київська обласна військова адміністрація, департамент охорони здоров’я прекрасно усвідомлюють, що сьогодні практично всі лікарні не готові надавати класичні реабілітаційні послуги, проте цей напрямок потрібно розвивати, бо він продиктований часом. Тому КОВА вийшла з пропозицією створення у межах Київської області обласного реабілітаційного центру на базі Київської обласної клінічної лікарні №2. Її площі дозволяють перепрофілювати медичний заклад на реабілітаційний центр.

Але поки вимога щодо реабілітаційного відділення ставиться до всіх кластерних лікарень.

Найважливіше, що є відтермінування на три роки, і Бориспіль матиме час, щоб виконати усі вимоги до кластерних медичних закладів.

Територіальний розподіл

Бориспільська лікарня була визначена кластерною, це передбачає 20 напрямків лікування. Лікарні у Переяславі і Яготині стануть загальними закладами охорони здоров’я і матимуть по 6 напрямків надання медичної допомоги. Надкластерна лікарня забезпечуватиме 28 напрямків медичних послуг. Вона одна на Лівобережну Київщину і буде у Броварах. Всього на Київський госпітальний округ визначено 8 надкластерних закладів.

Один напрямок медичної допомоги може мати по декілька пакетів медичних послуг. Якщо власник медичного закладу (місцева влада) захоче розвивати більше напрямків, ніж передбачає рівень лікарні, це законом не заборонено. Але усі додаткові напрямки будуть утримуватися за кошти власника медичного закладу.

Офіційно: Відповідно до постанови №174, у складі спроможної мережі визначаються:
• надкластерні заклади охорони здоров’я;
• кластерні заклади охорони здоров’я;
• загальні заклади охорони здоров’я;
• надавачі медичних послуг, які надають первинну медичну допомогу;
• центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф із пунктами постійного базування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Перелік мінімальних (базових) напрямів медичного обслуговування. Загальні заклади охорони здоров’я (у Бориспільському районі це лікарні в Яготині та Переяславі)

1. Анестезіологія (інтенсивна терапія в невідкладних станах).
2. Неврологія.
3. Інфекційні хвороби.
4. Ортопедія і травматологія.
5. Терапія.
6. Хірургія.

Кластерні заклади охорони здоров’я (у Бориспільському районі — ББЛІЛ)
1. Акушерство і гінекологія (II рівень перинатальної допомоги).
2. Алергологія.
3. Анестезіологія (інтенсивна терапія в невідкладних станах).
4. Дерматовенерологія.
5. Ендокринологія (крім хірургічних втручань).
6. Інфекційні хвороби.
7. Кардіологія, зокрема інтервенційна кардіологія.
8. Неврологія.
9. Нейрохірургія.
10. Отоларингологія.
11. Педіатрія.
12. Реабілітація.
13. Терапія.
14. Ортопедія і травматологія.
15. Урологія.
16. Хірургія, зокрема судинна.
17. Офтальмологія.
18. Паліативна медична допомога.
19. Психіатрія.
20. Трансфузіологія.

Надкластерні заклади охорони здоров’я (у Київському госпітальному окрузі це буде лікарня у Борварах)
1. Акушерство і гінекологія (III рівень перинатальної допомоги).
2. Анестезіологія (інтенсивна терапія в невідкладних станах).
3. Гастроентерологія.
4. Гематологія.
5. Неонатологія.
6. Ендокринологія.
7. Інтенсивна терапія.
8. Інфекційні хвороби.
9. Кардіологія.
10. Кардіохірургія.
11. Комбустіологія (опіковий центр).
12. Неврологія.
13. Нейрохірургія.
14. Нефрологія.
15. Отоларингологія.
16. Офтальмологія.
17. Ортопедія і травматологія.
18. Паліативна медична допомога.
19. Пульмонологія.
20. Реабілітація.
21. Ревматологія.
22. Судинна хірургія.
23. Терапія.
24. Торакальна хірургія.
25. Урологія.
26. Хірургія, зокрема дитяча.
27. Щелепно-лицьова хірургія.
28. Трансфузіологія.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031