Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

137 батальйон територіальної оборони Бориспільщини на сторожі спокою громади


137 батальйон  територіальної оборони Бориспільщини  на сторожі спокою громади

Бориспільський район охороняє 137 батальйон територіальної оборони. Створення цього формування розпочалося ще до війни, але суттєво розширив він свою діяльність після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Як живе батальйон з лютого 2022 року та чим займається зараз, журналісту «Вістей» розповіло командування батальйону та його бійці.

У строю з перших днів війни

Заступник начальника штабу з мобілізаційної роботи Вадим Прокопець прибув на місце дислокації 24 лютого. За його спогадами, у цей день до лав батальйону долучилося близько 100 людей, а наступного дня набір особового складу продовжився. «Перші три дні черга бажаючих записатися до батальйону була більше 1000 осіб. Ми кілька діб майже не спали, приймали людей, — згадує він. — Бувало, приходили цілими родинами — батько, син, брат, сват... Протягом трьох днів батальйон було повністю укомплектовано, а резерву вистачило б іще на півтора батальйони. Коли ворог стояв неподалік Борисполя, бійці батальйону допомагали тримати оборону воїнам з 72-ї бригади. Після того, як ворог полишив Київщину, частина батальйону рушила на схід».

Командир батальйону Олександр Аленьков додає, що у бойових діях на сході України брали участь дві роти 137-го батальйону ТРО. Одна з них повернулася на Бориспільщину влітку, друга — два місяці тому. «На жаль, є втрати, чимало бійців поранено. Але в той же час, є і надбання, адже люди отримали бойовий досвід, який зараз передають іншим. Рівень готовності наших підрозділів до виконання будь-яких завдань значно підвищився», — зазначив він.

Побували у пеклі

Перша зведена рота батальйону з травня по серпень безпосередньо брала участь у обороні міста Соледар Донецької області. За словами командира роти Вадима Туся, три місяці бійці стояли в обороні на «нулі». Поранення отримало більше половини особового складу роти, п’ятеро бійців загинуло. «Тоді у ворога була суттєва перевага в артилерії. Вже через 1,5 години після зайняття позицій ми потрапили під перший мінометний обстріл, і ці обстріли фактично не припинялися: ворожі міномети, артилерія та авіація працювали по українських позиціях щодня. Незважаючи на це, хлопці показали себе достойно, адже багато з них мають бойовий досвід ще з 2014 року. Бойові бригади навіть не очікували, що ми будемо настільки підготовлені та оснащені. Наші позиції постійно намагалися штурмувати — спочатку найманці ЧВК «Вагнер», а з липня 2 та 6 бригади ЛНР при підтримці спецзагону «Ахмат». Це досвідчені, натреновані бійці з гарним оснащенням. Тому навіть тим, хто мав бойовий досвід, було важко з ними воювати. Проте своє завдання ми виконали, позиції не здали», — розповідає він.

Ворожа артилерія додала роботи медикам підрозділу. За спогадами бойового медика Вадима Ліпського, був випадок, коли над позиціями розірвався 152-міліметровий фугас. «Одразу вісім поранених, двоє з них важких. Одного, який опинився в епіцентрі вибуху, ми ледь не втратили, у нього була перебита нога в двох місцях, побиті грудна клітина та черевна порожнина. Здавалося, що шансів вже немає, але бійця вдалося швидко евакуювати. Він не лише вижив, але й уже повернувся до нас», — розповідає медик.

Молодший сержант Олексій Громихін та технік роти Андрій Говорун кажуть, що найважче було адаптуватися до постійних обстрілів та бачити поранених побратимів. Але людина звикає до всього. Головне — зберігати холодний розум. «Знаєте, ніякі підготовчі заняття не дадуть уявлення про те, що може чекати «на нулі». Це треба пережити особисто. Але важлива психологічна підготовка, бо якщо ти впадаєш у паніку та губишся, то забуваєш все, чому вчився. І це стає подарунком для ворога», — говорить Громихін.

137 батальйон  територіальної оборони Бориспільщини  на сторожі спокою громади

Звільняли території та захищали небо

Друга зведена рота 137-го батальйону ТРО брала участь і в деокупації Харківської області. Безпосередньо в контактний бій не вступали, більше були задіяні в стабілізаційних заходах.

Командир стрілецької роти Євген Войтов розповідає, що в Ізюмі люди зустрічали бійців з пересторогою. Вони пробули в окупації півроку і не знали, чого тепер очікувати.

«Там не було зв’язку, люди не мали уявлення, що зараз відбувається в Україні. Зате всі вулиці в плакатах та транспарантах. У цьому плані у росіян робота поставлена добре. Але вже за кілька днів люди зрозуміли, що до чого і стали ставитися до нас дружньо», — згадує чоловік.

Перелік завдань, які стоять перед батальйоном територіальної оборони, постійно розширюється. Новим викликом для бійців став захист неба. Для цього на базі батальйону було створено підрозділ ППО.

Командир роти вогневої підтримки Олександр Діхтяренко зазначає, що сьогодні батальйон має зенітно-ракетне та зенітно-артилерійське відділення.
«Визначені об’єкти, які ми повинні прикривати, та є певні рубежі, які ми повинні контролювати. Працюємо в тісному контакті з ДФТГ (добровольчими формуваннями), які виконують роль спостережних пунктів. Якщо вони бачать десь безпілотний літальний апарат, то відразу повідомляють нам. Ми проводимо перевірку і, якщо політ не запланований та не має дозволу, підрозділи приступають до його ліквідації, адже загроза йде не лише від ракет, а й від розвідувальних дронів, — зазначає він. — Ми маємо і стаціонарні, і мобільні точки ППО. Вогневі мобільні групи — це підрозділи на позашляховиках, які можуть швидко зайняти оборону на будь-якій ділянці для протидії ударним дронам типу Шахед. Самостійно дрони поки не збивали, лише відслідковували їх шлях та передали інформацію для подальшого збиття дронів нашими сусідами».

137 батальйон  територіальної оборони Бориспільщини  на сторожі спокою громади

Стоїмо до перемоги

Сьогодні 137 батальйон ТРО — це злагоджений бойовий підрозділ, бійці якого готові до виконання будь яких завдань. Вони ні на день не полишають тренування.

«Постійно проводимо навчання: тактика, стратегія, медична, інженерна, саперна підготовка, аеророзвідка. У нас є вузькі спеціалісти з кожного питання і вони постійно передають свої знання іншим. Адже чим більше боєць знає, тим краще», — зазначає молодший лейтенант Віталій Шепель.

Не менш важливою є і морально-психологічна підготовка. Заступник командира батальйону з морально-психологічного забезпечення Валерій Мартишко розповідає, що в батальйоні працює психолог, капелан, які надають бійцям дуже важливу моральну допомогу. Важливим напрямком роботи є і виховання патріотизму та формування вмотивованості хлопців. Адже щоб ефективно воювати, боєць має бути стресостійким та вмотивованим.

Зараз бійці повністю готові до виконання бойових завдань у будь-якому куточку нашої держави.

«Більша частина матеріальних засобів йде на схід, де йдуть бойові дії. Але ми також отримуємо озброєння. Все необхідне для виконання завдань у нас є. Вмотивованість особового складу — на високому рівні. Є бійці з бойовим досвідом. Ми готові до будь-яких сценаріїв подій, стоїмо до перемоги», — підсумовує командир батальйону Олександр Аленьков.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031