Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Шкільна охорона без корупції


Прогрес. Із 1 жовтня 2019 кошти на утримання працівників охорони в школах Борисполя виплачуються з міського бюджету. У Борисполі є лише два заклади освіти, в яких за рішеннями батьківських комітетів батьки школярів добровільно виділяють гроші, щоб додатково наймати охоронні фірми — це НВК «Гімназія «Перспектива» та НВК «Ліцей «Дизайн-освіта» ім. П. Чубинського».

Однак батьки окремих шкіл досі здають кошти за охорону шкільним батьківським комітетам. «Вісті» дізнавалися, куди витрачається зібране, про обов’язки бюджетних і приватних охоронців та витрати на їхнє утримання.

Можливості бюджету — 179 грн на місяць

За останні роки Бориспіль вперше отримав достатню суму державної субвенції на заробітню плату педагогічниї працівників, тож місто вперше недофінансовує ці потреби. Із міського бюджету в жовтні виділено кошти на утримання посад сторожів в усіх навчальних закладах міста – це понад 179 тис. грн на місяць. 

«На спільних нарадах разом із представниками батьківських комітетів ми обговорювали питання потреби в охоронцях. Щороку з міського бюджету виділялися кошти на утримання техперсоналу навчальних закладів, а нині з’явилися можливості профінансувати утримання охоронців. Тепер за кожною школою закріплено відповідну кількість бюджетних охоронців», — прокоментувала заступник міського голови Людмила Пасенко.

37 сторожів

Начальник управління освіти і науки Бориспільської міської ради Тетяна Павленко розповіла, що у міських закладах освіти відтепер працює 37 сторожів.

«Посада сторожа вводиться з метою забезпечення охорони приміщень та споруд школи впродовж часу, коли немає пульту позавідомчої охорони. Одна людина отримує зарплату 3 тис. 900 грн, бюджету це обходиться в 4845 грн із податками. У кожному закладі по чотири бюджетних сторожі. Приватні охоронці до управління освіти не мають відношення», — пояснила Павленко.

За її словами, чотирьох сторожів для навчального закладу цілком достатньо.

«У Академічному ліцеї ніколи не здавали на охорону»

Бориспільський Академічний ліцей має величезну територію і понад два виходи. Директор ліцею Оксана Пономарьова розповіла «Вістям», що навчальний заклад забезпечено чотирма бюджетними охоронцями, які працюють позмінно — доба/три.

«У нас чотири виходи з закладу та двоє воріт, проте бюджетних охоронців нам достатньо. Батьки ніколи не здавали грошей на охорону, у нас немає благодійного фонду», — запевнила директор ліцею.

«Батьки платять 18 грн на місяць»

У НВК «Гімназія «Перспектива» інша ситуація. Директор закладу Неоніла Клименко розповіла «Вістям», що із 1 жовтня 2019 року до двох одиниць штатного розкладу закладу за рахунок місцевого бюджету введено дві додаткові посади сторожа (за фактом потрібно шість).

«На загальношкільних батьківських зборах 24 жовтня представники батьківських комітетів запропонували лишити ще 2-х охоронців приватної фірми ТОВ «Служба охорони «Філін», бо правопорушники неодноразово намагалися виламати двері, побити вікна, псували шкільне майно на подвір’ї, влаштовували нічні гуляння на футбольному полі. Крім того, батьки дітей, які навчаються в другу зміну, просять охорону супроводжувати дітей до місточка на вулицю Яцютівка. Із охоронною фірмою була домовленість щодо облаштування додаткового приміщення для охоронців, оскільки територія НВК велика та має три виходи», — розповідає Клименко. За її словами, у закладі одночасно працює два охоронці, які забезпечують порядок на території вдень і вночі.

Наразі батьки учнів гімназії сплачують за охорону по 18 гривень на місяць. За словами Клименко, ця сума отримана з розрахунків, які надані приватною фірмою, також врахована кількість дітей незахищених категорій, які не сплачують за охорону. Неоніла Клименко запевнила, що сума плати за охорону для батьків не змінюватиметься до 30 жовтня 2020 року (поки діє договір).

Умови диктує фірма

Відповідно до складеного кошторису на охоронні послуги на 2020 рік від ТОВ «Служба охорони «Філін»», розміщеного в коридорі гімназії, вартість охоронних послуг — 33 тис. 708 грн на місяць. Із них 22 тис. 308 грн витрачаються на зарплату охоронців, решта — доплати за роботу в нічний час, єдиний соцвнесок, фонд для нарахування відпускних та податок на прибуток. За даними адміністрації гімназії, за кожен місяць батьки учнів сплачують різні суми — у підсумку налічується від 29 тис. до 33 тис. грн.

Безпека дітей — не пріоритет

У договорі з охоронною фірмою чорним по білому в посадових обов’язках приватних охоронців написано, що в їхню компетенцію входить забезпечення охорони товарно-матеріальних цінностей «Власника» (школи), прийнятих під охорону; вчасне прибуття на чергування; інструктаж щодо поводження під час виникнення пожежі чи при виявленні небезпечних пошкоджень електромереж або водопроводу; дотримання чистоти та порядку на посту; згадується і про ввічливість. Про забезпечення охорони дітей та їхнього майна (особисті речі, одяг, велосипеди) чи пропускного режиму до закладу мова не йде.

Бюджетні охоронці мають такі ж функціональні обов’язки, тож про безпеку дітей поки не йдеться.

«Стоїмо ми на посту»

Сан Санич із котом-оберегом у НВК «Гімназія «Перспектива» несуть службу.

Сан Санич — так звуть 72-річного охоронця НВК «Гімназія «Перспектива». Його колеги —
з ТОВ «Служба охорони «Філін». Чоловік розповідає, що працює у шкільній охороні третій рік,
бо мізерної пенсії на життя йому не вистачає. Каже, що виходить на денні зміни, іноді спілкується зі школярами та слідкує за їхньою поведінкою на перервах. Роботу свою любить, а на службі підгодовує кота, якого Сан Санич вважає пухнастим оберегом і помічником.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031