Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Розвиток громади на паузі?


Розвиток громади на паузі?

Минулого року міська влада анонсувала чимало проектів, направлених на розвиток громади. Через вторгнення Росії їх довелось поставити на паузу. Чи очікує на Бориспільщину хоч якийсь розвиток, «Вістям» розповів заступник міського голови Сергій Лещенко.

Розвиток громади на паузі?

— На жаль, у зв’язку із війною низку проектів доводиться відкладати до кращих часів. Станом на сьогодні, постановою Кабінету Міністрів №590 заборонені капітальні видатки з бюджету. Саме завдяки цим видаткам ми мали змогу будувати та реконструювати об’єкти соціальної інфраструктури: садочки, школи, спортивні заклади тощо. Але, поки діє військовий стан, капітальні видатки заборонені.

— Тобто всі плани на паузі?
— Не всі. По-перше, минулого тижня Кабінет міністрів дозволив громадам за місцеві кошти проводити реконструкцію або капітальний ремонт житлових приміщень для розміщення внутрішньо переміщених осіб. Ми зараз цим щільно займаємось. Адже наша громада, починаючи з 2014 року, прийняла майже 14 тисяч внутрішньо переміщених осіб. В нас є два комунальні гуртожитки, один у Сеньківці, другий у Глибокому. Ми зараз розпочали розробку проектно-кошторисної документації на їх капітальний ремонт із метою розміщення там переселенців. Протягом цього року ми плануємо відремонтувати ці гуртожитки та надати людям тимчасове житло принаймні до кінця війни.
По-друге, 30 травня Європейський інвестиційний банк повідомив, що з 15 червня планує відновити співпрацю з органами місцевого самоврядування щодо фінансування реконструкції або будівництва об’єктів освітньої галузі. Ми плануємо продовжити з ними переговори щодо реконструкції з добудовою НВК ім. Костянтина Могилка (ЗОШ №5). Адже станом на 22 лютого ми вже отримали погодження документів щодо цього об’єкту і, якби не війна, ми б уже були на етапі підписання договору про фінансування. Тому ми сподіваємось після 15 червня отримати підтвердження продовження співпраці.
Також у рамках співпраці з Європейським банком ми плануємо подати заявку на фінансування реконструкції ще двох об’єктів. Один із них — дитячий садок біля залізничного вокзалу, де тривалий час базувався підрозділ «Беркут». Після реконструкції садок зможе прийняти до 120 дітей. Другий проект стосується реконструкції діючого ДНЗ «Колосок», де планується добудувати приміщення ще для чотирьох груп. Ці два проекти попередньо схвалені банком як такі, що відповідають вимогам, тому сподіваємось отримати фінансування на їх реалізацію.
Якщо це вдасться, влітку ми зможемо розпочати процедуру укладення договорів на реконструкцію зазначених об’єктів.

— Актуальне сьогодні питання. Чи передбачені на цих об’єктах бомбосховища?
— Ці проекти були розроблені ще минулого року за старими нормативами, які діяли на той момент. Наскільки мені відомо, нові нормативи вже напрацьовані, але ще не затверджені. Очікуємо, що протягом червня їх офіційно затвердять.
Наразі в проектах реконструкції дитячих садочків підвальні приміщення взагалі не передбачені. Щодо НВК ім. Костянтина Могилка, то там передбачене підвальне приміщення, яке, відповідно до діючих нормативів, може використовуватись для потреб цивільного захисту.

Розвиток громади на паузі?

— Один із найбільш обговорюваних минулого року проектів — реконструкція міського парку. Чи чекати цьогоріч на початок робіт?
— Нещодавно до нас звернулись із обласної адміністрації. Європейський фонд запропонував співпрацю щодо реконструкції парків за умови наявності готових проектів. Тобто є можливість отримати кошти на їх реалізацію з Європи. У нас є готовий проект реконструкції міського парку, також на перспективу ми запропонували реконструювати парки в селах Рогозів та Сеньківка, Книшовий меморіально-парковий комплекс, а також найбільший парк нашої громади — Сулимівський, що знаходиться на території Кучаківського старостинського округу. Його площа складає 20 га. Ми вже надали всю необхідну документацію по всіх цих об’єктах та дуже сподіваємось на допомогу в реалізації хоча б одного. Це міжнародні кошти, і заборона на капітальні видатки їх не стосується.

— На якому етапі зараз знаходиться проект з розширення лікарні з добудовою пологового відділення?
— На жаль, він зупинений у зв’язку з забороною на капітальні видатки. Але за посередництва депутата Верховної Ради Олександра Федієнка ми ведемо перемовини з урядом, щоб кошти місцевих бюджетів дозволили використовувати на медичні заклади, робота яких важлива в часи війни.
Єдині роботи, які зараз проводяться в лікарні, це капітальний ремонт операційного блоку. Тут замовником виступає сам лікувальний заклад і проведення робіт необхідне для розміщення там ангіографа. Також ми маємо сподівання, що КМУ зрештою розблокує видатки на фінансування об’єктів охорони здоров’я і ми зможемо завершити капітальний ремонт хірургічного відділення, там залишилось небагато робіт.

— Чи будуть ремонтуватися дороги?
— Із середини травня дозволили проводити поточний ремонт доріг. Тому силами комунальних підприємств ці роботи вже розпочинаються. Зараз іде оформлення документації та дефектних актів.
Проблема в тому, що підходити до цих робіт доводиться дуже обережно і раціонально, адже бюджет нашої громади не виконується навіть наполовину. Багато підприємств зупинилось через війну, багато працюють не на повну потужність. Аеропорт зупинився. Тому ситуація з бюджетом у нас невесела. Але ми бачимо, що люди потроху повертаються, підприємства починають відновлювати свою роботу, тому дуже сподіваємось на кінець року вийти хоча б на минулорічні показники.
Держава припинила передачу всіх субвенцій, навіть на освіту. Усі ці кошти переведені на потреби ЗСУ. Те ж стосується усіх проектів співпраці з Офісом Президента. Наприклад, нам обіцяли виділити кошти на реконструкцію ДЮСШ, але зараз ці кошти спрямовані на потреби оборони. Адже від армії залежить, чи буде в нас тут спокій і надалі.

Розвиток громади на паузі?

— Чи чекати містянам на будівництво соціального житла?
— Міською владою розроблено порядок залучення забудовників для будівництва соціального житла на території нашої громади. Ідея полягає в тому, що на земельні ділянки, які є у міста і які сформовані під житлову забудову і підходять для розміщення багатоквартирних будинків, ми робимо конкурс. Потім збираємо пропозиції від забудовників та визначаємо кращу щодо будівництва і передачі у власність міської ради житла та інших нежитлових приміщень.
Минулого тижня завершились перші два конкурси, які ми провели на будівництво соціального житла. Це ділянки 0,56 га на вул. Старокиївській (Ватутіна) та 1,4 га на вул. Тургенєва. 30 травня на засіданні виконавчого комітету затвердили результати конкурсу. Перемогу отримало ПрАТ «Агробудмеханізація».
Якщо все буде добре і будівництво розпочнеться цього року, то за три роки ми зможемо забезпечити квартирами наших працівників соціальної сфери, лікарів, вчителів тощо.

— Реалізація яких проектів, розпочатих до війни, наразі зупинилась?
— Через неможливість капітальних інвестицій зараз ми фактично зупинили роботи по реконструкції трьох амбулаторій. Це медичні заклади у селах Сеньківка, Рогозів та Кучаків. Також повністю зупинились роботи по добудові ДНЗ «Казка». Заклад майже готовий, але завершувати його доведеться вже після війни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031