Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Теплопостачання по-новому зі старими проблемами


У вересні 2020 року на засіданні виконавчого комітету Бориспільської міської ради було затверджено нові двоставкові тарифи на теплопостачання. Але по-новому за тепло платять не всі. Про законодавчі колізії, які створили пастку для теплопостачальників, розмова з директором КПТМ «Бориспільтепломережа» Володимиром Палінкою.

Тарифи прийняли, а закон не встигли

«Було прийнято закон про житлово-комунальні послуги, яким передбачено зміну назви послуги: замість «централізоване опалення» вона стала називатися «постачання теплової енергії». Тоді ж було відмінено всі старі закони, у тому числі про розробку тарифу та його коригування. Міська влада і Бориспільтепломережа зробили все можливе, щоб адаптувати стосунки зі споживачами у відповідності до нової законодавчої бази. От тільки бази цієї немає і сьогодні.
На нову послугу були розроблені типові договори, і кожен споживач до 1 травня 2020 року мав визначитися із формою договору. Для тих, хто не визначився, договори мали вважатися укладеними по замовчуванню. Через початок карантину терміни вибору форми договору змінили: визначатися можна ще 5 місяців після завершення карантину.
Коли стало очевидним, що до початку опалювального сезону цього зробити неможливо, а будинки обігрівати потрібно, було прийнято рішення укласти публічний договір (щоб людям не було потреби підписувати папери особисто, порушуючи карантинні обмеження). Для цього розробили законопроект 2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», у якому і вводиться поняття публічного договору, невід’ємною частиною якого є тариф. Закон планували винести на обговорення депутатів Верховної Ради у вересні, але досі не прийняли. Тому населення, як і раніше, отримує послугу з централізованого опалення за старими сезонними тарифами».
На запитання, наскільки старі тарифи, прийняті ще у 2018 році, покривають нинішні витрати підприємства, Володимир Палінка зазначив, що сьогодні про це судити важко, потрібно підбити підсумки листопада. Але варто розуміти, що опалення складається не тільки з газу, за цей час подорожчали енергоносії, розподіл газу, збільшилася мінімальна заробітна плата.

Для «бюджетників» законодавство не змінилося

«Надання тепла бюджетним установам, організаціям та іншим споживачам Борисполя відбувається за іншою законодавчою базою, яка не змінювалася», — пояснив Володимир Палінка у відповідь на питання, чому для цих категорій ввели нові двоставкові тарифи. До речі, їх уже довелося коригувати. На засіданні виконавчого комітету 23 листопада Володимир Палінка прокоментував необхідність такого рішення: «У вересні, коли приймалися тарифи, вартість газу закладалася в сумі 5007 грн за тис. куб. м. Але вже у жовтні Нафтогаз виставив тепломережі ціну 6 597 грн за тис. куб. м. Підприємство отримало збитки».
Тарифи на листопад скоригували з урахуванням жовтневої вартості газу.

Перший заступник Бориспільського міського голови Микола Корнійчук так прокоментував питання вартості газу та боргів.

Про вартість газу:
«Прикро те, що влітку закупили газ за ціною близько 3 тис. грн за тис. куб. м. Повідомлялося, що у сховища тоді закачали рекордні 29 млрд куб. метрів газу. Це при тому, що для галузі теплопостачання, населення та підприємств необхідно близько 14-15 млрд. А зараз його продають нам зовсім за іншу ціну».
Про борги:
«Минуло півтора місяці опалювального сезону, справжня зима тільки розпочинається, а ми вже використали газу на 15 млн грн, тоді як заплатили за нього копійки. А в нас ще залишилася заборгованість за минулий опалювальний сезон у сумі близько 8 млн грн. Борги великі».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031