Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Швидка реакція: хто відповість на виклик 103


Швидка реакція: хто відповість на виклик 103
з вересня 2018 року в Борисполі ліквідовано службу невідкладної меддопомоги. Нині ця функція перекладена на екстрену. Чи під силу екстреній впоратися з подвійним навантаженням, — з'ясовували «Вісті».
Уже кілька місяців з'ясовують стосунки міська первинка і служба екстреної допомоги. Обидві сторони протистояння як доказ своєї правоти наводять одні і ті ж нормативні акти, лише трактують їх по-різному. А поки тривають суперечки, страждають пацієнти, які вже не розуміють, до кого, коли і з якими проблемами звертатися, щоб вчасно отримати швидку і якісну меддопомогу.
«Що робити, коли різко підвищилися тиск або температура тіла. Чому екстрена іноді запізнюється на термінові виклики. Та чи насправді зменшилася кількість викликів із підозрою на інфаркти та інсульти, бо запрацювала система первинної допомоги?» — питання, що цікавлять бориспільців.

Головний лікар Бориспільської станції екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олександр Резембовський погоджується, що існують гострі невирішені проблеми у медичній галузі Борисполя.
«У нас досі відсутні контакти з міською первинкою, немає співпраці із її керівником. Бачив повідомлення про те, що відкрилися чергові кабінети. По-перше, я не розумію сенсу існування тих кабінетів. Уявіть, у пацієнта висока температура чи тиск, або вдома мама з двома маленькими дітьми, один з яких потребує термінової допомоги. Як людина з високим тиском може їхати в амбулаторію? Як мама везтиме хворого малюка, залишивши іншого вдома без нагляду? Пацієнт не розуміє, куди телефонувати. До лікаря, який в даний момент веде прийом і має лишити пацієнтів, щоб розбиратися в проблемах по телефону, а потім припинить прийом і поїде на виклик? — ставить риторичні запитання Резембовський. — Виклики із невідкладної допомоги є додатковим навантаженням для нашої служби, бо в законі прописано: немає невідкладної, ця функція перекладається на екстрену, в разі наявності вільних бригад».

Але на думку співрозмовника, зараз екстрена допомога не може повноцінно виконувати функції, які передбачені законом, бо є ризик не встигнути надати допомогу тоді, коли все вирішують хвилини.
«Служба 103 доступна, на відміну від інших служб. Виклик 103 трактується на користь пацієнта, а оскільки бригад невідкладної допомоги немає, то направляють на екстрену. Статистикою про невідкладну допомогу я не володію. Але те, що диспетчерська не має можливості переадресації викликів на первинку, це є фактом», — ділиться наболілим Резембовський.

Викликів не зменшилося
Олександр Резембовський не погоджується, що навантаження на екстрену допомогу зменшилося. Навпаки, каже, в порівнянні з 2017 роком, воно збільшилося на 10% за рахунок невідкладних викликів.
«Якщо в 2017 році було 10,5 тис. викликів, то в 2018 — 12 тис. 251. У середньому в нас до 40 викликів на день. У святкові дні — до 60. 70 % всіх викликів — з Борисполя. Співвідношення непрофільних (коли ми виконуємо функції невідкладної допомоги) і профільних викликів не змінюється, відповідно це 30 і 70%. Є дні, коли ми працюємо тільки на невідкладну допомогу», — зазначив він.

Також головний лікар станції екстреної допомоги відкидає звинувачення, які лунали з вуст секретаря міської ради, що екстрена відмовилася їхати на виклик до хворої дитини.
«Усі звернення записуються і зберігаються 3 роки. Якщо виникає конфліктна ситуація, можна все перевірити. Жодних скарг ми не отримували», — розповів він.


«Днями в районі аеропорту сталося дві ДТП, постраждали 8 осіб, двоє з них були в важкому стані. Виїхали три бригади. У таких випадках ми не встигаємо на інші виклики. Хто відповість за це? Можливо, ті посадовці, хто всіма силами впирається проти створення в Борисполі служби невідкладної допомоги, яка б працювала в тандемі з екстреною?» — ставить риторичне запитання вже Анатолій Скибун, заступник головного лікаря Бориспільської станції екстреної меддопомоги та медицини катастроф. І розводить руками — відповіді немає, лише припущення.

Погані умови праці
На Бориспільській станції екстреної допомоги працює 5 бригад. Одна — знаходиться на постійній дислокації в Мирному, бо там траса республіканського значення, решта — в Борисполі. На момент репортажу «Вістей» всі бригади були на викликах, згодом повернулася одна. Лікарі нарікають, що нормально відпочити після зміни у їхніх умовах складно.
Згідно ДБН (державно-будівних норм), базового документу щодо забезпечення приміщення для персоналу станції екстреної допомоги, на одного працівника має бути не менше 8 кв.м площі. Наявне приміщення не відповідає жодним нормам. Тут немає ні кімнати для зберігання медапаратури (медики змушені залишати її на дивані в коридорі) та обробки документації, ні гардероба (спецодяг персонал складає в мішки), ні нормальних кімнат для відпочинку, ні кухні. Приміщення станції дуже тісне, давно потребує ремонту.
«Ось у таких гнітючих умовах працюють люди, від професіоналізму яких залежить здоров'я і життя мешканців міста і району. І наші нарікання ніхто не чує», — сумно визнають медики.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031