Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Ведучим заключного вечора бориспільського джазового фестивалю «Музичний Компот» буде відомий джазмен Олексій Коган


Ведучим заключного  вечора  бориспільського джазового фестивалю «Музичний Компот» буде відомий джазмен Олексій Коган

20 травня ведучим заключного джазового вечора фестивалю «Музичний Компот» буде відомий джазмен, журналіст та радіоведучий Олексій Коган. Ми з ним поговорили про музикантів, які приїдуть до Борисполя цього дня, про нову залізну скульптуру у парку та про джазове життя взагалі.
Ведучим заключного  вечора  бориспільського джазового фестивалю «Музичний Компот» буде відомий джазмен Олексій Коган

Прямий контакт
Я не знаю, про що буду говорити на вечорі цього разу, тому що джаз передбачає прямий контакт. Взагалі, готувати якісь виступи і спічі на джазовому фестивалі, на мою думку, річ невдячна — все буде по ходу, як складеться. Подивимося на очі людей, побачимо, чого вони хочуть. У мене є що розповісти про музикантів, які будуть на сцені.
Попри те, що я роблю це багато років, я глибоко переконаний, що інституція ведення концертів зараз помирає. Музикантів можна просто коротко представити, дехто любить робити це сам. Але якщо запрошують — то гріх відмовлятися. Мій кумир Володимир Фейертаг, енциклопедист, який знає про джаз все, сказав мені: «Просвітництво — суто слов’янська річ, що подобається в Україні та колишніх республіках СРСР». Насправді не треба нічого розповідати, бо тисячу разів був правий Френк Заппа, коли сказав, що «говорити про музику — все одно, що танцювати про архітектуру». Але іноді й це потрібно, буває, людям необхідно допомогти звернути увагу на щось цікаве.

Залізний Коган
У фейсбук я бачив фото залізної скульптури на алеї, яка дуже схожа на людину, говорити про яку мені не дає природна скромність. Тут можна згадати слова Михайла Жванецького: «Господи, какое это счастье — быть понятым еще при жизни!» Джаз — для людей, в яких є самоіронія. Якщо немає вміння посміятися із себе — вас обдурили, ви не джазмен. Я дивлюся на це з посмішкою.

Джазу добре там, де він є
Колись Юбі Блейк сказав, що джазу добре там, де він є. Якби ви приїхали в Голландію і подивилися зали, в яких колись грав Чет Бейкер: стоять два столики і стійка, де можуть сісти ще четверо, а люди стояли слухали його на вулиці. Можливо, у великому залі комфортніше, але джазмени люблять, коли очі в очі. На «Альфа джаз фесті» у Львові на площі Ринок збирається від 4 до 7 тисяч людей, але все залежить від погоди — у нас ледача публіка. Вона не буде, як у Європі, стояти на концерті під рясним дощем з парасолькою і в плащі, а поруч з тобою таких самих 15 тисяч дурнів. У нас такої культури споживання музики ще немає.
Ніщо не може замінити кайфу концерту — ніякий ютуб. Є неповторний шарм живого виступу, коли чуєш вдалу ноту, помічаєш десь помилку, відчуваєш атмосферу. Цього року на фестивалі будуть моменти, які людям запам’ятаються, і це найголовніше.

Ігор Агріч
Ігор Агріч — один з моїх найкращих студентів, дуже талановита людина. Він такий хлопець «у собі», але з великим серцем. Яку б музику він не грав, Ігор залишається поглибленим ліриком і філософом. Дуже добре знає різну сучасну музику, наприклад класичний джаз, знається на бразильській музиці, знається на музиці в стилі соул і музиці в стилі фанк, працює в різних проектах, дуже активний.

Квартет Руслана Єгорова
Щодо Руслана Єгорова, то спробуйте потрапити перед новим роком на концерти, які грає його квартет у супроводі «Київських солістів» та дитячого хору «Щедрик», і ви все зрозумієте. Руслан Єгоров — Музикант з великої літери, який може бути акомпаніатором, створити оранжування, навіть виступити як диригент хору чи камерного оркестру. Поряд з ним музиканти, які не потребують реклами: Микола Кистеньов — один з найкращих басистів у цій країні, грає на будь-яких бас-гітарах — (ладових, безладових, 4-, 5- і 6-струнних) володіє контрабасом, за фахом баяніст і чудово грає на акордеоні — це така маленька клавіатурка з баянними кнопочками, що нагадує мелодіку. Дмитро «Бобін» Олександров — уже легенда українського джазу, один з найшанованіших тенор-саксофоністів, має досвід співпраці з американськими та європейськими музикантами, завжди цікавий і непередбачуваний, яким і має бути справжній джазмен. Павло Галицький — один з кращих барабанщиків, може грати і в бігбенді, і в маленькому складі, і в комбо. Якщо Галицького запрошують у якийсь колектив, це запорука гарного смаку і хорошої музики. Я дуже люблю виступати з цими музикантами. Востаннє разом це було у Вінниці, у філармонії був аншлаг, фантастичний концерт квартеу у супроводі Вінницького камерного оркестру «Арката» під управлінням Георгія Куркова.

Ініціатор фесту Борис Шапіро
У мого друга Бориса бували різні ситуації, але він не опускав рук. Я бачив, як він стикається з проблемами і вміє тримати удар. У нього велике серце і він просто любить музику. Це не «кукушка хвалит петуха, за то что хвалит он кукушку», просто для людини природньо шукати собі однодумців, а він щиро хоче, щоб музика жила в його місті, Борис — патріот Борисполя. Хай вогонь у його серці не згасає, хай будуть сили і хай будуть поруч з ним люди, які зрозуміють, для чого це все потрібно. Я дуже хочу, щоб «Музичний Компот» був — у будь-якому вигляді і на будь-якому майданчику, але щоб був. Вітання всім у Борисполі, побачимось 20-го!

Ніщо не може замінити кайфу концерту — ніякий ютуб. Є неповторний шарм живого виступу, коли чуєш вдалу ноту, помічаєш десь помилку, відчуваєш атмосферу.

Сергій КРУЧИНІН, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031