Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Хто продає продукти з землі в центрі Борисполя?


Хто продає продукти з землі в центрі Борисполя?

Стихійна не відступає. Чим загрожує несанкціонована торгівля місту? У старих питаннях вкотре розбиралися «Вісті».

Перефразовуючи Марка Твена, можна сказати: чутки про смерть стихійної торгівлі в Борисполі були надто перебільшені — «пацієнт» живий і активно додає у вазі.

Центр міста, вулиця Київський Шлях. Від ринку «Центральний» практично до супермаркету «Сільпо» впевнено розташувалися торгові ряди. Товар розміщується прямо на асфальті. Із ранку до пізнього вечора на ящиках і газетках лежать огірки, помідори, яблука, молоко, сир, в'ялена риба, ковбаса, взуття, білизна.

Торгаші окупували колись красиву частину вулиці з фонтаном, де можна було прогулятися або посидіти на лавочках в тіні дерев. Зараз ані до лавочок, ані до дерев, ані до фонтану містяни доступу не мають. Зупинка міських маршруток теж практично заблокована для пасажирів.

Що це? Поганий сон? Театр абсурду, де глядачами зробили пересічних жителів міста? Хтось запевняє — то все бабусі, які продають те, що виростили на городі. Подивимося уважно на невинних бабусь. Ось міцні молодики, не ховаючись, складають в штабель порожні ящики. Жінки середнього віку, біля яких багато мішків і ящиків з овочами, вочевидь, із Троєщини. Як тільки товар у «бабусь» закінчується, чоловіки приносять із припаркованих на міській стоянці авто нові ящики. Чому ці люди перетворили центр міста на циганський табір?

У декількох метрах — вхід в ринок «Центральний». Прямуємо туди, де завжди були обладнані кіоски та критий майданчик із прилавками для овочів та фруктів зі свого городу. Картина гнітюча, там — порожнеча. Біля кіосків із продовольчими товарами — жінки у розпачі. Помідори, огірки, перець, яблука, виноград, якими вони торгують, в'януть в очікуванні покупців. Жінки розповідають, як несанкціонована торгівля руйнує законну торгівлю на ринку.

«ПЕРЕКУПНИКИ НАЙМАЮТЬ ПЕНСІОНЕРІВ ПРОДАВАТИ ТОВАР ВІД 50 ГРН В ДЕНЬ»
«Вісті» звернулися за коментарем до начальника відділу контролю за благоустроєм виконкому Бориспільської міськради, голови ГФ «Сектор Безпеки» РустамаХамракулова.

— Пане Рустаме, ще недавно жителі Борисполя раділи, що стихійну торгівлю подолали. Чому ситуація знову вийшла з-під контролю?
— Ми задіяли всіх — ГФ «Сектор Безпеки», поліцію, міську владу — і за два дні прибрали з вулиці цих ділків. Але, щоб навести лад, там потрібно стояти цілий день. Ми тиждень стояли з 6 ранку до 8 вечора. Але ви ж розумієте, що це нереально, бо треба кинути всі справи і вартувати. А як тільки пішов — торговці повертаються. Доходить до абсурду — в 4 години ранку займають місця, навіть на ящиках пишуть імена — Вася, Коля...
— Жителі Борисполя розділилися: одні обурюються тим, що відбувається на центральній вулиці, інші жаліють бабусь — мовляв, їм виживати треба.

— Обурюються тим, що бабусь проганяють, лише кілька людей в інтернеті. В основному бориспільці розуміють, що торгівля повинна відбуватися цивілізовано, на ринку. Але ринок порожній. Ділки кажуть: людям зручно, вийшов з автобуса і тут же купив продукти. Це брехня! До ринку пройти 10 метрів. А на асфальті понад 85 % продавців — перекупники з Троєщини. Я бачив: в Києві черешня була 25 грн, а в Борисполі на вулиці — 40-45 грн. Перекупники наймають бабусь продавати товар від 50 грн в день. Це люди без совісті. Ставлять машини на парковці перед «Сільпо», звідти підносять товар. Поставили пару ящиків, бабуся продає, щоб було правдоподібно. У них тут ідеальні умови: безкоштовна парковка, безкоштовні місця, лавки, на яких вони не тільки сидять, а й свої помідори, огірки розкладають. Жодних документів, ліцензій вони не мають. Податки не сплачують.

— Ви плануєте боротися зі стихійкою?
— Звичайно. За місяць-два цю проблему не вирішити. Якби нам допомагали жителі, було б простіше. Якщо не будуть купувати — зникне і незаконна торгівля. Люди, які купують продукти з землі, не поважають себе. Молоко, сир, кров'янка лежать день на сонці. Поруч траса, пил, бруд. Як можна це їсти?

— Які у вас плани боротьби?
— Наше завдання — прибрати з тротуару стихійну торгівлю. До речі, це стосується не лише центра Борисполя. На ринку «Зоряний» те ж саме. Підприємці там зробили парковку, але такі ж безсовісні торговці займають всі місця. Підприємці не можуть свої машини поставити. Потрібні радикальні заходи. Я можу з відповідальністю сказати: стихійну торгівлю ми поборемо.

Наталія ДОЛИНА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031