Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

У Київській області зачиняють профліцеї


У Київській області зачиняють профліцеї

Навчальні заклади на Київщині зачиняють з ініціативи Державної служби з надзвичайних ситуацій через відсутність пожежних сигналізацій та вогнегасників. Власник цих професійних ліцеїв, Міністерство освіти, відмовилося їх фінансувати і підтримувати в суді. На сьогодні під загрозою закриття знаходяться коледжі Білої Церкви, Березані, Рокитного, де навчається та працює більше тисячі студентів та викладачів.

Про це повідомляє "Моя Київщина" з посиланням на "Киеввласть".

Директор департаменту освіти і науки Київської ОДА Віра Рогова розповіла, що сьогодні в освітній галузі столичного регіону складна ситуація - через перевірки ДСНС.

"ДСНС здійснює перевірку всіх установ України, зокрема - на Київщині. Десятки років установи не перевірялися на предмет відповідності нормативам пожежної безпеки. Але після пожежі в одеському таборі "Вікторія" це почали робити масово. Доходить до судових процесів. Особливо гостро стоять питання по профтехзакладам в Рокитному, Білій Церкві та Березані. Зараз вони мають судові рішення про закриття, якщо не приведуть стан будівель у відповідність з нормативами пожежної безпеки ", - повідомила Віра Рогова.

За її словами, ліцеї ліквідували 25 з 28 приписів ДСНС. При цьому, роботи і матеріали фінансувалися за рахунок позабюджетних джерел. Тому обласна влада розглядає можливість фінансування цих робіт за рахунок бюджету столичного регіону.

"Це рішення може бути прийнято на наступному засіданні Київської облради. Коли воно відбудеться - поки невідомо. Парадокс також в тому, що майно цих ліцеїв належить Міносвіти, як і повноваження по призначенню керівників, а фінансування ведеться через область ", - додала Віра Рогова.

За словами директора Рокитнянського професійного ліцею Володимира Пустовіта, 22 березня відбудеться засідання Апеляційного суду у справі закриття закладу. Практично всі приписи ДСНС тут вже виконали.

Але на прихильність суддів без бюджетного рішення облради Володимир Пустовіт не надіється. Якщо найближчим часом облрада не вирішить виділити гроші, установа, де навчається 230 студентів і працює 80 педагогів та технічних працівників, може закритися.

"У нас в серпні провели планову перевірку. У сфері безпеки виявлено сім порушень. Ті з них, які не були особливо значні, ми швидко ліквідували - закупили вогнегасники, захисні елементи, розробили план-схему за рахунок спецфонду. Вже практично привели в норму більш складні приписи: відсутність автоматичної пожежної сигналізації, обробку дерев'яних елементів покриттям для пожежної безпеки, відсутність захисту від блискавки. Але грошей на повну ліквідацію в наших спецфондах однозначно не вистачає, адже мова йде про загальну суму 1,43 млн гривень. Нам обіцяють допомогу з обласного бюджету. Профільне міністерство, яке Київський обласний адміністративний суд визначив як третю особу, зовсім проігнорувало процес і не з'явилося на суди", - повідомив Володимир Пустовіт.

У Білоцерківському коледжі сервісу та дизайну, де навчається близько 480 студентів та працює 120 співробітників, також розраховують на бюджетне фінансування.

"У нас теж є судове рішення про закриття наших корпусів - через відсутність сигналізації. Своїх грошей на це у нас немає. Зараз ми розробили проект за позабюджетні кошти - понад 600 тис. гривень. Без бюджетного фінансування ми не зможемо привести будівлю у відповідність нормам. У той же час, такої програми в державі немає. Чи отримаємо ми гроші з області - невідомо ", - розповіла директор Білоцерківського професійного ліцею Алла Степура.

Голова бюджетної комісії Київської облради Ольга Бабій вважає, що фінансування пожежної безпеки в бюджетних установах області - проблема загальнодержавна.

"Фактично, така ситуація з матеріально-технічним забезпеченням є у всіх ПТУ. З одного боку, з ними судиться ДСНС - через недотримання норм технічної безпеки. З іншого боку - держава в особі Міносвіти відмовилася виділяти гроші на ці цілі. На це кошти не виділялися десятки років. А на те, щоб забезпечити пожежну безпеку в усіх ПТУ області, потрібно близько 30 млн гривень. Найближчим часом ми проведемо засідання бюджетної комісії, на якому ми можемо зробити терміновий розподіл без проведення сесії облради ", - сказала Ольга Бабій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031