Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Юрій Чабанюк: пройшов два Майдани і АТО, загинув, захищаючи Україну


Юрій Чабанюк: пройшов два Майдани і АТО, загинув, захищаючи Україну

22 березня – річниця загибелі нашого земляка Юрія Чабанюка, вірного сина рідного міста, який завжди жив з Україною в серці. Він був одним із перших після повномасштабного вторгнення російських загарбників, який приєднався до Небесного воїнства.

Чабанюк Юрій Анатолійович

6.05.1979 — 22.03.2022

Віхи біографії

Юрій народився в родині медиків. Батьки — Анатолій Устимович та Олександра Антонівна Чабанюки.

До першого класу пішов у школу №2, а потім разом із класом перейшов до новозбудованої школи №4 — нині ліцей «Перспектива». Отримав дві вищі освіти: педагогічну, яку здобув у Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова (спеціальність — історія) та юридичну — закінчив МАУП.

З 2001 по 2004 роки викладав історію у школах Бориспільщини. Згодом працював на інформаційному електронному сайті «Міський портал» у місті Дніпро — менеджером, потім редактором.  

У 2004 р. був активним учасником Помаранчевої революції, У 2013-2014 рр. – Революції гідності. Учасник бойових дій на Донбасі 2015-2016 рр. (в/ч А2970).

Шлях становлення воїна

Батьки розповіли журналісту «Вістей», що ріс Юрій хворобливим хлопчиком — після школи в армію юнака не взяли. Але потім він почав загартовуватися, займатися спортом. Історик за фахом, Юрій добре знав історію Борисполя, історію рідного краю та історію України. Напад агресора на Україну у 2014 році визначив подальший шлях молодого чоловіка — стати на захист рідної землі. У 2015 році він повторно прошов медичну комісію за направленням від військкомату, і Юрія визнали придатним до військової служби. Він пішов у АТО із шостою хвилею мобілізації. Після повернення додому у 2016 році уникав розповідати про свою службу, повернувся до мирного життя.

«Розминувся» з повісткою

Уже наступного дня після початку повномасштабного вторгнення, 25 лютого Юрій пішов до військкомату, а 26 лютого вже був на збірному пункті, звідки його відправили за призначенням. Повістку принесли, коли Юрій був уже на місці служби у місті Костянтинівка Донецької області. Маючи дві вищі освіти, чоловік за посадами не ганявся, мав військове звання «солдат ЗСУ».

22 березня артилерійський обстріл та влучання ракети стало фатальним для чоловіка. Бійці саме відпочивали перед чергуванням, о 4-й ранку мали заступати на пост…

Залишилися невтішними батьки, старший брат Ярослав із родиною — дві маленькі племінниці дуже любили свого дядька.

Увіковічнити ім’я в назві вулиці

Юрій народився і виріс у Борисполі. Його поважали сусіди, любили однокласники. Саме однокласники першими підняли питання назвати вулицю, де він жив (вул. Пушкіна, після перейменування Йовівка – ред.) , іменем Юрія Чабанюка. Під відповідним зверненням до міської ради підписалися мешканці вулиці та мікрорайону. Окреме звернення надіслала і партія Народний Рух України, бориспільський осередок якої довгі роки очолював батько героя — Анатолій Чабанюк. За його словами, міський голова Володимир Борисенко запевнив, що на одну з найближчих сесій міської ради готується рішення про ще одне перейменування вулиць. У місті з’явиться вулиця Чорних запорожців, а також будуть увіковічені імена інших загиблих воїнів, що народилися і жили у Борисполі.

P.S. 7 травня 2022 року Указом Президента України № 320/2022 за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Юрія Чабанюка нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Юрій Чабанюк: пройшов два Майдани і АТО, загинув, захищаючи Україну

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031