Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспіль обговорюватиме макет пам'ятника князю Борису


Макет пам’ятника Святому Борису — одному з перших канонізованих князів Київської Русі — був представлений у залі Бориспільського міськвиконкому під час сесійного засідання 30 червня.

На сесії один із можливих варіантів пам’ятника князю Борису презентували міський голова Анатолій Федорчук і автор макету скульптор Олексій Пергаменщик.
Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук наголосив: негоже, що у Борисполі досі немає пам’ятника князю Борису. «Ми обговорювали ідею встановлення монументу зі скульптором Олексієм Пегаменщиком, автором пам’ятника Павлу Чубинському», — підтвердив Федорчук.
Відомо, що змінами до бюджету, підтриманими на сесії, передбачено кошти на новий пам’ятник. Наголошувалося, що буде конкурс макетів майбутньої скульптури, перший із них був представлений на сесії.

«Висотою 5 метрів із білого граніту»

Скульптор Олексій Пергаменщик:
«Пам’ятник князю Борису має бути виготовлений, як і монумент Чубинському, з білого граніту, який не потребує додаткового обслуговування. Він антивандальний, витривалий, може 1000 років стояти під вітром, снігом, дощем… Князь Борис — фігура знакова, не кожне місто може похвалитися тим, що засноване у 1015 році. Борисполю потрібно вшанувати свого засновника.
Висота пропонованого пам’ятника — 3 м 20 см, висота постаменту — менше 2 м. Композиція має бути побудована так, щоб здалеку проглядалися основні деталі скульптури».

«Можна встигнути за три місяці»

— Що спонукало так швидко після відкриття пам’ятника Чубинському взятися за монумент князю Борису?
— Скажу коротко — хочу встигнути. Переконаний, якщо за цю каденцію ми зможемо, пам’ятник князю Борису в Борисполі буде. Реально встигнути за три місяці виготовити монумент. Гранітна брила вже заготовлена, вага її менша 10 тонн, проводитиметься конкурс, а до представленого ескізу є зауваження.
Постать Бориса визначалася за інформацією з історичних джерел. Ми показали скульптору, як виглядає на зображенні канонізований Борис, і це взято за основу. Князь Борис був військовим, тому на макеті він зображений із мечем та щитом, а у руці тримає хрест.
Конкретне місце, де буде пам’ятник, ще не розглядалося. Також обговорюватиметься, які історичні акценти відобразити на постаменті.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031