Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Ціна тепла: готуємося до найгіршого


Ціна тепла: готуємося до найгіршого

Напередодні опалювального сезону Бориспільтепломережа готова подавати тепло. Та чи зможуть споживачі його оплатити?
На плановій нараді у Бориспільського міського голови 27 вересня особлива увага приділялася темі підготовки до зими. Директор КПТМ «Бориспільтепломережа» Маріанна Желєзко охарактеризувала всі аспекти, від яких залежить вартість та якість теплопостачання. Ось що повідомила керівник підприємства.

Індивідуальні теплові пункти (ІТП)

За період від попередньої планової наради, коли питання з обслуговуванням ІТП були озвучені, встигли з’ясувати, що на сьогодні по місту встановлено сім індивідуальних теплових пунктів. Було зроблено запит на КП «ЖРЕУ» і УМКП-1 щодо проектної документації по цих ІТП. Відповіді поки не отримали. У фахівців Бориспільтепломережі достатньо досвіду для того, щоб включити ІТП у роботу. Підприємство готове взяти їх на обслуговування після отримання офіційного звернення від відповідальної особи кожного з житлових будинків, які зараз мають ці ІТП, та заключення договорів на даний вид діяльності. Але поки незрозуміло, хто саме буде готувати такі звернення та заключати договір на обслуговування — управляючі компанії чи відповідальні особи у цих будинках.
Відомо, що оплата послуг із обслуговування ІТП не закладена ні в тарифі за послуги управляючих компаній, ні у вартості послуг теплопостачання КПТМ «Бориспільтепломережа».

Котельні на старті, мережі на фініші

Котельні на 100% готові подавати тепло. Минулого тижня було закінчено роботи по заміні запірної арматури та зворотних клапанів на мережних насосах на котельнях на вул. Нижній Вал і Київський шлях, 39.
Тривають роботи по заміні аварійних ділянок теплотрас. До початку опалювального сезону залишилось виконати заміну теплових мереж до військкомату силами працівників Бориспільтепломережі, заміну теплових мереж до дитсадка «Казка», яку виконує ПрАТ «Агробудмеханізація». Крім цього, виконуються роботи з реконструкції мережі від котельні на вул. Нова, ІІ, підрядною організацією ТОВ «ІК-Монтаж». Перекопувати вулицю Шевченка не доведеться, футляр під проїжджою частиною дозволив прокласти труби без розривання.
Відразу по закінченню розпочнуться роботи з будівництва перемички між котельнями на вул. Нижній Вал і на вул. Шептицького. Поки невідомо, чи пощастить і тут не перекопувати дорогу. Місце для розривання критичне — там, де вул. Шевченка виходить на Європейську. Ці роботи повинні бути закінчені до початку опалювального сезону.

Вартість газу та борги

21 вересня КПТМ «Бориспільтепломережа» було надано газопостачальною компанією «Нафтогаз Трейдинг» на підпис додаткову угоду по збільшенню вартості газу. Такий вид угоди надійшов до всіх підприємств теплокомуненерго. Щоб подати тепло для бюджетних установ та інших споживачів, газ купуватимуть за комерційними цінами. Сьогодні комерційна ціна складає 24 тис. 933 грн за 1000 куб. метрів.
Для вироблення теплової енергії для населення Борисполя визначена змішана ціна на газ — 10 тис. 367 грн за тис. куб. метрів. За ціною, яка анонсована для населення (7583,89 гривень за 1000 куб. метрів), КПТМ «Бориспільтепломережа» може закупити лімітований об’єм газу — 11 млн 838 тис. куб. метрів. Його не вистачить на весь опалювальний сезон. 2 млн 200 тис. куб. метрів, яких не вистачає, доведеться докуповувати за комерційними цінами. Виходячи із цих даних і розраховувалася змішана ціна газу.
Борги населення за отриману теплову енергію складають 28 млн грн. На сьогодні відсоток проплати трохи вищий, ніж торік. По заборгованості Бориспільтепломережі за газ оплату зараз призупинено, оскільки держава дозволила зробити реструктуризацію боргів і за газ, і за його розподіл. Така відстрочка дасть можливість купити газ, щоб опалювальний сезон стартував вчасно.

Про тариф

Скільки коштуватиме тепло для наших осель, буде визначено рішенням виконавчого комітету. На сьогодні розрахунки показують таку перспективу: 2 671,25 грн за 1 гігакалорію для населення та 4851,95 грн за 1 гігакалорію для бюджетних установ та інших підприємств.
Коментуючи ситуацію, Маріанна Желєзко зазначила: «Ці цифри просто лякають — адже тариф на опалення зріс практично у два рази. Людям дуже важко буде оплачувати такі суми. Сподіваємося, що до вирішення проблеми долучиться держава. Додатковий фінансовий тягар, імовірно, ляже й на плечі міської громади. Звертаємо увагу мешканців міста на вчасне оформлення субсидій. КПТМ «Бориспільтепломережа» докладе максимум зусиль, щоб допомогти незахищеним верствам населення вчасно оформити необхідні для цього документи».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031