Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Воєнні будні Бориспільського району


Воєнні будні Бориспільського району

Як живе Бориспільський район, чи готовий він до нових викликів воєнного часу — про ці та інші питання «Вістям» розповів начальник Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко.

Із початком війни до функцій голови Бориспільської РДА Руслана Дяченка додалася нова складова — оборона та охорона Бориспільського району.
«Я до останнього не хотів вірити в повномасштабну війну, — розповідає Руслан Дяченко. — Але коли це все ж сталося, ми відчули, що українці вміють консолідуватися, щоб працювати на перемогу. Вже 24 лютого до Борисполя прибув батальйон територіальної оборони і ми почали окопуватися, будувати рубежі та укріплювати позиції. На відміну від громад Ірпеня чи Бучі, у нас було більше часу на підготовку. Після укріплення свого району допомагали сусідам — як робочою силою, так і технікою та матеріалами».

Усе під контролем

Щосереди Руслан Дяченко проводить виїзні прийоми в громадах, намагаючись не залишити без розгляду навіть найменшого питання. Головні проблеми, які турбують мешканців — безпека району, підготовка до опалювального сезону, матеріальна допомога для малозабезпечених та незахищених верств населення.

Щотижневі наради відбуваються й зі старостами та головами ОТГ. На порядку дня — питання безпеки та оборони, енергетики, захисту території, а також буденні проблеми, з якими стикаються мешканці.

Кошти в бюджетах громад Бориспільського району є. За словами Руслана Дяченка, наповнення бюджету відбувається здебільшого за рахунок податку на доходи фізичних осіб. Саме тому важливою є підтримка кожного виробництва, що дає робочі місця. З початком війни деякі підприємства припинили роботу, але лише незначна частина. Деяких навіть довелося просити відновити роботу, як, наприклад, підприємство з виготовлення вікон.

Під контролем і медична галузь. Всі три лікарні району — Бориспільська, Переяславська та Яготинська — працюють. Вони забезпечені як персоналом, так і генераторами на випадок відключення електроенергії, паливом та медикаментами.

Актуальним є й питання внутрішньо переміщених осіб. Таких у районі понад 40 тисяч. «До початку вторгнення на обліку в управліннях соціального захисту населення у Бориспільському районі перебувало 7680 внутрішньо переміщених осіб з Луганської та Донецької областей, зараз таких 41836. У перші дні масового вторгнення прихисток у районі знайшли мешканці Києва та області, Чернігова, потім до них приєдналися переселенці з Харкова. До своїх домівок на сьогодні повернулися 2119 осіб», — розповідає Руслан Дяченко.

Захист критичної інфраструктури

На період війни уряд обмежив використання коштів територіальними громадами. Усе фінансування здебільшого йде на оборону та захист критичної інфраструктури — об’єктів, що забезпечують життєдіяльність громади. Це лікарні, об’єкти енергетичної галузі, електропостачання, газопостачання, водопровідні та каналізаційні мережі, котельні тощо, а також підприємства, на яких знаходяться вибухонебезпечні або небезпечні речовини. Таких у районі 25. Всі вони отримують фінансування.

За словами Руслана Дяченка, спільно з головами громад ведеться робота щодо забезпечення охорони об'єктів критичної інфраструктури. Для цього залучають підрозділи ТрО та особовий склад добровольчих формувань територіальних громад району.

На об'єктах енергопостачання збудовані фортифікаційні споруди у відповідності до технічних та будівельних норм, рекомендованих ДТЕК «Київські регіональні електромережі».

Ведеться робота щодо забезпечення фортифікаційного захисту об'єктів газового господарства та гідротехнічних споруд району.

Теплопостачання поки стабільне

За словами Руслана Дяченка, на сьогодні теплопостачання розпочали у всіх громадах району. Теплопостачальні підприємства працюють безперебійно. Погодні умови дозволяють регулювати подачу тепла у відповідності до температурного режиму, а тарифи для населення залишаються на рівні минулого року. На державному рівні прийнято ряд рішень щодо порядку відшкодування різниці в тарифах для теплопостачальних підприємств.

Підприємства, що працюють на альтернативних видах палива, опалюють 70% об'єктів інфраструктури громад району. Переважно це сільська місцевість. Котельні забезпечені біопаливом (дрова, пелети) на достатньому рівні.

Таким чином, незважаючи на виклики сьогодення, початок опалювального сезону 2022/2023 року у Бориспільському районі проходить у відповідності до встановлених термінів. Звісно, існують і ризики для його стабільного проходження — знеструмлення систем електропостачання, а, відповідно, і водопостачання, водовідведення та призупинення роботи котелень. Тому продовжується робота із забезпечення об'єктів соціальної та критичної інфраструктури засобами додаткового енергоживлення.

Укриття та пункти обігріву є

На жаль, 30 років поспіль в Україні формально ставилися до облаштування укриттів та їх стану, тому ситуація з ними складна. Укриттів не тільки не вистачає, вони не обладнані усім необхідним. «У Бориспільському районі офіційно знаходяться 104 захисні споруди, з них 8 бомбосховищ та 96 протирадіаційних укриттів. Не готові з них до використання 33. Наприклад, будівля, в якій знаходиться укриття, стала приватною або самого укриття в ній вже давно немає, а з переліку його вилучити неможливо. Тому робимо додаткові укриття, — розповідає Руслан Дяченко. — Є виробники укриттів із бетону, вони протестовані, але ще потребують подальшої сертифікації. Як тільки цей процес буде завершено, ми зможемо виділити кошти на їх придбання.

З метою підготовки до надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути в енергетичній сфері, у районі організовано пункти обігріву. Всього їх 95: 15 у Бориспільській ОТГ, 8 у Вороньківській ОТГ, 5 у Гірській, 4 у Дівичківській, 10 у Золочівській, 8 у Переяславській, 3 у Пристоличній, 6 у Студениківській, 11 у Ташанській, 6 у Циблівській та 19 у Яготинській ОТГ. Наразі продовжується облаштування пунктів обігріву резервними джерелами живлення та забезпечення продуктами харчування й питною водою.

Пункти обігріву вже забезпечені ковдрами, водою, аптечками, ліхтариками, продуктами харчування першої необхідності з довготривалим терміном зберігання. Загалом на території Бориспільського району визначено для використання при потребі 87 стаціонарних пунктів обігріву. В них також наявні вогнегасники, пісок, облаштовані туалетні кімнати».

Формування матеріального резерву

У 11 територіальних громадах району затверджена номенклатура та обсяги місцевого матеріального резерву. Пріоритетом у формуванні резерву є придбання резервних засобів електроживлення (генератори, буржуйки, теплові пушки тощо), паливно-мастильні матеріали (бензин та дизельне паливо), палатки/намети, інші засоби господарського призначення та будівельні матеріали.

На сьогодні придбано більше 100 генераторів та 3 автомобілі для забезпечення роботи підприємств водопровідної галузі та ліквідації аварій на мережах. Сільськими та міськими громадами ведеться активна заготівля дров та вугілля для роботи твердопаливних котлів. Заклади освіти та охорони здоров'я Бориспільського району повністю забезпечені засобами резервного енергозабезпечення (генераторами). До того ж, здійснюється щотижневий моніторинг поповнення матеріальних резервів сільських та міських рад району.

Воєнні будні Бориспільського району

Болюче питання електроенергії

Питання аварійних відключень електроенергії через пошкоджені в результаті обстрілів об'єкти електропостачання для Бориспільської районної військової адміністрації, голів громад на даний час є одним із найболючіших, оскільки це несе великі незручності і на побутовому рівні, і загрожує роботі критичної інфраструктури району.

3 метою економії енергоресурсів Бориспільською районною військовою адміністрацією вжиті необхідні заходи контролю та координації роботи органів місцевого самоврядування щодо активізації проведення заходів з економії електроенергії. Проводиться відповідна робота із підприємцями, керівниками підприємств, установ та організацій усіх форм власності щодо економного споживання електроенергії. На території населених пунктів обмежено або повністю відключено вуличне освітлення — це вимушений крок.

«Нами ведеться щоденний моніторинг відключень електроенергії та можливих ризиків для інфраструктури району через знеструмлення. Бориспільською районною військовою адміністрацією, спільно із головами ОТГ та підрозділами ДТЕК Київські регіональні електромережі визначаються напрямки роботи із вирішення проблемних ситуацій, — розповідає Руслан Дяченко. — Звісно, реакція на відключення електрики у мешканців різна. Проте в цілому люди вже з розумінням почали ставитися до такого вимушеного кроку. Адже це відбувається через пошкодження ворогом критичної інфраструктури. Ситуація на межі. Для того, щоб втримати її, маємо економити електроенергію. До того ж, кожне відключення дає змогу безперебійно функціонувати, наприклад, лікарні, де в цей час проходить операція або приймаються пологи.

На жаль, під час війни можливе масове відключення електроенергії на невизначений період. І до цього теж готується військова адміністрація. Повторюсь, передбачені пункти обігріву, вони створені в кожному ОТГ. Крім них, будуть так звані пункти незламності — це місце, куди в разі відсутності електроенергії людина може прийти та обігрітися, підзарядити телефон, зв’язатися з родичами, отримати медичну допомогу.

Через сільських старост збирається інформація про лежачих хворих людей, яких не кинуть напризволяще у випадку критичної ситуації.

Загалом ми готуємося до багатьох сценаріїв розвитку подій. На жаль, на сьогодні ситуація така, що спрогнозувати щось неможливо».

Допомога військовим

На території Бориспільщини діє 137 батальйон територіальної оборони. Керівником територіальної оборони району, відповідно до законодавства, є начальник військової адміністрації, тобто Руслан Дяченко.

«Крім цього, на території району функціонує певна кількість військових організмів, створених ще до війни.

Допомога військовим відбувається і через військову адміністрацію, і через волонтерів, меценатів, які напряму комунікують з усіма військовими формуваннями. Допомагаємо і забезпечуємо всім необхідним. Активно співпрацюємо з волонтерами та меценатами. В основному волонтери вже працюють з якимись конкретними військовими частинами, батальйонами тероборони і саме їх намагаються забезпечити. Потреби військових ми намагаємося закрити самостійно, напряму співпрацюємо з підприємцями-меценатами. І коли ми звертаємося до них за такою допомогою, вони нам не відмовляють. Наприклад, це стосується придбання оборонних речей.

До речі, військовою адміністрацією була розроблена та затверджена медаль «За сприяння обороні Бориспільського району», якою нагороджуються військовослужбовці за наближення перемоги, за військову звитягу та волонтери і меценати.

Після війни ми плануємо випустити Книгу пошани, у якій обов’язково відзначимо всіх.

В українців є найсильніша зброя — це наша віра в ЗСУ, в перемогу, в Україну. Вона не дає погасити вогонь, який горить у серці кожного з нас. Ми маємо жагу до перемоги, тому пройдемо всі випробування, які перед нами ще будуть. Віра і впевненість українців у перемозі, наша згуртованість та єдність дає нам всім сили вистояти та перемогти», — підсумовує Руслан Дяченко.

Воєнні будні Бориспільського району

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031