Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Батьківський бунт: «У Борисполі незаконно запровадили дистанційне навчання. Маємо докази»


Досі триває дискусія між батьками, які виступають проти дистанційної форми навчання, та представниками місцевої влади. Вчителі теж не в захваті від «дистанційки», висловлюють невдоволення, але просять не вказувати їхні прізвища.

«Вісті» поспілкувалися з ініціатором бунту проти дистанційного навчання бориспількою Ольгою Динник – адвокатом Центру надання безоплатної правової допомоги.

— На сесії міськради 3 листопада зі мною прийшло 15 осіб. Багато батьків постійно пишуть мені в особисті повідомлення та просять дати зразки всіх необхідних скарг щодо незаконності переходу закладів освіти на дистанційне навчання. Цікавляться цими документами й мешканці інших міст України. Кожного дня нас стає все більше.

Ми виступаємо проти незаконного переведення шкіл на дистанційну форму навчання. Даючи відповіді на наші запитання щодо законності прийняття місцевими закладами такого рішення, начальник управління освіти і науки Тетяна Павленко посилається на Київську обласну ТЕБ та НС. Так от, я знайшла протокол №34 від 23.10.2020 року, де міста та райони (в тому числі й Бориспіль) було віднесено до «червоної» зони. 

У цій Постанові  зазначено: «…встановити наступні обмеження, в тому числі відвідування закладів освіти…». У документі ці обмеження стосуються також транспорту, розважальних закладів, торгівельних центрів, суб’єктів господарювання тощо. Це – на папері. 

На практиці ж бачимо, що у Борисполі працюють дитсадочки, розважальні та торгівельні центри, ринки, функціонує транспортний зв'язок. 

До речі, ДНЗ — теж заклади освіти, хоч окремим пунктом в протоколі № 34 від 23.10.2020 р. дитячі садочки не виділені У цьому є вибірковий підхід начальника управління Павленко до закладів освіти, бо дітям ходити до школи навіть не обмежено, а заборонено! 

Адже, коли обмежено, то мають бути визначені обмеження у навчальному процесі. Частково! А те, що діти не ходять до школи взагалі – називається забороною та припиненням роботи закладів загальної середньої освіти, чого ні в протоколі № 34 від 23.10.2020 р., ні в листі начальника управління освіти і науки Тетяни Павленко від 26.10.2020 р. № 03-14-1276, повторюся, немає.

Як, на вашу думку, частково обмежити навчання?

— Як втілити те частково, я підкажу місцевій владі, хоч це робота юридичного відділу управління. 

Існує Положення про дистанційну форму здобуття загальної середньої освіти, затверджене Наказом Міністерства освіти і науки України від 08.09.2020 року №1115, у 2 розділі якого є 2 пункт: «Здобуття освіти на дистанційній формі навчання здійснюється виключно за бажанням учнів та батьків». 

Пункт 3 цього ж документу говорить наступне: «Для організації дистанційного навчання заклад освіти створює у своєму складі класи з дистанційною формою здобуття освіти». Тобто, це повинні бути якісь окремі приміщення у школах, які мають бути забезпечені необхідною матеріально-технічною базою, а не вчителька з комп’ютером повинна бігати по школі, або й проводити уроки з дому, бо в школі немає інтернету. 

А пункт 4 цього ж розділу зазначає, що «переведення на дистанційну форму здобуття освіти здійснюється за наказом керівника закладу освіти на підставі заяви одного з батьків». У розділі 4 пункту 2 вказано: «Система технічного забезпечення дистанційного навчання в закладах освіти включає апаратні засоби – комп’ютери, інформаційно-комунікаційне забезпечення, програмне забезпечення, технічну підтримку». Тобто, це все покладається, знову ж таки, на управління освіти.

Тобто школярів треба було поділити на дві групи: ті, хто бажає здобувати освіту очно і ті, хто не проти це робити заочно, так?

— Так! Натомість у реальності спостерігаємо те, що рішення про дистанційну форму навчання (навіть не рішення, а лист) прийняли, а вчителі необхідною базою для проведення онлайн уроків не забезпечені. 

Невже важко було підготуватися до цього? Адже управління ще у вересні знало, що буде дистанційне навчання. То чому не організувати написання батьками відповідних заяв? Усе це повинно було бути врегульовано на рівні місцевої влади і управління освіти. А забороняючи навчання в школах, ті, хто це робить, порушують конституційне право на освіту. Це право можна лише обмежити. А обмежуються конституційні права в нас тоді, коли оголошується надзвичайний стан.

Щоденне перебування дітей годинами за комп’ютером не піде їм на користь…

— Звісно! У Положенні про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти в Розділі І п. 9 вказано, що дистанційне навчання організовується для учнів, які не мають медичних протипоказань до занять із комп'ютерною технікою. Ось на це потрібно звертати увагу!

Приміром, у моєї дитини проблеми з зором, і є відповідний висновок лікаря, що за комп’ютером дитині не можна проводити часу більше, ніж 20 хв. Що робити мені, як мамі, у такому випадку? 

Директори були вільні у виборі: переходити закладом на дистанційну форму навчання чи ні?

— Подаючи інформацію, що управління освіти не має права впливати на директорів шкіл і ті самі прийняли рішення про перехід на дистанційну форму, Тетяна Павленко зняла з себе відповідальність за наслідки такого навчання. 

Із її слів можна зробити висновок, що директори займаються самоправством. Адже управління освіти не видало відповідного наказу про перехід на дистанційне навчання, а написало рекомендаційний лист без назви керівникам міських закладів освіти, в якому рекомендовано перевести навчання на дистанційну форму. У результаті виходить, що невідомо, на якій підставі, фактично незаконно, у Борисполі дітей не пускають у школи.

Відповідальні за це посадовці перехід на «дистанційку» аргументують тим, що діти можуть підхопити інфекцію і принести її додому. 

— Діти можуть заразитися не тільки в школі. Наприклад, коли розпочалося дистанційне навчання і мені не було з ким залишити дитину, я її брала з собою на роботу. Робив так і мій чоловік. А діти старших класів відвідують парк, розважальні та торгівельні центри, ігрові майданчики: вони не обмежені нічим. А батьки не принесуть додому вірус? Заяви про те, що діти мають сидіти вдома, щоб не заразитися COVID-19, може робити некомпетентний керівник. Начальнику управління Тетяні Павленко необхідно вивчити Конституцію та закони України, які стосуються освіти, та вирішити питання з батьками: хто за, а хто проти дистанційного навчання. Адже тільки Конституція України має найвищу юридичну силу. 

Якщо люди не відповідають займаним посадам, то чому повинно страждати все місто?

Офіційно: заступник міського голови Людмила Пасенко від коментарів щодо цієї ситуації не відмовилася, але пообіцяла їх надати після того, як відбудеться засідання депутатської комісії з питань освіти, на якому серед іншого розглядатиметься питання дистанційної освіти в місті.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

  1. Мама 6 листопада 2020 00:01
    • Не подобається
    • +13
    • Подобається
    Не можу зрозуміти батьків, які хочуть, щоб у розпал зарази діти ходили у школи. Люди добрі, що вам зараз важливіше, здоров'я дітей чи знання (не факт, що вони відмінні)???
    Школи давно вже треба перевести на дистанційну. Питання лише в тому, чим займалися високопосадовці усе літо, що не врегулювали методики такого навчання до нині.
  2. Глеб 6 листопада 2020 09:58
    • Не подобається
    • +3
    • Подобається
    Шизофреничка какая-то. Родила ребенка, а теперь не знает куда его деть. Все должны нести у нее ответственность, но не она сама за свое чадо.

    Не может она ребегка дома оставить одного, на работу тащит. Попку поцеловать еще по утрам не забыть нужно обязательно.
  3. Лада 6 листопада 2020 12:26
    • Не подобається
    • +6
    • Подобається
    Бунтарка забыла сказать что уже переболела и ей совершенно все равно, что будет с нашими детьми. Пусть бы с этого и начинала
  4. Таня 9 листопада 2020 13:11
    • Не подобається
    • 0
    • Подобається
    Просто Мама с юридическим образованием, у которой ребенок по состоянию здоровья не может заниматься дистанционно - дала отличный урок нашим некомпетентным гос.служащим. Именно гос.служащие должны защищать права большинства, нас с нашими детьми, и на карантин, и на качественное образование, пусть и дистанционно. А они вопиюще некомпетентны. Вот в чем беда.
    А мама-юрист, пользуясь глупостью должностных лиц, сделал нужные условия СВОЕМУ ребенку. Пусть и ценой риска заражения для всех остальных.
    Негодование - не на эту женщину, негодование - на этих глупцов, что занимают кабинеты и получают зарплаты с наших налогов, ничего не умея!
  5. Сергей 15 листопада 2020 09:29
    • Не подобається
    • +2
    • Подобається
    Не знаю что в головах тех родителей, которые еще и бунтуют против дистанционного обучения. Хотя в принципе не удевительно. Пол Борисполя наплевательски относяться к карантину, тулятся в очередях, маски на хобот не одивают, некоторые с явными симптомами позволяют себе ходить на работу, не обращаясь в медучереждения. Просто быдло. Надеюсь скоро опять переведут на дистанционного обучение.
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031