Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

«Уся проблема не в громадах, а в окремих місцевих «князьках»


«Уся проблема не в громадах,  а в окремих місцевих «князьках»
Голова Бориспільської РДА Олександр Туренко погодився на інтерв’ю для «Вістей», щоб озвучити позицію району стосовно ОТГ. Говорили про добровільність рішень, місцевих «князьків» та рахували бюджетні кошти.
— Олекандре Валентиновичу, яким бачить район об’єднання територіальних громад на Бориспільщині?
— Законом передбачено добровільне об’єднання територіальних громад. Ключове слово — добровільне! Я працюю згідно Закону про місцеві адміністрації і мені заборонено втручатися в діяльність місцевого самоврядування.
— Тобто ви не маєте права надавати сільським головам рекомендації щодо ОТГ?
— Я не рекомендую і не буду цього робити.
— Тоді як відбуватиметься об’єднання?
— Ще до мого призначення на цю посаду була пропозиція в районі про створення однієї ОТГ, якій було відмовлено, бо це не відповідає перспективному плану. Запитання: ким було сформовано перспективний план і як можна планувати добровільність?
— Якщо не буде добровільного об’єднання, то прийде примусове.
— Можливо, якщо буде відповідне розпорядження. Але у Конституції України чітко прописаний адміністративний устрій — країна поділяється на автономну республіку Крим, області, райони, міста, селища та села; такої форми устрою, як ОТГ, там немає, тож закон потрібно змінювати. Адміністративно-територіальна реформа потрібна була давно, але, можливо, потрібно було поглиблено вивчити економічні можливості регіону, його географічну складову, бо не можна міряти одним шаблоном, скажімо, Київську і Закарпатську області, так само і Бориспільський, Тетіївський чи Поліський райони. Бо різні можливості, кількість населення тощо. Щодо Бориспільщини, то є пропозиція Гірської сільради об’єднати Вишеньківську, Великоолександрівську та Щасливську ради в ОТГ, що не буде правильним.
— Чому?
— Бо майже 70 % податків району сконцентруємо в цій ОТГ. Запитання: чи стане більше грошей в окремому населеному пункті — тобто у центрі громади в селі Гора з окремими його присілками (Щасливе, Вишеньки, Велика Олександрівка...). У даному випадку збільшиться реверсне вилучення до державного бюджету.
— Тоді за рахунок чого житимуть інші громади?
— За рахунок державної дотації. Але є відмінність: на 2019 рік заплановане реверсне вилучення із районного бюджету 116 млн грн. А якщо ОТГ утворити із центром у Горі, то реверсне вилучення буде за 200 млн грн. Чим більша дохідна частина в окремому населеному пункті, тим більший реверс у держбюджет, і його ніхто не відміняє. Ще запитання: як бути із дорогами, коли об’єднується громада. Є дороги між населеними пунктами, дороги місцевого значення, але обласного підпорядкування. Це мають бути комунальні дороги і утримуватися із місцевого бюджету. Але чи вистачить бюджету на місцях? Сьогодні обласна адміністрація опікується ними, а як буде завтра, невідомо. Зрозуміло, коли сказали б, що об’єднується громада: місцевий податок — ПДФО (100%, не 60 чи 40%), залишається для розвитку громади із передачею їй доріг, освіти, медицини. Ще запитання: як бути із вторинною ланкою медицини? Комунальне підприємство вторинної ланки має виставляти рахунки, але за якою методикою? Це все ніде не прописано.
— А якщо зіллються дві адміністрації — районна і міська, і навколо потужної адміністративної одиниці об’єднаються усі сільські ради Бориспільщини?
— Це ідеальний варіант! Скажу більше. Такою була моя позиція, коли я працював в Обухівському районі головою РДА, і такою вона є у Бориспільському районі.
— Чи говорили ви на цю тему із міським головою Анатолієм Федорчуком?
— Та говорили, він ніби погоджується.
— У чому тоді затримка із великим об’єднанням?
— Ще раз кажу, проблема у добровільності, у виборі кожного. Є закон, ми зобов’язані його виконувати.
— Тобто сільські ради цього не хочуть?
— Не хочуть. Бо є побоювання, що великі населені пункти поглинуть менші. Чому? У нас є багато міст обласного підпорядкування, у складі яких 1-4 села, так звані присілки. Наприклад, Обухів має такі присілки — є село Таценки, яке у складі міста 50 років, де великі садові товариства, але там доріг немає, інфраструктури немає, садочку теж. У такій ситуації бояться опинитися інші населені пункти. Умовно: утворилася Мирненська ОТГ із шістьма селами. Є одне комунальне підприємство, як обслуговує цю громаду, то яке село воно, скажімо, розчищатиме від снігу першим?
— Ваша особиста думка: чи впорається Бориспіль, якщо стане центром великої ОТГ, враховуючи його сьогоднішні технічні можливості?
— Усе залежить від того, наскільки буде «підставлене плече» держави. Повторюся, форма об’єднання у межах усього району має право на існування. Минулого року нашому району було 95 років, за цей час формувалися усі підрозділи, інфраструктура, аеропорт «Бориспіль» (тоді ще в хуторі Гора) був побудований всією країною, є інші промислові вузли в кількох населених пунктах — вони розподілені по території району нерівномірно, де є дороги, залізничні гілки. Я пишу у Верховну Раду, постійно порушую одне питання: усе міг би вирішити один Закон про адміністрування податку із доходів фізичних осіб. Якби ми, як усі цивілізовані країни, адміністрували податок за місцем проживання, а не місцем роботи — тоді немає проблем. Скажімо, у Борисполі проживає 58 тис. осіб і тут би сплачувавсяними місцевий податок на обслуговування громади. Усе!
— У Борисполі є побоювання, що район організується в ОТГ без Борисполя і утвориться кільце, «бублик», що обмежить межі міста, його промисловий розвиток. Таке можливо?
— У міста є адміністративні межі. Я задам вам питання: скільки земель було роздано у цих межах за останні 5 років?
— Я не робила такої статистики.
— А ви зробіть!
— Вважаєте, земля була роздана і це неправильно?
— Правильно чи неправильно, я про те, що можливі будь-які форми об’єднання ОТГ, це добровільна воля громад. Якщо завтра одна громада виступить із ініціативою об’єднати навколо 70-80 % і назустріч будуть дії інших, чи схвалить це область, потім Кабінет Міністрів. Бо наша добровільність — напівпримусова.
— Чи суперечитимете ви діям голови Гірської сільради щодо його ініціативи об’єднання?
— Ні, але його дії вважаю неправильними. Поясню. Одна із норм добровільного об’єднання громад рекомендаційна — це готовність інфраструктури для створення центру ОТГ. Ви бачили адмінцентр Гори? Де там розмістити відділ освіти, архів, служби, ЦНАП? Ніде! У Законі про ОТГ пишеться про врахування історичних факторів. У Ревному був такий куток, де є лікарня, адмінбудівлі, будинок культури. Тому була пропозиція зробити там центр ОТГ. Уся проблема добровільності об’єднання не в баченні громади, а в баченні її керівників. У нас є невеличкі «князівства», де сидять люди, які бояться, що вони не оберуться у цій новій ОТГ. А, як правило, коли утворюються надпотужні громади, то приходять керувати інші люди.
— Але ж Гірське «князівство» утворив район, перереєструвавши там аеропорт…
— Стоп, стоп, стоп … Президент України поставив мене сюди слідкувати за дотриманням закону, де записано, що податок із доходів фізичних осіб сплачується за фактичним місцезнаходження підприємства, а аеропорт знаходиться у межах Гірської сільської ради. Була виконана вимога закону, і не більше! За ще одне потужне підприємство тривають судові тяжби, щоб його зареєструвати в районі. Щодо ОТГ — то тут добровільна воля громад.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031